blankIłża - English versionIłża - esk verze

Zamek w Iłży

Iłża jest bardzo ładnym miastem

Chce tylko skromnie przypomniec ze oprocz wspanialego zamku, Ilza posiada rowniez najlepsze lody w regionie!

2006-06-17  17:44 • one d....r
byłem tu apaczem,kałbojem,czwartym z pancernych. Dużo beera, woodki,wspomnień........... Fajny ale to już nie to ,........kiedyś gdy był dziką ,,dżunglą"porośnięty i nie zadeptywany przez stołecznych i innych alienów... Miasto fajne tyle że biedne i glupio rządzone . POZDROWIENIA IŁŻO.

2006-04-29  05:32 • Jagienka
Obiekt warty aby go zwiedzić. U podnóża góry rozciąga sie malownicza panorama miasta Iłża. Dodatkową atrakcją jest coroczny Turniej rycerski, który zaczyna się jutro!!!!

2006-04-25  13:55 • groch
zamek jest piekny i ktos kto się urodził w Iłzy zawsze bedzie wspominałgo z nostalgią

2006-04-17  00:26 • ewelcia:]
głosuje na ten zamek ponieważ jest naprawde piękny a chwile spędzone na nim są niezapomniane:)

2006-02-07  04:37 • Kuba
Zamek jest ładny, a raczej byłby ładny gdyby go odbudowano...apel do Powiatu i miasta Iłży

2006-02-04  19:10 • Boguś
Zamek z historią górujący nad miastem z historią :). Czy wiecie, że odpoczywał w nim Jan III Sobieski gdy wracał spod Wiednia? Bywał tu Władysław Jagiełło! Władysław IV spotykał się na nim ze swoją austriacką kochanką. To pod tym wzgórzem jest malinowy chruśniak, który to rozsławił Leśmian. To pewnie z tego wzgórza zerkał w gwiazdy urodzony w Iłży późniejszy nauczyciel Mikołaja Kopernika :). Przyjeżdzajcie do Iłży !!! Iłża ze swoim zamkiem to perła wśród nieciekawych krajobrazów Mazowsza :)

2005-12-12  00:56 • tina
jest piekny ale piekniejszy byl ten stary, kochany, dziki zamek-zamek dziecinstwa

2005-11-16  15:26 • aga
zamek jest super,swiadzczy o zwiazkach ilzy z rycerstwem jest miejscem spotkan znajomych warty zobaczenia

2005-11-03  03:57 • SEBA
Ten zamek,to "król" wśród zamków!!! Potwierdzam opinie o niesamowitym klimacie...Kto nie był,musi to jak najszybciej nadrobić! Przyznam szczerze,że dla mnie jako dziecka -mieszkam w Iłży od urodzenia - zamek nie był czymś szczególnym,po prostu myślałem,że taki zamek jest w każdym mieście,ale teraz gdy wracam po 2,3 tygodniach ze studiów nabiera on szczególnego znaczenia...Dopiero teraz doceniam tą niesamowitą atmosferę Iłży z "jej" zamkiem górującym na wzgórzu. Zajrzyjcie tutaj koniecznie. PS. Mam nadzieję ,że ktoś wreszcie zatrzyma tą politykę dewastacyjną zamku.

2005-11-02  21:08 • NOOOOOOO
STARE RUINY ALE BARDZO PRAKTYCZNE

2005-10-21  22:58 • ADAM
CIESZE SIE ZE HRABIA BUJAKOWSKI SIE NIE WPIERNICZA SWOJA AMATORSZCZYZNA W TEN ZABYTEK,DOSTAL PSTRYCZKA W GLOWE OD PANA Z WARSZWY I SWOICH GLUPICH POMYSLOW NIE BEDZIE REALIZOWAL. A ! JESZCZE JEDNO SZKODA ,ZE 1500 ZL JAKIE DAJE PANSTWO W POSTACI PENSIJ PANI BUJAKOWSKIEJ(ZONA PANA BUJAKOWSKIEGO)MARNUJE SIE !TA PANI NIC NIE ROBI!PRZEPRASZAM LATEM OPALA SIE MIEDZY MUZEUM A KOSCIOLEM ŚW. DUCHA . TO JEJ STALE MIEJSCE :)

2005-10-07  20:40 • marcus
Ja jako staly mieszkaniec tego pieknego miasteczka musze wam powiedziec ze ten zamek jest poprostu super. Spacerek po wzgorzu wieczorkiem z ukochana......... poprostu nie ma nic lepszego. Kto chce sie przekonac musi sam tu przyjechac!!!! pozdrawiam cala politechnike krakowska!!

2005-10-03  16:40 •
Urodziłem się i wychowałem w Iłży pod samym zamkiem. Niestety, ale obecnie już nie mieszkam w Iłży, tylko czasami odwiedzam moje miasto. Mam nadzieję, że dni świetności są jeszcze przed Iłżą, czego życzę wszystkim mieszkańcom.

2005-09-20  04:14 • ;)
Bylam widzialam jest jak pisza .........polecam !!!!!

