blankKoszalin - esk verze

Zamek w Koszalinie

(Koszalin • Köslin)

Hmhmhmhm teraz to jest Kościół Prawosławny. Nigdy bym nie przypuszczała, że kiedyś był tu zamek.

na jakiej ulicy są pozostałosci zamku?

Nie pamiętam, żeby cała kaplica zamkowa była tak stara jak jej fragment (z tyłu bądź z przodu, w zależności od źródła).

2004-06-25  19:25 • TG
Nic nie słyszałem o fortyfikacjach w Koszalinie oprócz znanych konfabulacji (nazwiska pozostawiam bez wzmianki). Tzw zamek umiejscawiano w kilku czesciach miasta w zależnosci od tego kto pisal publikacje... Jeśli chodzi o kaplicę zamkową, to pierwotnego obiektu została ściana, reszta to "rekonstrukcja"...

1998-08-04  01:40 • caius
Zachowala sie zala kaplica zamkowa, a nie tylko sciana. Przynajmniej wczoraj jeszcze stala, widzialem na wlasne oczy. Poza tym strona jest THE BEST Powodzenia, Grzegorz Albinowski

2008-08-04  06:05 •
Co do fałszowania historii: najpierw powstało miasto (na surowym korzeniu), założył je 23 maja 1266 r. katolicki Biskup Pomorza (Kamieński) Herman Von Glaichen (krewniak Gryfitów, Piastów i Cesarzy Niemieckich). Tzw. "Dzierżęcinka" jest sztucznym kanałem Młyńskim (Muhlen Bach) przekopanym w 4 ćw. XIII w. i prowadzącym od jez. Lubiatowo do jez. Jamno. W granicach miasta, w jego północno - wschodniej części, wkrótce po zaistnieniu miasta, założono żeński klasztor cysterek. W 3 ćw. XVI w., po wymarciu zakonnic, książęta pomorscy (poczynając od Jana Fryderyka - (tytularni biskupi kamieńscy) przebudował zabudowania klasztorne na renesansowy zamek. Rezydowali tam do końca dynastii. Ma się rozumieć, iż kaplica poklasztorna pełniła funkcje kaplicy zamkowej. Po wymarciu Gryfitów, zamek pod panowaniem branderburczyków podupadł i spłonął wraz z całym miastem w 1718 r. Zamku nie odbudowano. Komuniści na miejscu zamku postawili kotłownię. Teren ten jak i cała koszalińska Starówka jest dalej systematycznie dewastowany i niszczony przez koszalińskich burzymurków, gnieżdżących się w tzw. "ratuszu" ( budowla ta jest pokraczną kopią powojennego hotelu w Nowogardzie). Śladami klasztoru i zamku (oprócz kaplicy) były ulice Zamkowa (Schlos str., ob. Grodzka) i Panieńska (Junker Str., ob. Mickiewicza)