blankKraków - esk verzeKraków - Deutsch

Zamek na Wawelu w Krakowie

(Kraków • Wawel)

2009-02-15  23:18 • Imię/nazwisko/nick
Najpiekniejsze miasto jakie do tej pory widzialem. Tyle zabytkow i kosciolow co ma Krakow nie posiada chyba zadne inne miasto na swiecie. Moze nie wszystkie dla wszystkich sa atrakcyjne, ale to zalezy od gustu. Miasto na liscie UNESCO. Co mozna wiecej o nom pisac.

Co z tym czakramem?
2007-02-18  05:46 •
Jestli on czy to tylko przewodników podpucha? ------schorowany.

2006-09-27  16:07 • mati
jedno z najwiekszych guwien

2007-02-18  05:45 •

2006-09-18  22:57 • perto
wwel-najwspanialsze wzgórze polskie: historyczne,krajobrazowe

2006-08-04  14:09 • WW
LULU jesteś ciemny niczym patelnia od spodu. Jeśli każdy kto przyjedzie hciał wejść nagle na Wawel to w przeciągu roku było by po Wawelu. Nie wiem czy mówi Ci coś słowo przepustowość, jeśli nie to odsyłam do słownika. Kończąc proponuje abyś zwiedził Luwr zobaczymy jak Ci pujdzie z biletami mądralo:-)

2006-06-21  21:16 • Witosław
a ja sobie mieszkam 10 min rowerem od Wawelu i w lecie sobie jestem na Rynku i zamku codziennie :) Ale i tak njapiekniejsze są góry

2006-06-21  15:30 • Kwiatuszek
Krakow jest piekny!!!!!!!!!! Szczegolnie Wawel! Musze tu kiedys wrócic kocham to miejsce!

2006-06-12  17:32 • fuńka
wawel jest pięknym zakatkiem polski wspaniałe zabytki

2006-06-09  21:49 • Frigida-krakowianka
Zamek na Wawelu jest wspaniały! Dzięki niemu panorama Krakowa jest taka śliczna:)

2006-06-04  06:31 • agata
Przyznam ze bylam w Krakowie tylko dwa razy i...od razu sie zauroczylam tym pieknym miastem.Niestety nie udalo mi sie zwiedzic wnetrza zamku,ale jest to moje marzenie poniewaz z zewnatrz bardzo mi sie podoba...bardzo mnie interesuja arrasy chcialabym je z bliska obejzec,podobno sa niesamowite...byc moze niedlugo uda mi sie powrocic to Krakowa by zrealizowac swoj cel:)

2006-05-27  20:36 • zgagcia
Wspaniały zamek ! Niedługo pojadę z całą klasą do Krakowa na dwa dni . Już nie umię się doczekac kiedy obejrzę ten zamek ! Polecam wszystkim żeby pojechali do tego wspaniałego miasta (Kraków) i zobaczyli ten piękny zamek!

2006-05-23  00:29 • Maniek
Nieprawda, widziałam o wiele ładniejszy zamek, w pszczynie. Ale ja nigdy nie byłam w środku zamku wawelskiego, dopiero jutro jadę...

2006-05-17  01:32 • OSK
TEN ZAMEK JEST POPROSTU SUPER!!!

2006-05-16  02:07 • koktajlik

2006-05-15  20:07 • Ilona***
Kraków to super miasto~!!!!!!!!!!

2006-05-14  18:38 • dunia
super materiał na lekcje

2006-05-11  02:55 • rap
Uwarzam że Wawel jest najpiękniejszym zamkiem na świecie. Przyczynia sie do tego również to że mieści się w cudownym mieście Krakowie!!!!!!!!1

2006-05-07  22:01 • moja xyfka
super wlasnie napisalam na geografie esej(?) albo cos w tym rodzaju dzieki temu tekstowi ciekawe co dostane haha:P

2006-04-30  22:57 • El
tam jest naprawde super wróciłam z tamtąd przed wczoraj i jest cool...;)pozdro for all

2006-04-24  01:33 • Kati
Tylko czemu sie druknąć nie da?

2006-04-09  18:42 • fivi
Wawel jest pięknym zamkiem. Mieszkam w Krakowie i często go widuję, ale zawsze wydaje mi się cudowny. Naprawde, polecam wszystkim go zobaczyć :)

2006-04-06  11:50 • Daeclan z Żar
Wspaniała budowla, symbol państwa, mogę tam przebywać cały czas, tam czuć powiew historii prawdziwej. Być w miejscu gdzie przebywali nasi władcy. Dla mnie najważniejsza budowla w tym kraju.

2007-02-18  05:41 •
Daeclan'ie z Żar! Jak łońskiego roku widziałem żarskie archeo wykopy to wierzaj - nie Masz się czego wstydzić! Twój gród i osada staroserbołużycka jest warta grzechu. Wojsko u Ciebie jak wielu odbębniłem i nadal mam niedosyt twej wyżarzonej osady...

