Dwór w Korytowie

(Korytowo • Kürtow)

Nazwy podobne do Korytowo • Kürtow:    Korytowo ·

pLokalizacja zamku na mapie Polskiierwszym założeniem obronnym w Korytowie był zamek joannitów z XII wieku. W pierwszej połowie XVI wieku w nowym miejscu w bezpośrednim sąsiedztwie dawnego zamku rodzina Goltzów wzniosła dwór obronny. Miał on plan prostokąta i prawdopodobnie trzy kondygnacje. W końcu XVI wieku założenie powiększono o dodatkowe, niższe skrzydło.
Po połowie XVII wieku dwór został zniszczony i opuszczony, później w drugiej połowie XVIII wieku na pozostałościach rozebranego dworu wzniesiono obecnie
Dwór w Korytowie
Dwór w Korytowie na zdjęciu z 1934 roku
istniejący w tym miejscu barokowy dwór. Nie pokrywa się on w planie dokładnie z dworem Goltzów. W XIX wieku został powiększony o mniejsze boczne skrzydła.
Ostatni remont miał miejsce w latach 80. XX wieku.
Dwór w Korytowie - Dwór w Korytowie na zdjęciu z 1934 roku Dwór w Korytowie - Dwór w Korytowie na zdjęciu z lat 1910-20