Zamek w Kole

Nazwy podobne do Koło:    Kock ·

pLokalizacja zamku na mapie Polskiierwszą wzmiankę o zamku w Kole znajdujemy u Jana Długosza, który pisze, że wzniósł go Kazimierz Wielki. Założony został nad Wartą w pewnej odległości od osady, której król nadał prawa miejskie w 1362 roku. Szerokie obronne mury zamykały powierzchnię zbliżoną do prostokąta o bokach około 70x45 metrów. W południowym narożniku znajdowała się potężna wieża u podstawy kwadratowa a wyżej okrągła, występowała ona nieznacznie przed lico murów, a w jej lochach mieściło się więzienie. Dziś
Zamek w Kole
ma wysokość ponad 16 metrów. Do budowy fundamentów i przyziemia użyto kamienia, a wyżej cegły. Brama znajdowała się obok wieży we wschodnim odcinku murów. Od zewnątrz do zachodniego odcinka murów obwodowych przylegał budynek mieszkalny, pozostała zabudowa znajdująca się już wewnątrz murów była drewniana.
Na zamku w Kole po bitwie grunwaldzkiej z Krzyżakami podejmowano decyzje o dalszym prowadzeniu wojny. Kiedy zawiązany został Związek Pruski jego przedstawiciele spotykali się z Kazimierzem Jagiellończykiem również w zamku kolskim. Potem miały tu miejsce zjazdy szlachty wielkopolskiej.
Kiedy na Polskę najechali Szwedzi wysłannik króla Krzysztof Przyjemski prowadził w Kole negocjacje z władcą szwedzkim Karolem Gustawem. Najeźdźcy jednak zajęli zamek i kontynuowali najazd na Rzeczpospolitą. Kiedy wycofywali się uszkodzili kolską warownię, która od tego czasu stopniowo popadała w ruinę. W końcu XVII wieku była własnością bernardynów, którzy przez pewien czas mieli tu klasztor, ale w ciągu XVIII wieku stopniowo rozbierali zabudowania i w 1768 roku opuścili je.
Niezamieszkałe
Zamek w Kole
Widok na zamek w Kole z lotu ptaka od wschodu, fot. ZeroJeden, IV 2007
mury nadal rozbierano w ciągu XIX i na początku XX wieku, dopiero po drugiej wojnie światowej zabezpieczono pozostałości przed dalszymi zniszczeniami. W czasie prowadzonych w 1976 roku badań archeologicznych odkryto fundamenty wspomnianego budynku przy zachodnim murze, który wcześniej nie był znany. Kolejne badania prowadziła tu Łucja Pawlicka-Nowak.
Obecnie zamek jest dobrze zabezpieczony jako trwała ruina.
Zamek w Kole - fot. ZeroJeden, III 2005 Zamek w Kole - Widok od wschodu, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Kole - Zamek w Kole na zdjęciu W.Januszewicza z około 1920 roku Zamek w Kole - Widok od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, III 2005 Zamek w Kole - fot. ZeroJeden, III 2005 Zamek w Kole - Widok na ruiny zamku od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, III 2005 Zamek w Kole - Widok wieży z dziedzińca, fot. ZeroJeden, III 2005 Zamek w Kole - fot. ZeroJeden, III 2005 Zamek w Kole - Widok od północnego-zachodu, fot. ZeroJeden, III 2005 Zamek w Kole - fot. ZeroJeden, III 2005 Zamek w Kole - fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Kole - Widok od wschodu, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Kole - Widok od wschodu, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Kole - Widok od wschodu, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Kole - Widok wieży od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Kole - Widok wieży od północnego-wschodu, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Kole - fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Kole - fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Kole - fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Kole - fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Kole - Widok od północnego-wschodu, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Kole - Widok od północy, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Kole - Widok od zachodu, fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Kole - Widok od północy, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Kole - Widok