Zamek w Krępcewie

(Krępcewo • Kremzow)

Legenda o daniu z grochu na śniadanie

W krępcewskim zamku mieszkał kiedyś rycerz-rozbójnik. Słynął na cały kraj ze swego okrucieństwa i pychy. Starano się omijać Krępcewo szerokim łukiem.
Zdarzyło się kiedyś, że król przebywał w niedalekiej okolicy. Chcąc dokuczyć monarsze pan na Krępcewie nakazał służbie podkuć swoje konie złotymi podkowami i takim zaprzęgiem przejechał obok majątku, w ktorym przebywał "ten biedak", jak mawiał o królu do innych osób.
Króla zgniewała arogancja pana krępcewickiego i kazał przekazać mu, że na śniadanie zaserwuje mu danie z grochu.
Kolejnego dnia z rana rozpoczął się artyleryjski ostrzał Krępcewa. Groch armatni zamieniał Krępcewo w ruinę.
Żona rycerza-rozbójnika padła królowi do stóp błagając o litość. Jej rozpacz złagodziła gniew króla, który złagodził swoje stanowisko. Oto pozwolił jej wynieść z zamku trzy rzeczy, o które dbała najbardziej. Były to : maż, dziecko i woreczek złotych monet. Zamek i pozostali mieszkańcy zamku zginęli pod gradem kul armatnich, śniadaniowego dania z grochu.
Duchy służby, która wtedy zginęła krążą po terenie zamku do dzisiaj. Pojawiają się dziewczęta w białych zwiewnych strojach, które zbierają się w grupę i jęczą i zawodzą. W miejscu gdzie zaczyna się ścieżka wiodąca do zamku widuje się mężczyznę, który obsypuje złotem każdego kto wejdzie na teren zamku w noc świętojańską. I wiele wiele innych ...