blankKońskowola - English version

Zamek w Końskowoli

nLokalizacja zamku na mapie Polskia przełomie XV i XVI wieku powstał tu zamek, prawdopodobnie z inicjatywy Konińskich, wzmiankowany w XVI wieku jako fortalicja. Posiadał okrągłą wieżę.
Od 1532 roku był własnością Andrzeja Tęczyńskiego, później od XVII wieku kolejno Zbaraskich, Wiśniowieckich oraz Opalińskich. Prawdopodobnie zniszczony na przełomie XVIII i XIX wieku.
Zamek w Końskowoli - Widok od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, X 2005 Zamek w Końskowoli - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek w Końskowoli - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek w Końskowoli - Zamek w Końskowoli na zdjęciu z 1913 roku Zamek w Końskowoli - fot. ZeroJeden, X 2005 Zamek w Końskowoli - fot. ZeroJeden, X 2005 Zamek w Końskowoli - fot. ZeroJeden, VI 2014 Zamek w Końskowoli - fot. ZeroJeden, VI 2014 Zamek w Końskowoli - fot. ZeroJeden, VI 2014 Zamek w Końskowoli - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek w Końskowoli - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018 Zamek w Końskowoli - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2018