blankKraków-Gródek - Česká verze

Zamek w Krakowie na Górce

Galeria

Nazwy podobne do Kraków-Gródek:    Gródek · Kraków ·

wLokalizacja zamku na mapie Polski Krakowie istniał niegdyś jeszcze jeden zamek. Znajdował się w obrębie murów miejskich we wschodniej części miasta. Został wzniesiony przez Władysława Łokietka w 1312 roku prawdopodobnie na miejscu wcześniejszej siedziby wójta Alberta, który został wygnany. W murze miejskim, do którego przylegał gródek istniała brama, później przekształcona na obronną wieżę. Od strony miasta dzieliły gródek wał i fosa. W północnej części gródka wznosił się dom mieszkalny.
Po sprzężeniu murów miejskich z murami zamku wawelskiego w 1321 roku znaczenie gródka szybko zmalało i w 1340 roku jest już mowa o terenach znajdujących się przy "Starym zamku". Tereny te podzielono na działki i zabudowano. Obecnie miejsce to znajduje się między ulicami Na Gródku i Mikołajską. W XVII wieku zbudowano na tym terenie klasztor dominikanek.