blankJakubowice Murowane - esk verze

Dwór w Jakubowicach Murowanych

Nie mogę pojąć dlaczego ludzie wypisują takie brednie. Tylko w fantazji ludzi nie myślących może zrodzić się pomysł kilkudziesięciokilometrowych lochów. Kto za to zapłacił ? Kto to wykonał ? Po co ? Pod dworem znajdowało się kilka piwnic o prawdopodobnymi przeznaczeniu gospodarczym. Położenie istniejących wejść: 1. Południowo zachodni narożnik zamku. 2. Odbudowany obiekt nieopodal bramy (całkowicie odnowiane - nawet z elektrycznym oświetleniem) 3. Nieopodal powyższego obiektu. Dodatkowo w północno zachodnim rogu obiektu widać resztki po zawalonej piwnicy - sklepienie kolebkowe. ... I tyle. Tym czym zamek do tej pory urzekał, była jego dzikość. Osobiście nieznoszę miejsc gdzie wszystko jest odnowione, wykoszone, oświetlone, zaś przy wejściu, obok kasy stoi kolejka z czyściutkimi turystami wraz z 5 letnimi dziećmi jedzącymi lody. Dziękuje, wole zwiedzać zapuszczoną ruine jaką do tej pory był ten obiekt aniżeli coś takiego. Takie miejsca mają w sobie coś magicznego. Szczerze zazdroszcze okolicznym mieszkańcom, którzy piękne chwile młodości wiązali z tym zamkiem. To coś co warto pamiętać.

2009-02-12  17:24 • EMIL
SĄ 3 KORYDAŻE JEDEN DO SZKOŁY NA WULCE WIEM BO JASZ SZLIŚMY TO WIEDZIAŁEM ŻE P[RZECHODZIMY POD BYSTRZYCĄ PONIEWAŻ WODA KAPAŁA NAM NA GŁOWE 2 BIEGNIE DO ZAMKU LUBELSKIEGO A 3 NAJDŁUŻSZY NIE MAM POJĘCIA NIGDY NIE DOSZLIŚMY DO KOŃCA ZAWRUCILIŚMY SIĘ PO PRZEBYCIU OKOŁO 15 KILOMETRÓW NIE WIEM GDZIE DOKŁADNIE BYLIŚMY ALE OD ZAMKU TUNEL TEN BIEGNIE W KIERUNKU ŁYSAKOWA NIESTETY WEJŚCA WKRUTCE SIĘ ZAWALIŁY I KTOŚ ZAMUROWAŁ

2009-01-22  18:03 • Karolina
Az dziwi mnie, ze naprawde nikt z Was nie by w lochach. Musze wiec Was zasmucic, ale niestety przynajmniej jedne sa zasypane. Da sie przejsc kilkadziesiat metrow, a nastepnie jest na samym koncu korytarza sciana. A dla ciekawskich: podziemia sa w stanie idealnym (były w latach 2001/02/03). Kocham to miejsce!!!!!

pamietam jak nas Pan Puchacz przeganial
2008-12-08  19:07 • m.k
Mialem z 7-8 lat kiedy pierwszy raz wybralismy sie z kolegami na poszukiwanie talarow. Oczywiscie opowiesci starszych kolegow okazaly sie bajka ale i tak milo bylo. Najbardziej pamietam kiedy Pan Puchacz nas przegonil z ruin. Uciekalismy wtedy az sie kurzylo:). Z jakubowic pochodzi ojciec. Kazdego weekendu i w wakacje tam bywalem w dziecinstwie. Ciekaw jestem ile zostalo z podziemnych korytazy. Zapiski mowia ze dziedzic Grodzicki jezdzil nimi swoja kareta. Najdluzsze maja po kilkadziesiat kilometrow i rozchodza sie w rozne strony od zamku. Ciekawy jest jak sa stare i gdzie siegaja. Pozdrawiam wszystkich ciekawskich Marcin

Przyczynek do dziejów rezydencji w Jakubowicach Murowanych koło Lublina-Lutostańska Alicja
2008-02-04  03:44 • satanistik
Jestem bardzo zainteresowany tą książką - czy jest na forum ktoś kto mógł by w jakiś sposób pomóc mi do niej dotrzeć ?

