blankKostrzyn - esk verze

Zamek w Kostrzynie nad Odrą

(Kostrzyn • Küstrin)

2009-01-06  23:55 • Imię/nazwisko/nick
Starówka pięknieje. Zamek został wysadzony w 1969 roku, szkoda takie PRL-owskie czasy.Dzisiaj zamek ma szanse być odbudowany. Miasto doprowadziło już media i szuka inwestora na odbudowanie całej starówki, wraz zamkiem, ratuszem, kościołem. Jestem za zamkiem

Twierdz zaczyna żyć.
2007-05-15  08:34 •
Piękny zamek. Właśnie zaczęli odbudowywać twierdzę, na pierwszy plan poszły bramy Berlińska i Chyrzyńska,9 oraz prywatny inwestor odbudowuje spichlerz. W planie ma być odbudowany zamek, kościół oraz ratusz. A na to wszystko miasto pozyskuje pieniądze z Unii Europejskiej. Głosuje za zamkiem.

2019-07-22  21:02 •

2005-04-29  04:16 • Papian
Macie racje przyjaciele zamek jest bajerancki i odjazdowy, normalnie FULL - WYPAS.... o w dupe jeża zamek jest śliczny (przepraszam, {niestety} był). P.S. Pozdro dla Wyszkowa nad Bugiem.

2004-06-15  01:31 • KOSTRZYNIAK
to jest moje miasto i nasz kostrzynski zamek . gdyby nie warzsawa to kto wie -może by cos z niego bylo, z niego i z całego starego kostrzyna. to byly naprawde niesamowite ruiny ,nawet po wojnie . z tego co wiem to dosc sporo budynkow ocalalo jednak rozebrano praktycznie wszystko na odbudowe warszawy. MOZE ZNAJDZIE SIE KTOS KTO WYLOZY TROSZKE GOTOWKI NA ODBUDOWE CHOCIAZBY ZAMKU . POZDRAWIAM KOSTRZYNIAK

1998-04-11  20:17 • Wojtek
Ponieważ było to wspaniałe gmaszysko. Dlaczego było? Bo zamek kończy się na wysokosci około 1,5 metra nad ziemią. Zostały piwnice, dziedziniec i kilkudziesięciocentymetrowej wysokosci mury. Można jednak zobaczyć zarys pokojów (komnat?), korytarzy, schodów donikąd nie prowadzących. Oglądając zdjęcia nie chce się wierzyć jaki to byłby wspaniały teraz zamek. Jeszcze do lat siedemdziesiątych stały mury zamkowe - brak było jedynie stropów i dachu. Krążą opowieci, że dowódca radzieckiej jednostki wojskowej stacjonującej po drigiej stronie Odry, w Kietz, "kazał" wysadzić zamek ponieważ psuł mu widok. Szkoda zamku! Ponieważ był wspaniały więc na niego głosuję!