blankJanowiec - esk verzeJanowiec - Deutsch

Zamek w Janowcu

TytułJanowiec
2009-06-17  17:07 • Imię/nazwisko/nick slavus
Skąd nazwa Janowca, i kto był pierwszym wladcą Janowca, jakoś do Firlejów mnie nie pasuje. Dobrze dzieje się, że zadbanie zamku i pobliskich zabytkow jest częstym forum. Zdaje się, że Lubelszczyzna ma z tym poważny problem.

SPOKO!!!!!!!!!!!!!
2009-03-18  00:10 • NIEWAŻNE
spoko ten zameczek bylem raz na wycieczce i nawet fajne pamiontki można kupić alle nie to jest najwarzniejsze:ZAMEK PO PROSTU CUDOO

2007-03-26  02:58 •
zimą byłam, zamarzały mi nogi w skwierczącym śniegu, ręce odmawiały posłuszeństwa w próbach fotografowania...ale wrażenia wyjątkowe. a do tego specjalny komentarz. dusza tego zamku zmieszana nawarstwieniem kolejnych zmian architektonicznych zdawała się być uśpiona... albo zwyczajnie odpoczywała przed kolejną adaptacją co się szykuje na jesień?;) pozdrawiam pracowników i wszystkim turystom polecam!!! i życzę pomyślności!

2006-06-08  06:02 • to mój zamek
Zapomniałem dodać o drugim wspaniałym miejscu- kościół u podnóża zamku, równie zabytkowy i piękny jak zamek.A to są nieodłączne miejsca, a własnie o tym też nie znalazłem wzmianki.Jak zwiedzicie zamek odwiedzcie też kościół,coś wspaniałego.Naprewde niewiele jest takich w Polsce.

2006-06-08  05:50 • to mój zamek
Ten zamek w historii Polski został zapomniany, ale celowo.Mało kto tak naprawdę zna historię tego zamku, a zauważcie jak każdy jeden historyk (mogę się mylić, poznałem tylko ogólne zródła) podaje ogólniki. Z tego co wiem( zródła niepisane), zamek został nadany za zasługi,lecz milczy się o tym bo 1945 trzeba było wymazać kułaków,którzy milczeli bo byli prześladowani ,ich pokolenia też.Nawet niewielu ludzi wie,że są podziemia , pod zamkiem przez całą Wisłę, na drugą stroną Wisły - do Kazimierza.Lecz przebudowa napewno je zniszczyła (lub ukryła?? przed oczami ciekawskich, ale i tak ich nie znajdą,to nie jest zamek zakonumaltańskeigo, ale wybudowany z równie dobrą starannością).A tak wogóle ciekawe że nikt się interesował tak wspoaniałym zabytkiem przez tyle lat?Przez 20 lat odbudowywali go, smiechu warte.Nie są w stanie odtworzyć nawet zagrody dla koni, a wieże które widziałem jak jeszcze stały, te orginalne- to poemat.Zauważcie usytowanie zamku, praktycznie od strony Wisły nie do zdobycia.Pomyśleć tylko,kto chciał żeby go zapomnieć??,starał się bardzo,ale nie znajdzie tego czego szuka,tego nawet najstarsi przodkowie nie wiedzą.:)))

2006-05-16  19:40 • pipi
Niezły spoko po prostu cudo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! janowiec i SEROKOMLA Janowiec

2006-05-16  17:00 • ASIA41
Drugi Kazimierz,więcej spokoju i większe możliwości dla twórczości

2006-05-11  18:17 • martyuna
idealne miejsce na wycieczke. Polecam!

