blankKąty Wrocławskie - English versionKąty Wrocławskie - Česká verze

Zamek w Kątach Wrocławskich

(Kąty Wrocławskie • Kanth)

pLokalizacja zamku na mapie Polskioza obrębem miasta, na bagnistym terenie zbudowano w końcu XIII wieku książęcy zamek, który otoczono fosą. Został on zburzony w 1475 roku i nie był już odbudowywany. Po rozbiórkach z 1829 roku pozostały do dziś jedynie ślady wałów na wschód od miasta. Z rysunków Wernera wynika, że zamek był wzniesiony na planie regularnego czworoboku.
Obecnie grodzisko znajduje się na terenie Domu Kultury.
Zamek w Kątach Wrocławskich - fot. ZeroJeden, IV 2003 Zamek w Kątach Wrocławskich - Plan według Kurta Bimlera, zaczerpnięte z 'Zamki śląskie'  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=15&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(15);return false;'>źródło</a>] Zamek w Kątach Wrocławskich - Fryderyk Bernard Wernher, Topografia Śląska 1744-1768