blankKomorowice - English versionKomorowice - Česká verze

Zamek w Komorowicach

(Komorowice • Wasserjentsch • Schönwasser)

Nazwy podobne do Komorowice • Schönwasser • Wasserjentsch:    Schönsee · Schöneck ·

rLokalizacja zamku na mapie Polskienesansowy zamek został tu wzniesiony w 1529 roku. Na przełomie XVII i XVIII wieku został gruntownie przebudowany, a w 2 połowie XIX wieku remontowany. Ostatni remont miał ru miejsce w 1971 roku. Zamek wzniesiono na planie podkowy, wszystkie trzy skrzydła okalające dziedziniec mają układ dwutraktowy i posiadają dwie kondygnacje, nakryte są dachem czterospadowym. Na osi środkowego skrzydła znajduje się ryzalit w formie niskiej wieży z belwederem. Na elewacjach zachowane renesansowe obramienia
Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019
okien, a we wnętrzu sklepienia kolebkowe.
Zamek w Komorowicach - fot. ZeroJeden, X 2005 Zamek w Komorowicach - Zamek w Komorowicach na zdjęciu z lat 1900-21 Zamek w Komorowicach - fot. ZeroJeden, VI 2012 Zamek w Komorowicach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Zamek w Komorowicach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Zamek w Komorowicach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Zamek w Komorowicach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Zamek w Komorowicach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Zamek w Komorowicach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2019 Zamek w Komorowicach - Plan parteru z zaznaczeniem murów sprzed połowy XVI wieku według Małgorzaty Chorowskiej  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=435&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(435);return false;'>źródło</a>] Zamek w Komorowicach - Fryderyk Bernard Wernher, Topografia Śląska 1744-1768 Zamek w Komorowicach - Fryderyk Bernard Wernher, Topografia Śląska 1744-1768