blankKozienice - Česká verze

Dwór w Kozienicach

Choć rzeczywiście pałacyk nie wygląda jak dawniej,to wydaje mi się ze lepiej obejrzeć go w takim stanie w jakim jest niż oglądać jego ruiny.A poza tym służy mieszkańcom jako siedziba władz miasta,więc czesto chcąc coś załatwić możemy go podziwiać.Szkoda tylko że jak zwykle ,,cudze chwalimy,swego nie znamy''

2006-08-13  05:24 • wdecko
Wyjechał król na polowanie, w koze strzelił ale ....., KOZIE NIC się nie stanie. To tylko historii część mała, co w pamięci KOZIENICzan będzie trwała. Pozdrowionka dla Kozieniczan.

2006-08-13  05:11 • Waldeck
Wyjechał król na polowanie, w koze strzelił ale ...... KOZIE NIC się nie stanie.

2005-12-01  04:38 • Kozieniczanka
Teraz kiedy odnowili pałac, jest super :D a za pałacem jest park, bardzo fajny! Polecam na spacerki :D

2005-04-08  18:14 • dylek
Spewnością najpiękniejszy był pierwowzór,ale dziękujmy też za to co mamy.

2005-03-18  14:54 • ziieee
Teraz kiedy odnowili zameczek a za nim zrobili park jest naprawde spoko. MAm nadzieje,że odnowią też inne zabytki w kozienicach.

2005-01-11  18:56 • ja
fajnie pije sie wódke obok pałacyku!

2004-10-09  04:59 • piołun
Kozienicka budowla, nazywana przez miejscowych pałacem nie jest warta płaczów, szlochów i wulgarnego języka, którym wyrażają swoje emocje pomieszczeni tutaj korespondenci. Chwała tylko autorce, która zamieściła garść wiarygodnych informacji z historii pałacu. Pozostałe - szkoda komentarza. Dodam jeszcze, że obok tego pałacu istniał park, po ktorym pozostało tylko miejsce zadrzewione.

2004-06-17  22:11 • Iwonka
Ponad dwadziescia lat mieszkalam pod Kozienicami,teraz niestety wyladowalam 200kilometrow od swojego domu.Na strone z zamkami,a w tym i z tym kozienickim natrafilam przypadkiem.Jestem po prostu zachwycona wygladem palacu sprzed 1914 roku.Palacyk wyglada jakby byl z bajki.Dzisiaj z jego uroku pozostalo niewiele,ale i tak uwazam ze jast niezly,choc oczywiscie wolalabym,aby wygladal tak jak przed wojna.Szkoda.Najlepiej jednak zobaczyc go na wlasne oczy i porownac z jego dzisiejszym wizerunkiem.I pomyslec,ze w Polsce mielibysmy tyle pieknych rzeczy,gdyby nie te wszystkie zawirowania historii.Nie trzeba zreszta wybiegac daleko.W koncu po II wojnie swiatowej nagminnie niszczono to ,co pozostalo.W Janikowie pod Kozienicami na miejscu dawnego dworku postawiono przetwornie owocow i warzyw,a z "grobowca " janikowskiego dziedzica(z cegly,z ktorej byl zrobiony),ktory znajduje sie na brzeznickim cmentarzu ksiadz zbudowal sobie obore albo stodole(juz nie pamietam).Tylko siasc i plakac nad ludzka glupota.Najgorsze,ze tak robiono wszedzie.Rozumiem,ze po wojnie brak bylo budulca,ale nie uwazam,aby cel mial uswiecac srodki.Przynajmniej nie w takich wypadkach,gdzie chodzi o nasze dziedzictwo.Pozdrawiam

2004-04-30  22:58 • Agatka :))
Jestem mieszkankoą kozienic i szczerze powiem, że teraz unowocześnili strasznie ten zamek. Kiedyś naprwdę lepiej wyglądał. Wszystko przez tą jebaną wojnę, ale gdyby im się chciało to mogli odnowić troszki tylko ten pałacyk i zostawić jego dawny wygląd, bo te wieżyczki są naprawde świetne. Park dookoła tego "zamku" jest w stylu angielskim. W parku przxyznam jest naprawdę ślicznie. Jest tam bardzo stare dzrzewo miłości. Chciałam także powiedzieć,że ten pomnik o któreym wspomniałeś w notce nadal istnieje. Zanjduje się na terenie urzędu, czyli dawnego pałacu. No nic jeśli chcecie pozwiedzać coś w kozienicach to powiem wam, że jest warto. W stadninie koni można sonie pojeźdić na konikach. Wogóle warto jest przyjechać. Papapa :))

