blankJanowice Wielkie - esk verze

Zamek Bolczów w Janowicach Wielkich

(Janowice Wielkie • Bolczów • Bolzenschloss • Jannowitz)

W samym środku pięknych Rudaw Janowickich cofnąć się można do czasów królów i rycerzy<<<

Byłem tam przedwczoraj wpowrotnej drodze z Karkonoszy po drodze odwiedziliśmy też sokole góry.Zamek pięknie zachowany robi wrażenie polecam gorąco zwłaszcza że to króciutka wyprawa naprawdę warto :)

2006-03-09  09:58 • Arczibald
cudowne miejsce

2006-02-19  23:08 • Draugen
Miejsce nieomal magiczne.Zamek piękny, a atmosfera i klimat panujący wewnątrz murów zmieniają sie z każdą porą roku.Polecam wszystkim

2006-01-24  15:57 • nati
Mieszkalam w tamtej okoicy i jest bardzo pieknie!!!!!!!!!!

2005-10-18  18:50 • ziomek
Zarąbiste miejsce na dobry klimat Polecam

2005-05-18  20:19 • Zork
Cudowne miejsce na wycieczkę. Ruiny zamku mają niepowtarzalny klimat, który nadają mu mury wkomponowane w skały.

2005-05-13  20:54 • krzysiek
jeśli ktoś szuka ciekawych gór to niecg sie wybierze w Rudawy Janowickie, naprawde warto a zamek jest świetnym punktem widokowym na Sokoliki , Wołka i Ostrą Małą. fajna rzecz.

2004-07-31  06:09 • Robi
Piekne ruiny zamku w przepieknej okolicy,cos wspanialego.Zawsze rano przez okno widzialem go pierwszego(teraz mieszkam na slasku hmmm)ale nigdy go nie zapomne .Polecam goraco

2004-06-20  15:33 • haze
glosuje na bolczow poniewaz jestem rdzennym janowiczaninem

2004-04-02  21:45 • Rowerzysta.
Jeśli ktoś lubi rowerowe wycieczki po górach, to ten zamek jest idealnym do tego celu miejscem. Jest również idealny na piesze wędrówki.

2004-03-22  00:00 • Karol
Ciekawy i warty zwiedzenia

2004-03-19  20:19 • Fedorek
Przebywając w Kotlinie Jeleniogórskiej nie sposób ominąć zamku Bolczów. najpiękniej jest tam wczesną jesienią, kiedy wszystko dookoła jest złotobrązowe.

2004-03-17  03:51 • Gosia
Tajemnicz, piękne.

2004-03-08  18:16 • Bolec
Zamek tak niedostepny jak żaden inny. Coś niesamowitego!!!

2004-03-06  18:49 • Maniek
Chciałbym mieszkać na tym zamku!

2004-03-01  02:44 • Rycerz
W roku pańskim 1375 książę Bolko ze Świdnicyurządził turniej na zamku w Bolczowie. To były czasy.....piękne białogłowy, waleczni rycerze....

2004-02-28  06:31 • Hendrix
Rudawy Janowickie to piękne góry, a zamek Bolczów to ich stolica.

2004-02-24  00:23 • Anita
Bolczów to idealne miejsce na krótką wycieczkę.

2004-02-22  07:06 • Irek
Najcudowniejsze w tym wszystkim jest to, że zamek położony jest wysoko w górach.

2004-02-19  19:50 • Arkadiusz ze Ścinawy
Nigdy nie zapomnę tej przygody jak odwiedziłem swojego starego kumpla Janka. Mieszka teraz w Janowicach Wielkich. Zanim poszlimy na górę to wypiliśmy u niego w domu 2 flaszki wódki, a później uderzyliśmy szlakiem barów janowickich aby nareszcie stanąć w twierdzy Bolczów. Byli tam również harcerki, a my szyliśmy z łuków i kusz i skakaliśmy po murach zamku. Turystów na szczęście było moze z dwóch przez cały weekend. Rewelacja!!! Polecam Bolczów!!! Brawo dla Janka Palicy!!!

2004-01-24  22:57 • Arkadiusz
niesamowity zamek.

2004-01-20  01:54 • Rafał
Zaciekawił mnie. Zwłaszcza polecam odwiedzenie go kiedy jest piękna polska złota jesień.

2004-01-20  01:52 • Lonka
Jest fascynujący, tajemniczy i bardzo urokliwy.

2000-06-15  19:38 • Grzechu
Widok z tzw. Kapelanii na Góry Sokole dostarcza wielu wrażeń. Samą zaś warownię można długo "zwiedzać"

2000-06-01  20:19 • Andrzej
To najpiękniej wkomponowany w otoczenie zamek w Polsce. Dużą część murów stanowią kamienne ostańce i urwiska. Z punktu widokowego na koronie murów rozciąga się wspaniały widok na Góry Sokole i dalekie Karkonosze. Zdjecia na tej stronie nie oddają w najmniejszym stopniu jego piękna

2000-01-03  20:20 • profesor
Ponieważ są to piękne ruiny gotyckiego górskiego zamku.Potężne średniowieczne umocniena zlewają się ze skałami.Zamek ma swój urok .

1998-04-04  17:47 • Darek
Pięknie położony, z dala od hałasu i zgiełku życia codziennego. Nie uzłyszysz w nim wielu głosów (chyba, że zadziała twoja wyobraźnia) bo jest rzadko odwiedzany przez turystów (głównie tych, którzy lubią wędrówki górskie. Poza tym jest pięknym przykładem jak można tworzyć budowle, które pięknie komponują się z naturą i otoczeniem. Jesli będziesz w okolicy odwiedź go, a nie pożałujesz.