blankKrapkowice - Česká verze

Zamek w Krapkowicach

Nazwy podobne do Krapkowice:    Krapkowice-Otmęt · Krajowice ·

zLokalizacja zamku na mapie Polskiamek krapkowicki stanowi budowlę późnorenesansową. Jego najdawniejsze losy nikną w pomroku dziejów znajdujących swe odbicie w legendach. Jego znaczenie dla miasta wzrasta w chwili, gdy staje się własnością Redernów. Jego budowę zakończono w 1678 roku, a w ich posiadaniu znajdował się do roku 1775, kiedy to przeszedł na własność Haugwitzów. Ponieważ zamek nie był ich siedzibą mieszkalną, nie troszczyli się specjalnie o niego.
Zamek w Krapkowicach - fot. ZeroJeden, IX 2002 Zamek w Krapkowicach - fot. ZeroJeden, VI 2006 Zamek w Krapkowicach - Detal bramy wjazdowej zamku w Krapkowicach, fot. ZeroJeden, VI 2006 Zamek w Krapkowicach - Robert Weber, Schlesische Schlosser, 1909 Zamek w Krapkowicach - Zamek w Krapkowicach na zdjęciu lotniczym z lat 30. XX wieku Zamek w Krapkowicach - Zamek w Krapkowicach na zdjęciu lotniczym z lat 30. XX wieku Zamek w Krapkowicach - Zamek w Krapkowicach na zdjęciu lotniczym z lat 30. XX wieku Zamek w Krapkowicach - Zamek w Krapkowicach na pocztówce z 1918 roku Zamek w Krapkowicach - Zdjęcie z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek w Krapkowicach - Zdjęcie z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek w Krapkowicach - Zdjęcie z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek w Krapkowicach - fot. ZeroJeden, IX 2002 Zamek w Krapkowicach - Zdjęcie z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek w Krapkowicach - Zdjęcie z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek w Krapkowicach - Zdjęcie z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek w Krapkowicach - Zamek w Krapkowicach na zdjęciu z lat 1920-30 Zamek w Krapkowicach - fot. ZeroJeden, IX 2002 Zamek w Krapkowicach - fot. ZeroJeden, IX 2002 Zamek w Krapkowicach - fot. ZeroJeden, VI 2006 Zamek w Krapkowicach - fot. ZeroJeden, VI 2006 Zamek w Krapkowicach - Zamek na widokówce z okresu międzywojennego Zamek w Krapkowicach - Widok od północnego-wschodu, fot. ZeroJeden, VI 2006 Zamek w Krapkowicach - fot. ZeroJeden, VI 2006 Zamek w Krapkowicach - Plan zamku według Katalogu zabytków sztuki w Polsce  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=1073&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(1073);return false;'>źródło</a>] Zamek w Krapkowicach - Fryderyk Bernard Wernher, Topografia Śląska 1744-1768 Zamek w Krapkowicach - Fryderyk Bernard Wernher, Topografia Śląska 1744-1768 Zamek w Krapkowicach - Litografia Theodora Blätterbauera z dzieła 'Schlessien' Franza Schrollera z 1885 roku