blankKantorowice - Česká verze

Zamek w Kantorowicach

kLokalizacja zamku na mapie Polskisiążęta brzescy wznieśli tu zamek myśliwski na przełomie XVI i XVII wieku. Późnorenesansowe założenie ma plan zbliżony do kwadratu, dwie kondygnacje i wysuniętą od wschodu wieżę mieszczącą klatke schodową. Pierwotnie ściany pokrywała dekoracja sgraffitowa. Obie kondygnacje podzielone są na pięć pomieszczeń.
Zamek wraz z niewielkim dziedzińcem otaczała fosa, częściowo zachowana do dziś.
W połowie XVII wieku miały miejsce prace budowlane, z tego okresu pochodzi strop na piętrze, który pokrywają polichromie.
1720 roku zamek przeszedł na własność miasta Brzegu. W XIX wieku został znacznie przekształcony, możliwe, że wtedy rozebrano jakieś zabudowania zespołu zamkowego. W 1936 roku został odremontowany. Obecnie nakryty jest dachem dwuspadowym z naczółkami, jednak pierwotnie wyglądał znacznie atrakcyjniej, co pokazuje rycina Wernhera z połowy XVIII wieku. Obecnie wykorzystywany jedynie w celach mieszkalnych.
Zamek w Kantorowicach - Widok od północnego-wschodu, fot. ZeroJeden, VI 2006 Zamek w Kantorowicach - Zdjęcie z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek w Kantorowicach - Zdjęcie z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek w Kantorowicach - Zdjęcie z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek w Kantorowicach - Zdjęcie z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek w Kantorowicach - Zdjęcie z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek w Kantorowicach - Zdjęcie z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Zamek w Kantorowicach - Widok od północnego-wschodu, fot. ZeroJeden, VIII 2003 Zamek w Kantorowicach - fot. ZeroJeden, VIII 2003 Zamek w Kantorowicach - fot. JAPCOK, VIII 2003 Zamek w Kantorowicach - fot. ZeroJeden, VI 2006 Zamek w Kantorowicach - fot. ZeroJeden, III 2012 Zamek w Kantorowicach - fot. ZeroJeden, III 2012 Zamek w Kantorowicach - Plan zamku według pomiarów WKZ we Wrocławiu  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=1073&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(1073);return false;'>źródło</a>] Zamek w Kantorowicach - Fryderyk Bernard Wernher, Topografia Śląska 1744-1768