blankKoziegłowy - esk verze

Zamek w Koziegłowach

Teren na którym mieściły się ruiny zamku, został w latach 70 przekazany nieodpłatnie mieszkańcom jako działki budowlane, i powstało tu osiedle domków jednorodzinnych.Jedyną "pamiątką" jest nazwa ulicy na osiedlu "zamkowa". Prawdą jest że ludność miejscowa używała kamienia z zamczyska do budowy własnych domów, do dnia dzisiejzego spacerując po osiedlu dostrzegamy spore ilości kamienia. Osiedle mieści się na wzgórku, z jednej strony stara droga e16 z drugiej mały stawik i pawilon handlowy. Niewiem o którym młynie mówi mój przedmówca bo jest ich wiele (jeden nawet jest w posiadaniu mojej rodziny od ponad 100 lat) ale na uwagę zasługuje w Koziegłowach: - pozostałości po pałacu, obecnie przedszkole, część drewniana spłoneła a część murowana odremontowano i przebudowano, obok znajdują ie zabudowania stajnie, oraz resztki ogrodu który schodził az do rzeki. - kilka metrów dalej znjduje się zabytkowy kościóek pw św.Barbary (doniedawna odbywały ie tu katechezy a msza św odprawiana jest tylko okazjonalnie -w rynku znajduje się kościół parafialnywraz z plebania , bardzo piękny i zabytkowy wpisany na listę zabytków -w rynku znajdują się 2-3 zabytkowe kamieniczki (nie jestem pewny czy już nie ostały rozebrane) sam rynek też jest ciekawy, na środku mieści się skwer na któwym niegdyś stał ratusz (ratusz obecnie mieści się w jednej z kamieniczek na rynku. -wokół koziegłów (na przylegających polach) można odnależć pozostałości po wieżach sygnaizacyjno -obronnych -a w okolicznych lasach można odnalęzć slady po II wojnie (chełmy luski itp) -przez Koziegłowy płyną 2 rzeczki Boży Stok i Sarni stok które łączą się w jedną i uchodzą do Warty, wzdłuż rzeczek można odnalężć ślady po młynach wodnych, najczęściej przebudowane na domy Usytuowanie miasteczka (granice państwa) dawało mu dobrą pozycje handlową toteż bogaciło sie wraz z jego mieszkańcami ( mieszkańcy miasta to urodzeni handlarze wszystko potrafia sprzedać maja to we krwi) :) Niewiem czy obecnie w Koziegłowach jest jakiś hotel czy pensjonat, zapewne nie bo turyści raczej tu nie zaglądają ale myśle że mozna tu wybrać się na wycieczkę rowerową będąc np w leżącym nieopodal Poraju nad tamtejszym zalewem gdzie jest pole namiotowe i camping

2007-11-27  22:55 •
Serdecznie witam . Małe sprostowanie do Pańskiej wypowiedzi ,ruiny zamku a raczej jego pozostałość można odnaleść do dnia dzisiejszego a mianowicie znajdują się one około 1 km na zachód od trasy DK1 dawniej E16 popularna gierkówka , pod koniec lat siedemdziesiątych ubiegłego stulecia były prowadzone w tym miejscu prace archeologiczne , z tego co pamiętam z dużym powodzeniem .Prace te zostały przerwane w wyniku stanu wojennego i już nigdy do nich nie powrócono. Natomiast jeżeli chodzi o baze hotelowo-gastronomiczną , w Koziegłowach są otwarte dwa piękne nowe obiekty a mianowicie jadąc trasą DK1 na północ około 1 km od miejsca w którym znajdują się pozostałości po ruinach zamku jest " Dwór Kasztelan " pod tym adresem można dowiedzieć się coś więcej o tym hotelu http://www.gastrona.pl/art/article_7012.php , następnym na liście jest " Stary Młyn " około 500 m dalej na północ również przy DK1 http://www.hotelnews.pl/karczma-i-hotel-stary-mlyn-podmuch-goralszczyzny-w-sercu-jury/ Pozdrawiam

2001-05-14  20:32 • Nuska

1999-10-28  06:27 • Adam
dzisiaj byłem przejazdem w Koziegłowach - malownicze miasteczko. niestety żaden z mieszkańców nie umiał wskazać resztek zamku. od jednej osoby uzyskałem informację, że ruiny zamku zostały przez mieszkańców zagospodarowane na budulec... udało mi się natomiast przypadkowo znaleźć resztki młyna wodnego (też urocze) pozdrowienia Adam Urbaniak