2008-02-26  21:31 • ZeroJeden
Chodzi o całą książkę czy tylko o ten artykuł?

2008-02-27  04:27 • satanistik
Dziękuje za odpowiedź Jestem zainteresowany całą książką ale za sam artykuł będę wdzięczny

2008-02-04  03:21 •
Na chwilę obecną remont ruszył pełną parą. Budynek po prawej patrząc od frontu posiadłości jest całkowicie odremontowany, ten po lewej został rozebrany tak że zachowała się tylko 1 ściana a reszta jest odbudowywana od fundamentów ale według zapewnień będzie miał oryginalny wygląd. Co do samego dworu postawione są rusztowania , część muru jest połatana a część ma ostać wyburzona i postawiona od nowa. Na chwilę obecną montowane są wsporniki dachu. Poszukuję Pilnie poszukuję planów tego zamku lub jakiejś mapy na której było by widoczne rozmieszczenie budynków kontakt : eryk5@op.pl

2007-03-25  14:59 •
mam sprzet alpinistyczny i tez szukam wejscia

2007-03-20  03:05 •
Bardzo fajne miejsce czesto z kolegami tam chodzilismy noca... okoliczny wilk nocny pozdro

2007-01-25  01:47 •
chcialbym zasiegnac informacji o zamku i o podziemiach i wymienic informacje z innymi gg6010107

2006-02-22  01:26 • A.D.G.
Trochę żałuję, że zamek jest w remoncie, gdyż nie można tam teraz chodzić. Wiążę z tymi ruinami wiele pięknych wspomnień. Pamiętam, jak chodziliśmy z przyjaciółmi do zamku na wagary, urządzaliśmy ogniska... Było super. Teraz nikt nie przeżyje tam niczego tak fantastycznego, romantycznego...

2005-12-28  00:20 • o28
Czy właściciel zamku nie nazywał sie przypadkiem TADEUSZ Grodzicki?

2005-12-01  20:03 • Aguś
Mieszkam od niedawna w Jakubowicach Murowanych i jestem bardzo zadowolona że ktoś wziął się za remont zamku, być może w niedalekiej przyszłości będzie on dostępny do zwiedzania (korzystania) z tego obiektu, mam również nadzieję że będzie zagospodarowany park dookoła zamku, są tam liczne gatunki drzew, będzie wśród nich bardzo nastojowo. Obecnie wykonane jest nowe ogrodzenie z siatki i teren zamykany jest na kłódkę(ze względu na składowane tam materiały budowlane potrzebne do remontu), także nie można nietety ,,zakradać" się do wspomnianych wcześniej lochów.Poczekajmy zatem na koniec odnawiania tego malowniczego zabytku.

2004-07-13  20:22 • ladygodiva
obecnie remont na zamku nabiera tempa wiele ścian wewnątrz zostało postawionych od nowa a także zrobiono piwnice. Jeśli chodzi o wejście do lochów to znam tylko 2 ale słyszałam o 3. Ale i tak nie opłaca sie zchodzić do lochów bo są zasypane.

2004-06-28  18:53 • Laket
Ja z kolegami się wybieramy do jego lochów. Trzeba będzie się zakraść bo jest na nim ekipa remontowa. Ciekawe czy lochy są suche, czy moze zalane.