2006-03-29  20:35 • kolodziej
To bardzo lipny zamek dla tego ze nie ma zajeefajnych scenek ani krwi

2006-03-29  00:01 • GRYZOŃ
Bardzo dobrze napisane i w Krakowie jest supper!

2006-03-19  00:46 • Kasieńka
Wawel jest naprawde miejscem ciekawym.Ma w sobie magie która przyciąga.To najpiękniejszy zamek jaki widziałam.Szkoda że Kraków nie jest stolicą Polski:(

2006-03-17  01:12 • Miśka
powiem wam tylko że ten zamek jest spoko

2006-03-08  19:22 • zzt
Na Wawelu byłem niestety tylko jeden raz!!! :( Wawel to kawał polskiej historii. Nigdy nie zapomne pierwszego wrażenia. Ta architektura, ten klimat, ta świadomośc, że byli tam przede mną ludzie nawet 700 lat... A co do Katedry. Również niesamowita sprawa. Krypty Królów polskich sprzed paruset lat, ale także Mickiewicza, Słowackiego, Piłsudskiego... eh aż się łezka w oku kręci. Może dlatego, że czuje się Polakiem, kocham ten kraj, kocham jego historie! No i na wiosne mam w planach odwiedzieć po raz kolejny Wawel jak i cały Kraków. Bo Kraków to naprawdę piękne miasto... :) pozdrowienia z Łodzi

2006-02-23  01:32 • rufi
powie mi ktoś kto kto zbudowal wawel

2006-02-22  01:13 • Willma
Zgadzam się z innymi osobami że Wawel jest ouięknym miejscem ale ta notatka jest za długa więc nie przydała mi sie do niczego!!!!!

2006-02-21  04:43 • lukasz
czemu zamek jest tak krótko czynny jak by mógłbyc czynny do20

2007-02-18  05:28 •
Lukaszu & comp. Polecam coroczne Noce z Muzeum. Zapomniałem daty - poszukaj.W całej Europie( EU) można zwiedzać wonczas muzea za darmochę(?) W NOCY... Oj tłumy ponoć walą...

2006-02-09  00:56 • siwa
Ponieważ szukam do szkoły opis Wawelu i chce sprawdzić czy wybudowany jest on w sztuce renesansu czy nie?a na waszej stronce nic o tym niema!!!!

2006-02-05  04:16 • asik
wawel jest najpiekniejszym polskim zamkiem. na niepowtarzalny urok i klimat. dodatkowo jeszcze jest niesamowicie oblegany przez turystuw co jest jego jedyna wada

2006-01-13  02:51 • n1kt
spoko opisane ale jak dla mnie troche za długie

2006-01-10  23:25 • kate
Krakow is Cool.I live in London and Krakow ist beautiful place in world...I have photography from Wawel... I love Krakow...Bye

2006-01-02  01:20 • Zaciekawiona
Wg mnie Wawel jest najgodniejszym uwagi miejscem w Polsce!!! A ta stronka równiez tylko szkoda że nie ma opsiu jak wyglada teraz!!! Tylko jest jak wygladal 50 lat temu albo wiecej!!!! Ale tak to bardzo lubei jezdzić do Krakowa i na Wawel!!!!

2005-12-13  02:37 • marcin
według mnie wawel jest najciekawszym zabytkiem wpolsce marcin z słupca

2005-11-29  00:46 •
jest coll

2005-11-25  00:13 • Tami
Jeśli chodzi o zamek to ciekawszy pod wzgledem architektonicznym jest Malbork, natomiast do Krakowa jesteśmy bardziej przywiązani sentymentalnie.

2005-11-21  04:43 • dupek
mogło bwć krocej i tlko lata powstania i wszystkih krulów

2005-11-18  20:42 •
ja jestem z warszkawy i nie kocham tego miasta tylko właśnie kraków

2005-11-14  01:40 • ALEKS
kRAKO`W I WAWEL TO NAJPIEKNIESZE MIEJSA NA SIECIE!!1AL

2005-10-12  01:31 • ja
Dobrze że to istnieje

2005-09-13  22:57 • MIESZKANKA KRAKOWA
Wawl to najpiekniejsze miejsce w Polsce, to historia naszego kraju mieszkam w Krakowie i Wawel nigdy mi się nie znudził i nie znudzi zapraszam wszystkich do zwiedzenia komnat, grobowców, katedry , dzwonu Zygmunta, no i pozostałych miejsc na zamku polecam Wawel nocą jest przepiękny wspaniałe stare kamienie, ruiny cudowna atmosfera, Wisła dokoła, baszty - naprawdę coś pięknego warte zobaczenia a tak w ogóle to cały Kraków jest najcudowniejszym miejscem w polsce i w Europie, to niepowtarzalne miejsce o wyjątkowym charakterze