2006-04-25  19:58 • Greg
Aż żal wyjeżdżać z Janowca.wspaniała okolica, zameczek, dworek, różowy kościółek i jeszcze...bęben;) Miał rację Waglewski- ,,Moje miejsce na ziemi " Ps:a ludzie De GESCIAKI - zwłaszcza Łysy

2006-04-14  03:24 • weronika
okolica piękna zamek dwór park kościół ale również piękna tradycja ,,bęben,, w Wielką Sobote w nocy chodzi się od domu do domu i się bębni może ktoś wie skąt ta tradycja kóra kończy się w niedziele rano na rezurekcjach

2006-04-07  02:04 • Kingulinka Puławiaczka
Ja uwielbiam te okolice, poniewaz tam mieszkam i jest ona przepiekna. To prawda ze janowiec, kazimierz, Pulawy sa malo znane. Ale Naleczow to chyba wszyscy znaja.

2006-03-22  03:11 • dmc35
Zamek w Janowcu pięknieje z każdym rokiem.W połączeniu z pobliskim skansenem tworzy ciekawy cel na sobotnią wycieczkę.

2005-10-09  20:01 • izabela
byłam tam u rodziny jest super po prostu zakochałam sie w tym miejscu cudowne okolice po prostu ekstra mysle ze kiedys jeszcze tam wróce izabela z polic

2005-09-10  21:41 • Maciej
Zamek to nic, kosciol farny jest przepiekny, kiedys mozna bylo wejsc do podziemi teraz juz chyba nie. Gdyby mieszkancy janowca bardziej dbali o swoje obejscie to kazimierz moglby sie schowac. Mam tam domek od pokolen, jestem z Warszawy - goraco polecam, tez okolice bunkra po niemieckiego po drugiej stronie. Kiedys w parku przy zamku stalo 12 marmurowych kolumn ale pewna kadencja radnych gminy sobie przywlaszczyla mienie, tuszujac przy tym dowody - ja mam wszystko na zdjeciach i powiem wam ze kiedys bylo tam piekniej, przed wojna byly tarasy ach... musi wymrzec stare pokolenie zeby wrocilo to co dobre, pozdrawiam i jeszcze raz polecam

2005-08-20  20:15 • agu
wraz ze znajomymi wybieram się jutro do Janowca, po raz pierwszy i cieszą mnie te komentarze...widzę że czeka mnie ciekawa wycieczka:)pozdrawiam

2005-06-19  01:16 • jacho
Niewiem co ludzie widzą w zamku w Kazimierzu Dln. Mi zamek w Janowcu bardzo się podoba. W podlirzu zamku stoi dworek który jest na znaczkach pocztowych. Zachęcam do odwiedzenia!

2005-06-08  13:09 • PAULINA SZ.
DNIA 08.06.2005 ROKU JESTEM TAM NA WYCIECZCE Z MOJA KLASA 2A I Z MOJA WYCHOWAWCZYNIA ELA KULCZYNSKA KTORA BARDZO SERDECZNIE POZDARAWIAM ; NIE ZAPOMNE TEZ O NASZYCH OBIEKUNACZ O PANI JABLANSKIEJ I O PANU MACZCE!!! MAM NADZIEJE ZE WYCIECZKA SIE UDA;) SWIDNIK POZDRAWIA JANOWIEC :*

2005-03-05  16:34 • Dosia
Od trzech lat jezdze do Janowca i odwiedzam zamek. I ciagle odkrywam cos nowego. Polecam zamek, Janowiec i okolice

2004-12-30  22:13 • Albert
Byłem w Janowcu w tym roku dwa razy. Choć z zewnątrz prezentuje się imponująco, zamek nie oferuje zbyt wiele atrakcji gdyż nadal trwają prace renowacyjne. Warto jednak wejść na samą górę aby podziwiać wspaniałą panoramę okolicy. Niebagatelnym plusem jest też bardzo sympatyczna i niedroga restauracyjka. Polecam żurek w chlebie!! Po obiedzie warto przejść sie wzdłuż urwiska do punktu widokowego, z którego łatwo dostrzec Kazimierz Dolny. Malarze pejzarzyści znajdą w Janowcu wiele insiracji Janowiec polecam pragnącym spokoju i wypoczynku.

jest to bardzo ładne miejsce warto zobaczyć.

a byliscie na zamku tenczynskim w Rudnie kolo Krakowa??