2004-05-18  20:11 • brodaty
mieszkam kilka kilometrów od zamku. Jestem nim urzeczony. Od jakiegoś czasu zajmuję się grotołaztwem. Chcielibyśmy bardzo z moimi znajomymi wybrać się tam do jego lochów gdyż to co jest na powierzchni znamy juz bardzo dobrze, nie byliśmy jednak pod ziemią. Przepiękne ruiny przyciągają nas tam często, nie możemy jednak znaleźc wejścia do lochów. Jeżeli masz jakies informacje na ten temat, podaję swój e-mai. Za wszystkie informacje bardzo dziękuję. qqnamuniu@autograf.pl

2004-03-13  02:47 • piter
Jeżeli chodzi o zamek w Jakubowicach Murowanych jest fantastyczny chociaż są to prawie ruiny.Jeżeli chodzi o lochy, miałem kiedyś rozmowę z ludzimi, niestety już nie żyją, ale opowiadali że podziemny loch łoczył zamek w Lublinie kościół w Dysie i Dwór w Jakubowicach Konińskich

2007-03-25  15:01 •
podobno laczy sie tez z zawieprzycami

2004-02-22  07:28 • Andrzej
Pojadę tam jeszcze raz. Urzeka....po prostu urzeka i ujmuje za serce.

Przepiękna ruina. Lubię tam zachodzić.

2004-01-31  18:51 • aleza
Byłam niedawno niopodal tego zamku,co prawda w nocy i to na moment,ale jestem pod wrażeniem,na pewno tam wrócę,zeby przyjrzec sie mu dokładniej! Szkoda,ze takie miejsca stoją zapomniane i zaniedbane...

2003-09-16  18:29 • Piotro
Znam ten zamek bardzo dobrze, jest on pełen tajemniczości. Jest tam loch bardzo dóugi i głęboki i niebezpieczny, polecam poszukiwaczom skarbów.

2003-09-14  20:38 • bodek
bo nikt nie tam był

2003-09-01  21:10 • Piotrek
Mieszkam niedaleko, z zamkiem tym związane jest moje dzieciństwo i okres nastoletni. Bardzo miło wspominam wypady na teren zamku i okolice, jest tam niezwykła atmosfera tajemniczości. Poza tym jest tam zarośnięte wejście do lochu, bardzo głębokiego i niezbadanego, jest tam bardzo ciemno i niebezpiecznie. Wogóle zamek ten jest ładny.

2000-07-08  04:55 • Hnatek
Choc w ruinie bardzo tajemniczy

2008-03-29  02:59 •
Ufff nie wiem czy mam o tympisać gdyż niewiele mi uwierzy....Kieyś wraz z przyjaciółmi przebywając przypadkiem w miejscowosci obok Jakubowic Łysakowie natknęliśmy się na dziwny właz....były to najprawdopodobniej zresztą pytającsię najstarsazych w rodzinie którzy wychowali się ww tych terenach i pokazując im zdjęcia jest to inne wejście do lochów zamku....zresztą....wchodząc do niich przy wejściu napisanajest data 18....nie pamiętam bojuz tam nie chodzę.....dla szpanui głu[poty postanowiliśmy tam wejść z latarkami...było tram wilgotno ciemno i zimno...a z sufitu(były niezaduże)sypała się sadza???coś czarnego......przeszliśmy wiele aż natkneliśmy sie na zapisane czymś ciemnym słowa po rosyjsku...kolega trochę znał ów jezyk i wyczytrał słowa że:ukrywamy się przed niemcami,dalej że zostałem ja jeden wszystkich porostrzelano.....na pamiatke te ciała tu zostaną...i ojakimśbiedaku ze wssi który tu wchodząc został przylapany przez rosj/niemców niepamiętam.......i ze go tu zamurowano....Smialiśmy sięz kolegi mówiąc żednas nnie przestraszy i pioszliśmy dalej gdy zobaczyliśmy murbez jednej cegły na środku...uciekliśmy i nigdy tam nie wejdsziemy.....A zamek jest piękny...musze przyznać...nie wiem czy ta sytuacja to zbieg okoliczności ale postanoewiłem to napisaćpozdrawiam:)