2005-09-12  01:37 • lulu
chcialem pokazac wawel moim niemieckim kolegom jechalismy 1100 km ale zrezygnowalismy ze stania w kolejce bo sprzedaja 1 bilet na minute, trzeba by bylo stac chyba ze dwa dni bylo mi wstyd przed kolegami organizacja pod psem.myslalem ze w polsce cos sie zmienilo ale niestety poprostu dziadostwo gorzej jak za komuny

2005-09-04  15:12 • Radek
Cześć wszystkim! Wawel rządzi! Jedno z najpiękniejszych miejsc na świecie! Podobno na Wawelu jest jakiś magiczny kamień, który emanuje energią? Gdzie dokładnie on jest i czy można wejść do tej komnaty/pomieszczenia? Z góry dzięki za odpowiedź!

2007-02-18  05:33 •
Radku . Szukaj o CZAKRAMACH. A jakbyś wiedział jak je odkrywać to poznałbyś nieodgadnioną tajemnicę NIRWANY...Niech moc będzie z tobą...Tfu! te amerykańskie filmy klasy Błe... To jest - pozdrawiam Cię - lub - z Bogiem - /Niepotrzebne skreślić.

2005-08-24  00:59 • badbob1pl
Widzialem rozne miejsca na ziemi.Od kilku lat mieszkam na Florydzie.Palmy i ocean po jakims czasie nudza.Nigdy nie zdarzylo mi sie to w Krakowie a zwlaszcza na Wawelu.Moze dusze Polakow sa bardziej zywsze niz Indian?...

2005-08-11  18:40 • legolas
a ja mieszkam w krakowie i uwarzam ze WAWEL jest ladny ale nie tak jak GNIEW czy inne zamki krzyzackie

2005-07-06  18:43 • Przemek Krall
Wawel ,jak i katedra to edług mnie jedne z najpiekniejszych budowli nie tylko w Polsce ale równiez w Europie i na świecie czego dowodem zreszta jest obecność tych obiektów na liście swiatowego dziedzicwa UNESCO.I pomysleć że w tych samych murów dotykali królowie,wibitni rodacy czy Ten największy z nich -Karol Wojtyłw.

2005-06-12  21:08 • Schizoidalny Schizofrenik
Wawel nie istnieje. To tylko wirtualny hologram. Wiem, bo kiedy byłem na Wawelu przeniknołem przez sciane.

2005-05-31  22:26 • kali
strona jest mało fajna

2005-05-31  22:24 • sabaka
Strona jest całkiem fajna i można się z niej wiele dowiedzieć. Ja byłam kiedyś na Wawelu i wszystkim polecam odwiedzenie tego miejsca, albo przynaj mniej obekrzenie zdjęć z tej strony (ale to nie to samo).

2005-05-31  21:33 • aaa
Właśnie wróciłam z wyprawy na Wawel i jestem niezmiennie nim zauroczona. Te mury przeżyły wiele historii ludzkich, katedra mieści nasze najważniejsze skarby - nasze korzenie i dziedzictwo. Głupio tylko, że liczni obcokrajowcy, odwiedzający Wawel wiedzą o nim więcej niż my. Dlatego jestem na tej stronce :)

2005-05-27  20:33 • Wesoła_Justysia
Poraża mnie to,że ci, którzy piszą złe opinie o Wawelu zazwyczaj są na bakier z ortografią. Ale tak już to jest,że krytykuje zawsze ten kto na dany temat wie najmniej. Zastanówcie się następnym razem zanim coś napiszecie. A Wawel? Całkiem ładne miejsce tylko, jak to w Polsce, zaniedbane.

2005-05-13  01:56 • raperek
stronka jest fajna :)

2005-05-13  00:54 • rumun
wawel jest the best!!!myślę, iż nie ma lepszej budowli w polsce. cały kraków jest piękny.pozdro

2005-05-11  02:08 • Smok wawelski
WAWEL IST THE BEST !!!! Nic dodać nic ująć. :]

2005-05-06  02:36 • tomek
nawed fajny

2005-05-06  00:24 • asia
kraków jest piękny!!!

2005-05-05  15:27 • Pigwa
jest to przepiękne miejsce

2005-04-21  02:33 • Ania R
Fajniwe jest w Krakowie

2005-04-03  16:11 • Stokrotka
nie jestem z Krakowa ale wiele razy byłam na Wawelu, mój tata z tamtąd pochodzi i w każde wakacje jeździmy do mojej babci, co roku zwiedzamy Wawel i jakoś nigdy mi się to nie znudziło, Wawel jest przepiękny!!!!!!!