2004-03-27  05:49 • vana
Nie wiem czy tak można, ale mi się podoba ten dawny zamek, nie to co teraz. Mieszkam w Kozienicach-trochę się zmieniło-jest ciut inaczej niż na 2pierwszych zdjęciach w galerii.Park też jest odnawiany. Co do samej budowli: w 1775r. architekt Franciszek Placidi wykonał projekt pałacu (początkowo oczywiście stał na tym miejscu drewniany dworek). Jego projekt realizowano w latach 1776-78. Prawą oficynę dobudowano w 1778-81. Pałac stanowił główną część zabudowy barokowej z osiowo założonym dziedzińcem (otoczonym budynkami gospodarczymi i oficynami) i ogrodem. Ogród ukształtowano w kilku poziomach opadających ku rzece-Zagożdżonce (obecnie próbuje się odtworzyć ten układ parku). Kolejne prace realizował Jan K. Fontana (według moich inf to on był autorem projektu odbudowy miasta przedstawionego w Galerii) w latach 1782-91. Głownie zmieniono park:spętrzono rzekę,wybudowano most,przy głównej cześci pałacu stanęly 2figury z piaskowca przedsawiające polowanie na dzika i niedźwiedzia (zostały zniszczone w 1942r-te obecne to kopie). Lewą oficynę, mieszczącą kuchnię, budowano w latach 1839-65; wtedy też zbudowano basen na dziedzińcu, w parku stanęły rzeżby-wazy na cokołach,pojawiły się schody z tarasu do ogrodu i postawiono bramę wjazdową. 1896-1900 to lata przebudowy pałacu w stylu renesansu francuskiego (prace nadzorował Franciszek Arveuf). Do dziś zachowała się tylko oficyna lewa wraz z dawną wozownią i stajnią, 4kondygnacyjna wieża (teraz mieściu się tu siedziba Muzeum regionalnego) oraz park krajobrazowy z lat 1786-91 rozszeżony w początkach XXw. o tereny kościoła parafialnego. Część główna pałacu i oficyna prawa(rozebrana w 1942) spłonęly w 1939r. Po wojnie wybudowano to, co można oglądać teraz, część prawą odbudowano jakoś tak w latach 90. Według mnie nie wyorzystano dobrze możliwości odbudowy tej prawej części -powstał zwykłybudynek. Jak dla mnie w małym stopniu przypomina pierwowzór-nie ma tego stylu, ozdób, tego klimatu,który tak bije z tych starych zdjęć. Teraz też nie starają sie najlepiej. Wyburzono mur otaczający zamek i wybudowano nowy. A przecież w nim można było znaleźć jeszcze łuski po nabojach - to było miejsce, gdzie rozstrzeliwano ludność Żydowską w czasie IIwojny światowej. Tak w ogóle to jest to siedziba urzędu miasta , gminy , powiatu i urzędu skarbowego. Ta kolumna, słup stoi po prawo, jak wchodzi się przez bramę główną. Słup ten postawiono na placu kościoła parafialnego w 1518r. W 1702r odnowił go Hieronim Lubomirski, wtedy też stanął na obecnym miejscu. Na kolumnie znajdują się kamienne płyty upamiętniające narodziny Zygmunta Starego 1styczna 1467r. Koniec

2004-01-05  18:42 • Randon
Naj bardziej spierdolona odbudowa po zniszczeniach II wojny swiatowej w historii Kozienic. Moim zdaniem lepsze były ruiny.

2003-07-09  17:02 • Kysu
Mam jeszcze " historię Kozienic według rękopisu ks. Franciszka Siarczyńskiego z roku 1847". Napisana jest dosyć ciekawym językiem, kilka cytatów też można by było umieścić na stronie."...Przyjeżdżali tu na łowy królowie, którzy mieli tu czasową rezydencję, którą Stanisław August w kształtny, ozdobny i wygodny pałac zamienił, zlecając tę budowę J.P. Fontanie, komisarzowi zamku warszawskiego i ekonomii. Zbudowane z drewna liczne domy miało..."...Nazwa przyległych wsi Stanisławów ( dzisiaj Stanisławice ) i Augustów pochodzą od nazwiska St. Augusta nadane tym wsiom na pamiątkę. Wsie te zasiedlane były przez ludzi przybyłych znad Sany, ludność ta zwana przez tubylców" posoniakami". itp itd.

PILNE!!!
2003-07-07  06:02 • Kysu
DLACZEGO tak mało o KOZIENICACH?! Jestem rodowitym mieszkańcem tego uroczego miasta i domagam sie konkretnej prezentacji całego zespołu pałacowego. Oczywiście nie mówie o stanie współczesnym. Ej ty! ZeroJeden czy jak ci tam.....polecam ci trochę pogrzebać w zbiorach Instytutu Sztuki PAN; neg. 115300 (może obczajasz), neg.119672, szczególnie 119674, 24158, 4176, 119675 na razie tyle.Twierdzę (i nie tylko ja zresztą) że było to dzieło na skalę europejską, po prostu cudo a historia tego miejsca tak zajebista że aż trudno uwierzyć. Jak ci te cyferki nic nie mówią to polecam książeczkę Agnieszki Jelonkiewicz-Chęć "Kozienice Założenie Pałacowo-Ogrodowe".Moim największym marzeniem byłoby zrekonstruować to wszystko.Np 1-sza ciekawostka; Kolumna Zygmunta (miejsce jego urodzenia) to najstarszy pomnik w Polsce,mamy też zajebiste legendy no i w ogóle..... Koniecznie sie odezwijcie jakoś do mnie a wasza stronka będzie o niebo bogatsza.I tak miasto stawia teraz na turystykę , tylko zamało jest historii.Jakże bogatej i burzliwej, szczerze powiedziawszy "rozjaśniła mi umysł",obudziła we mnie pasję....Odpiszcie koniecznie i szybko, bo mi też na tym bardzo zależy!

2003-07-07  17:43 • ZeroJeden
Ej ty! Kysu czy jak ci tam... Co do grzebania w archiwach ISPAN to jeszcze się za to nie zabrałem, ale mam w planach. Jesli wiesz jak można dorwać książkę pani Jelonkiewicz to będę wdzięczny za informację. I w ogóle chętnie rozbuduję stronę o wszystkie nowe informacje o zamku. A dlaczego Tobie też bardzo na tym zależy?

2003-07-10  02:23 • luka
Czy kolejna osoba nie rozumie, że to jest strona o zamkach a nie o pałacach? To jednak istotna różnica.