blankGrudziądz - esk verzeGrudziądz - Deutsch

Zamek w Grudziądzu

(Grudziądz • Graudenz)

Grudziądz
Grudziądz ma wiele ładnych miejsc tu można zobaczyć sobie http://www.grudziadz.twoje-miasto.pl/spacer-8

2006-07-14  02:06 • niemam
grudziądz jest super a najlepsi tam są robotnicy

2019-12-05  16:07 •

2006-06-11  21:37 • twp2
Może niech nie poświęcają kasy na reklamę Klimka, tylko poszukają sponsorów, którzy dadzą na tą reklemę sami. W sumie Urząd Mista powinien dać kase na rekalmę. I nie tylko w Waszym pięknym Graudenzu, ale i w okolicy! Pamiętajcie, że po drugiej stronie Wisły tez znamy Grudziądz i bardzo lubimy to miasto!

2006-05-23  22:24 • djabeł
Nie jest prawdą jakoby Grudziądz przed II Wojną Światową miał więcej mieszkańców niż obecnie; o ile dobrze pamiętam 1 września 1939 roku Grudziądz zamieszkiwało niecałe 40 tys. mieszkańców.

moja opinia
2006-05-01  05:44 • kameleon
zamek???? jaki zamek ???? to tylko studnia i kawałek muru.A poza tym w Grudziądzu nie jeżdzą konie .Wieśniaki.....ale fakt Grudziądz to 100 tyś. miasto do bani. Tu cywilizacja stanęła w miejscu.Wieczne narzekania na brak pracy,jak to jest źle itd.Wszystko byłoby o.k gdyby ktoś zaczął coś robić w kierunku żeby Grudziądz stał się miastem z klasą.Ale niestety to jeszcze nie to pokolenie tych rządzących.....

2006-05-01  05:39 • kameleon
jestem Grudziądzaninem i chce zamieścić tu pare słów

2006-02-03  22:17 • Olo
Jeśli chodzi o zamek to niewiem czy kto kolwiek z rajców miejskich zdaje sobie sprawę z tego że zamek ten był jednym z największych zamków krzyżackich na całych prusach , a najwiękrzym w tej okolicy.Miasto ma wspaniałą historię , czy wiecie że przed wojną 2 Światową w Grudziądzu mieszkało więcej ludzi nisz dziś dużo ponad 100 000, dziś nawet tylu niema.Odnawiają ratusz a spichsze ,zanim się zanie wezmą to same rozpadną się. Zatem z przykrością i ogromnym żalem stwierdzam że w Grudziadzu predzej sami mieszkańcy coś z zabytkami pożytecznego zrobią niz ci co biorą za to pieniądze / i to nie małe/ .

2006-01-10  03:30 • Dar
troszkę optymizmu dla naszego starego miasta

2005-11-12  04:21 • Młody the punc
Jak bylaby wieza to nie byloby swiatowida.I gdzie my bysmy pili co??? A wiecie ile kolega swiatowid wypil i przezyl z nami?? Juz sie nie dowiecie bo go kur..a zabrali nam... Chwala Swatowidowi Swiatowid rulez!!! i wino tez.....

2005-10-17  03:38 • Nie lubię rodzinnego miasta
Grudziądz niedba o zabytki, czego dowodem jest stan spichrzy. Gdyby miał jeszcze na utrzymaniu zamek to i tak by uległ zagładzie.W farze wstawiono nowoczesny ołtarz, ktoś miał gdzieś zabytkowe wnętrza.Mieszkałem tam przez 20 lat i mogę stwierdzić że faktycznie jeździły po grudziądzu traktory, bo była tam fabryka maszyn rolniczych. Już jej nie ma, tak samo jak nie ma bunkrów na skarpie strzemięcińskiej, nie ma tartaku na ulicy Moniuszki itd. Kierowcy z Grudziądza nie mają żadnej kultury to fakt

2005-07-24  16:26 • edi
Co za burackie teksty;sami ,,globtroterzy,,warszawka albo były PGR;a kto jak nie ościenni patrioci okradł Grudziądz z zakładów przemysłowych?;WSTYD!!!;za krzyżaków było lepiej!!!!;patrioci!!!! Gdyby miastem nie rządzili skorumpowani urzędnicy było by super!!!

2005-07-18  19:43 • pacjent
jedna z mocniejszych i silniejszych twierdz krzyzackich poza tym grudziadz od paru lat sie zdecydowanie zmienia na lepsze i pieknieje

2005-06-03  19:58 • mIlUcHa
PRZECIEŻ U NAS NIE JEZDZA KONIE PO ULICACH TO WY JESTECIE WIESNIAKI SKORO TAK MÓWICIE BO MOSIELISCIE BYC TU BARDZO DAWNO W GRUDZIĄDZU SKORO MÓWICIE ZE UNAS JEZDZĄ KONIE !!!

2005-05-21  08:10 • naj
szczerze... to ta studnia i kawałki muru sa nieporównywalnie cenniejszym dziedzictwem kultury niz gdyby odbudowano zamek lub wieże, spichrze sa tez elementem załozenia miasta sredniowiecznego i je trzeba pielęgnowac, Fara to kolejny wielki zabytek. pozdrawiam Grudziadzaków jestem z Warszawy ale swego czasu spedzałem coroczne wakacje w Grudziadzu i napewno odwiedze to miasto jeszcze nie raz pomimo, że jeżdżą tam konne pojazdy itp. :)

2004-07-14  04:00 • jf
zbyt słabo rozwinięta informacja turystyczna nikt się nie przejmuje turystami

2004-06-29  21:02 • Zgred
Grudziądz jest chyba jedynym miastem ponad 100.000, po którego ulicach głównych jeżdżą jeszcze traktory z przyczepami i czasami pojazdy konne, ale nie turystyczne. Jest miastem uczących się jeżdzić samochodami. Na 100 samochodów , 50 jeżdzi z literką "L" i to osobowe i ciężarowe. Trudno przejechać!

2004-04-24  18:55 • monmac
Bardzo fajny zamek szkoda, ze nie odbudowany. Wiem , że mieszkańcy Grudziądza planują odbudowanie wieży zamkowej. Bardzo dobry pomysł.

2004-03-12  08:24 • olcia
jest po prostu fantastyczny

2004-01-13  08:40 • Quick
Dowód ludzkiej głupoty . Piękny obiekt , a została tylko studnia i kawałek muru .Do tej studni, wrzuciłbym tego dupka Wilhelma i dokarmiałbym go byle łajnem ,aby doszło do debila co zrobił. A propos , czy wiecie jak zginął ten wilhelm-jasna cholera .Czy chociaż cierpiał za to co zrobił?Super pomysł z puszką w realu na odbudowe KLIMKA .Ten człowiek który to wymyślił , powinien dostać jako pierwszy nagrodę np.''Statuetki Wieży Klimka" .Ja wrzucam ile mogę i namawiam znajomych. Trochę kasy mogli przeznaczyc na reklamę tego zbierania .