blankJanowice Wielkie - esk verze

Zamek Bolczów w Janowicach Wielkich

(Janowice Wielkie • Bolczów • Bolzenschloss • Jannowitz)

Ruiny zamku boleckiego
"Tygodnik Ilustrowany" 1882 nr 317

Ruiny tego dawniej okazałego zamku wznoszą się wśród lasów świerkowych na górze 1199 stóp wysokiej, o trzy kwadranse drogi od Starego Janowca, stacji kolei śląskiej.
Przed głównym wejściem do zamku rozpościera się duży zielony plac, wokoło wysokimi obsadzony drzewami. Południowa brama wchodowa dość dobrze jest zachowana. Mury składają się po większej części z wyrąbanych kawałów skal granitowych. Wnętrze ruiny przedstawia obraz zupełnego zniszczenia, choć i dziś widoczne, że niegdyś mieściły się tutaj znaczne budowle. Wieża zanikowa w swym stanie ruiny jest dziś jeszcze mniej więcej na 60 stóp wysoka.
Wiadomości z ubiegłych czasów skąpo mamy o tym zamku. Jedni, do których Naso w swym dziele ?Phoenix redivivus" należy, twierdzą, że zamek ten pobudował księże śląski Bolesław Wysoki, drudzy, że jest dziełem jednego z rodziny Bolców, którzy w czasie rządów księżny Agnieszki w Dolnym Śląsku, ok. r. 1374, przeważny wpływ na losy swego kraju wywierali.
W XVI i XVII w. widzimy ten zamek w ręku możnej rodziny Schaffgotschów. W czasie 30-letniej wojny służył on nieraz okolicznym mieszkańcom za miejsce bezpiecznego schronienia. Szwedzi pod dowództwem generała Koenigsmarka zdobyli r. 1641. Cesarscy kusili się kilkakrotnie o odebranie go, lecz bezskutecznie. Będąc zmuszeni ze względów strategicznych pozycje zmienić, wyszli Szwedzi r. 1643 z zamku, a generał Torstenson kazał go wtedy zburzyć i wewnątrz wypalić.
Na zachodniej stronie zamku pokazują okno, przez które ksiądz katolicki z piętra wyskoczył i o skały się rozbił, nie chcąc żywo Szwedom, r. 1641 zamek dobywającym, do niewoli się dostać. Chodzi podanie, że w sklepach zamkowych wielkie się mieszczą skarby, których Torstenson przy pośpiesznym opuszczaniu zamku miał zapomnieć zabrać z sobą.
Dziś ruiny zamkowe są własnością hr. Stolberga.