2005-08-17  03:13 • Kanar
Bardzo ciekawe turnieje rycerskie. Można się wiele dowiedzieć o życiu dawnych żołnierzy, szczególnie gdy się porozmawia z nimi w obozie. Zamek ładny,ale można go lepiej zagospodarować i zrobić jeszcze atrakcyjniejszym. W pogodny dzień widać Św. Krzyż (nie trzeba wchodzić na basztę). Pozdrowienia dla Tomka (Łódź), Piotrka (Wrocław) i Zbyszka

2005-07-28  14:46 • Kasieńka
Mieszkam w pięknym i malowniczym miasteczku jakie jest Iłża, barzo spokojne czasem za bardzo mogłoby być więcej koncertów na przystani lub zamku!!!!!!!!!!

2005-07-18  15:31 • zong
to wstyd że taki zabytek niszczeje LENISTWO wladz i ich NIEUDOLNOŚĆ A TEN DASZEK TO koszmar

2005-07-08  15:27 • madelaine
Zamek macie podobno piękny.....podobno bo Biały miał mnie tam zabrać i...nie zabrał. Podobno zamek ma zaczarowany klimat. pojadę sama...może go spotkam...

2005-06-06  05:47 • hans
nalezalo by zamknac na dozywocie konserwatora zabytkow ktory pozwala na te bezecenstwa na ilzeckim zamku

2005-05-10  06:58 • Leonardo
Swietny klimat i swietni ludzie najlepszy jest turniej rycerski organizowany co rok w ruinach zamku!!Polecam goraco odwiedzanie Iłżanin :-)

2005-05-09  02:42 • Największa Żaba Świata
Jestem za! Na tym właśnie zamku złapałem nie jedną chmurę, przeglądałem się w nie jednym szkle i zamierzam dalej to robic. Powiem więcej - zapraszam do tego innych! Generalnie melanże na iłżeckim zamku są niepowtarzalne!!!

2005-04-18  18:11 • elena
Z tym miejscem zwiazane są moje najpikniejsze wspomnienia- ogniska, spacery z ukochanym przy świetle księżyca, przepiękne ślubne zdjęcia. Aż serce rośnie kiedy się na niego patrzy. Tylko ta parasolka....

2005-04-09  15:52 •
Niesamowite są ogniska na zamku. Prawie wszyscy się tam znaja i każdy może się dosiąść. Szkoda że coraz częściej tylko w weekendy ktoś w tym mieście jest (łącznie ze mną)

2005-03-30  16:41 • sawa
Bardzo lubię to miasteczko i zamek. Często spędzam tam wakacje.

2005-02-27  04:54 •
zamek w Iłży powinien stać sie wizytówlą miasta.Niestety mamy takich radnych(z wyrokami) i władzę rządzacą,że chca się aby obłapic przed emeryturą i nic więcej.Kocham to miasteczko i jak patrzę,co się tu dzieje-serce się kraje.Szkoda,że mamy takich ludzi w gminie!!

2005-01-11  19:39 • patyczek
Kocham to miasteczko bo tam sie urodzilam i choc mieszkam gdzie indziej czesto bywam w Ilzy. a na zamku jest niesamowity klimat!

2004-11-05  05:26 •
Ruiny zamku w Iłży mogłyby być wizytówką naszego miasteczka.

2004-10-27  04:53 • Iłżanka
Piękne miejsce na romantyczną randkę! A może w zasypanych lochach kryją się jakieś skarby? Jednym zdaniem-warto przyjechać do Iłzy aby pospacerować wśród ruin. W miejscu tak urokliwym i tajemniczym wszystko sie może zdarzyć. Zapraszam.

2004-10-09  01:08 •
Spójrzcie na zamek Iłżecki sprzed kościoła od strony rynku, wieczorowa porą. Wzgórze i zamkowe i ryczenek są takie piękne, że Kazimierz Dolny (pięknie zareklamowany) niech się schowa.

2004-10-05  02:06 • paweł
ten zamek jest super

2004-10-03  20:06 • lika
Polecam, zamek warty obejrzenia:) Piękne ruiny i wspaniały widok z pagórka.

2004-10-02  19:57 • Ola
Nie tylko zamek, ale wszysko w Iłży jest bardzo piękne! Zapraszam

2004-09-28  15:29 •
Jestem mieszkanką iłży i dlatego głosuję na zamek Iłżecki. Tak naprawde jest on śliczny! każda chwila spędzona na zamku nie jest zmarnowana lecz przeciwnie dobrze zapamiętana!

2004-09-18  23:47 • Ania
Ten zamek w Iłży jest piękny!!!

2004-09-13  22:30 • cujo
Najpiękniejsze miejsce na relanks <łapiesz chmure i wypuszczasz > :) POLECAM

2004-08-12  18:41 • Sylwia
Zamek w Iłży byłby ładny bez "parasolki"

2004-02-23  22:23 • Smerfi
Gosuję na ten zamek bo jest jedyny w swoim rodzaju

2003-11-24  04:24 • lyzwa
ten zamek jest sliczny wiem to dobrze bo spedzilem na nim dobre kilka lat z mojego zycia zdjecia oddaja niewiele z jego uroku

2000-09-09  23:48 • benny
Odpowiedź jest bardzo prosta, moja rodzina jest związnana z Iłżą, tam się urodziłem. Teraz mieszkam gdzie indziej lecz i tak zagłosuje na Iłżę.Zawsze fascynowała mnie historia związana z zamkiem. Na murach upłynęło mi dzieciństwo.

Bo lubię ten zamek. Leśmian też go lubił.

Najpiękniejsze ruiny !