od północnego-wschodu, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Kole - fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Kole - Widok od północnego-wschodu, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Kole - Widok od północnego-wschodu, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Kole - fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Kole - fot. ZeroJeden, IV 2007 Zamek w Kole - Północny odcinek murów, fot. ZeroJeden, IV 2007 Zamek w Kole - fot. ZeroJeden, IV 2007 Zamek w Kole - Widok z lotu ptaka od zachodu, fot. ZeroJeden, IV 2007 Zamek w Kole - Zamek w Kole na pocztówce z 1908 roku Zamek w Kole - fot. ZeroJeden, IV 2007 Zamek w Kole - fot. ZeroJeden, IV 2007 Zamek w Kole - Widok z lotu ptaka od południowego-zachodu, fot. ZeroJeden, IV 2007 Zamek w Kole - Widok z lotu ptaka od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, IV 2007 Zamek w Kole - fot. ZeroJeden, IV 2007 Zamek w Kole - Widok na zamek w Kole z lotu ptaka od wschodu, fot. ZeroJeden, IV 2007 Zamek w Kole - fot. ZeroJeden, IV 2007 Zamek w Kole - fot. ZeroJeden, IV 2007 Zamek w Kole - Widok z lotu ptaka od zachodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Kole - Widok z lotu ptaka od zachodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Kole - fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Kole - Widok z lotu ptaka od zachodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Kole - Widok z lotu ptaka od zachodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Kole - Widok z lotu ptaka od północnego-zachodu, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Kole - Widok z lotu ptaka od północy, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Kole - Widok z lotu ptaka od północy, fot. ZeroJeden, X 2013 Zamek w Kole - Zamek na zdjęciu z 1918 roku Zamek w Kole - Ruiny zamku na zdjęciu z okresu międzywojennego Zamek w Kole - Zamek w Kole na zdjęciu lotniczym z 1927 roku Zamek w Kole - Zamek w Kole na zdjęciu z 1917 roku Zamek w Kole - Widok od południowego-wschodu, fot. ZeroJeden, V 2005 Zamek w Kole - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2021 Zamek w Kole - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2021 Zamek w Kole - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2021 Zamek w Kole - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2021 Zamek w Kole - Zamek na widokówce z 1908 roku Zamek w Kole - Zamek na widokówce z 1937 roku Zamek w Kole - fot. ZeroJeden, IV 2002 Zamek w Kole - Plan zamku XV-wiecznego według 'Architektura gotycka' Zamek w Kole - Plan ruin zamku według Bohdana Guerquina 'Zamki w Polsce'  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=45&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(45);return false;'>źródło</a>] Zamek w Kole - Szczątki zamku pod miastem od strony zachodniej w 1 połowie XIX wieku, akwarela, gwasz, Stronczyński, Atlas IV Zamek w Kole - Fragment panoramy Koła z 1656 roku, Eryk Dahlberg Zamek w Kole - Ruiny zamku na litografii Napoleona Ordy, 'Album Widoków', Seria 7, 1881 Zamek w Kole - Drzeworyt K.Piasta według rysunku W.Gościmskiego, Tygodnik Powszechny 29, 1882 ze zbiorów Biblioteki Instytutu Badań Literackich PAN Zamek w Kole - Drzeworyt, Przyjaciel Ludu 4, 1844 ze zbiorów Biblioteki Instytutu Badań Literackich PAN Zamek w Kole - Drzeworyt według rysunku Maryi S., Kłosy 489, 1874 ze zbiorów Biblioteki Instytutu Badań Literackich PAN Zamek w Kole - Ruiny zamku w Kole na rysunku Jana Olszewskiego z 1904 roku Zamek w Kole - Zamek i miasto na sztychu Erika Dahlbergha z dzieła Samuela Pufendorfa 'De rebus a Carolo Gustavo gestis', 1656 rok Zamek w Kole - Ruiny zamku na litografii Edwarda Raczyńskiego, Wspomnienia Wielkopolski to jest województw poznańskiego, kaliskiego i gnieźnieńskiego, 1843 Zamek w Kole - Zamek w Kole na rysunku Alfreda Schouppé z 1861 roku