blankKościuszki - esk verze

Zamek w Kościuszkach

(Kościuszki • Hindenburg)

Nazwy podobne do Kościuszki • Hindenburg:    Kościan (50%)

nLokalizacja zamku na mapie Polskia pewno w miejscu zamku istniało wcześniej założenie drewniane. Nie znana jest data wzniesienia murowanych elementów. Pierwsze wzmianki o miejscowości pochodzą z lat 1278-1301, kiedy jej właścicielem był Friedrich von Hindenburg. Nie wiadomo czy to on wzniósł zamek czy raczej jego następcy. Jedynym z możliwych dziś do rozpoznania elementów zamku była kamienna wieża o planie kwadratu o boku ponad 9 metrów.
Kopiec, który pozostał po warowni znajduje się dziś w obrębie dworskiego parku we wschodnim skraju wsi. Można na nim znaleźć resztki murów wspomnianej wieży. Wstępne badania terenowe przeprowadził tu Zbigniew Radacki, jednak dokładniejszych badań dotychczas nie przeprowadzono.

Pokaż na mapie

Zamek w Kościuszkach - fot. ZeroJeden, X 2014 Zamek w Kościuszkach - fot. ZeroJeden, III 2002 Zamek w Kościuszkach - fot. ZeroJeden, X 2014 Zamek w Kościuszkach - Plan sytuacyjny według Zbigniewa Radackiego  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=101&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(101);return false;'>źródło</a>]  <!--[<a href='142' title='Zamek w Kościuszkach - 142' alt='Zamek w Kościuszkach - 142' target=_blank>źródło</a>]-->