2005-03-23  20:08 • sss
bo jest piękny

2005-03-10  21:39 • Kasia
zamek wspaniały ale najpiękniejsza jest katedra ten klimat i pomyśleć, że w tym miejscu przed nami byli królowie polscy. Polecam pobyt w katedrze w ciszy kiedy jest mało ludzi.Ogólnie Kraków to magiczne miasto zazdroszczę ludziom którzy tam mieszkają. Co do strony to ciekawa tylko brakuje mi ciekawostek i legend związanych z tym miejscem.

2005-01-10  03:23 • Damian
Pozdrowienia dla magicznej:). Ciekawe dlaczego ten DZIADEK ma wieże. Zamek klimat. Kosztuje podobno 100 000 000 000 (słownie miliard) zielonych. Gdyby tylko odbudowano kośćioły Wawelskie.

2005-01-09  00:25 • ewe.b
Na Wawelu byłam wiele razy ,ale zawsze na takiej wycieczce robie mu zdjecia ponieważ kocham ta mury,baszty,legende,każdy kamień

2005-01-05  22:07 • magiiczna:)
To najpiękniejsze,najbardziej klimatyczne miejsce nie tylko w Polsce ,ale i na świecie!!!Zazdroszczę wszystkim,którzy mogą tam byc codziennie...Uwielbiam Wawel,jest jak dobry dziadek ,ktory wiele pzreszedł,a mimo to nadal trwa:))))

2007-02-18  05:20 •
Piszesz Magiiczna: {klimatyczne} ? A ten wąwelowy CZAKRAM to wg przewodników tylko czy rzeczywiście istnieje...?

2004-12-26  00:43 • bamber
Wawel to syf. Wogóle nie ma tam nic ładnego, syf i już

2004-11-03  02:57 • k
opis jest swietny a ilosc nauki nie m tu nic d rzeczy.To jest historia nas wszystkich i nalaloby ja znac da nas samyh.Mam pytanie czy jest moze jakas anedota zwiazana wawelem??? jesli tak to bardzo chcialabym wiedziec jaka.Z gory dziekuje.:)Pozdrawiam.

2004-10-25  19:35 • historyk
Jest jednym z pierwszych i dlatego raczej najlepszych naszych polskich zamków

2004-10-24  01:17 • wicha@1
troche za dokladne

2004-10-19  03:29 • Magister
ja nie wiem co ma wspólnego to czy jest piękny albo niepiękny z tym, że trzeba sie o nim dużo uczyć..Ludzie sie zastanówcie troche co piszecie;) ja tam zamki podziwiac wole od zewnątrz (no i tu Wawel mi na pewno imonuje;] ) ale jezeli chodzi o wnętrza to na takich zwiedzaniach zawsze wyziewam sie za wszystkie czasy;d

2004-10-10  21:36 • Pio-mix
Ale to jest Porypanie !!!!!! Za dużo się trza Uczyć !!!!

2004-09-23  01:16 • g
uwazam ze ten zamek moze i jest sliczny ale oklepany bardzo a pozatym za duzo trzeba sie o nim uczyc

2004-05-21  22:09 • Romek
Po prost krol wszystkich zamkow.

2000-12-01  03:39 • RAFi
Jest najpiękniejszy i już.

1999-12-24  02:10 • mpvc
Najpiękniejszy z wszystkich zamków w Polsce, poza tym w przeszłości był z nich wszystkich najważniejszy. Tutaj mieszkali przecież prawdziwi królowie Polski, a nie elekcyjni. Obecnie można tutaj zobaczyć nie tylko piękne mury, ale także wiele wystaw i galerii - wejść na Dzwon Zygmunta, zobaczyć groby królów Polski, a także wspaniałą Katedrę. To kawał historii ..

1998-08-08  01:38 • boggi
Glosuje na Wawel dlatego,iz jestem z Krakowa,praktycznie wszystkie moje wolne chwile spedzalam na Wawelu,malujac,myslac,piszac, patrzac jak kazdy czlowiek rozni sie od drugiego. Moim marzeniem bylo, jest i pewnie zawsze bedzie aby moc choc przez chwilke zamieszkac na Wawelu.Teraz jestem w USA co zreszta wcale mnie nie cieszy i nie zachwyca,jednak jestem rada,iz moge Wawel podziwiac chociaz na internetowych fotkach...chociaz chcialo by sie wrocic do tych starych "wawelskich chwil"...

1998-04-10  17:35 • DOCENT
Bo jest to najpiekniejszy, najlepiej zachowany, z najswietniejszymi komnatami, w idealnym nadwislanskim krajobrazie zamek i warownia pod sloncem!!!

Piękny jest ten Wawel. Bardzo lubię Kraków i gdybym tylko mogła to bym tam zamieszkała.