Zamek Gryf w Proszówce

(Proszówka • Greiffenstein • Gryf • Gräflich Neundorf)

Wstęp na zamek
Obecnie wejście na zamek jest obwarowane tabliczkami "Wstęp wzbroniony" i "teren prywatny". Był tam jednak niejaki pan Kazimierz, który zaproponował oprowadzenie po zamku. Warto skorzystać z jego usług, ponieważ całą historię zamku i wszystkie ciekawostki ma on w małym palcu. Oprowadzał nas po zamku dwie godziny i naprawdę było warto. Z zewnatrz tego nie widac ale zamek jest naprawdę rozległy i samemu może nie trafiłoby się wszędzie a tak jest przewodnik. Opłata jest co łąska więc w cenie biletów na inny zamek można mieć naprawdę ciekawą przechadzkę.

2004-04-03  00:13 • javox
W Gryfie znajduje się zbiornik ciośnieniowy i nadstan wody zalewa zamek. Mówił o tym właśnie pan Jaroszek. Nie wiadomo po co go wykonano.

2004-04-02  23:12 • Przyjaciel
Średniowieczne zamki górskie składały się z 2 lub 3 kondygnacyjnych układów obronnych, tzw. zamku dolnego, średniego i górnego. Gryf miał podobną budowę.

2004-04-02  21:51 • Miejscowy
Obecnie właścicielem zamku jest pan Lucjan Jaroszek.

2004-04-02  20:24 • Zamkowiec
Gryf pełen jest duchów i legend. Podobno samotnym podr óżnuikom ukazuje się zjawa pierwszego z Schaffgotschów, który chętnie ściska rękę gościom.

2004-04-02  19:19 • Góral
Zamek wabi pięknymi widokami.Jest połozony na szczycie wulkanicznego stoka, 450 m n.p.m.. Rozciąga się wspaniała panorama na Pogórze Izerskie i Kwisę

2004-04-02  16:32 • Irek
Słyszałem pogłoski, że w Gryfie jest ukryta bursztynowa komnata, ale jakoś nie chce mi się w to uwierzyć. Już w tylu miejscach niby ją ukryto, że szok.

2004-03-19  20:23 • Wiking
Są hipotezy o tym, że podczas II wojny światowej transport z Grodźca zatrzymał się w Gryfie....i ....co dalej z nim się stało...? Nie wie nikt...???

2004-03-08  18:21 • Kajman
Aby zobaczyć zamek na szczęście nie trzeba kupować biletów. W okolicy stary browar i pałac do którego przeprowadzono się z zamku

2004-03-01  02:54 • Poszukiwacz
Z zamkiem tym związanych jest wiele historii.Na polu pod zamkiem są bardzo dziwne miejsca, tajemnicze dziury. Według legend spod zamku odchodziły 4 podziemne przejścia - do ratusza w Gryfowie, do Świeradowa, do zamku w Świeciu, oraz do pobliskiego kościółka.

2004-02-24  00:28 • Nibelung
Zamek ten był niegdyś potężną, solidną, gęsto obrośniętą zielenią i owianą tajemnicą twierdzą.

Z zamku Gryf wiedzie tunel do ratusza. Jest zasypany. Może wspólnymi siłami byśmy go odkopali???

2004-02-22  19:14 • Tomasz
Gryf i Wleń odwiedziłem za jednym zamachem. Lubię te ruiny.

2000-10-20  19:44 • Awatar
Właśnie Gryf, bo mieszkałam w niedalekim Gryfowie i w dzieciństwie patrzyłam na niego przez kuchenne okno.