blankGrodzisko - Česká verze

Zamek w Grodzisku

Nazwy podobne do Grodzisko:    Grodzisko · Grodzisko · Grodziec · Grodziec · Grodziszcze · Grodziszcze · Grodztwo · Grodno ·

jLokalizacja zamku na mapie Polskiuż Jan Długosz wspomina o istniejącym tu zamku "z białego kamienia". Po zburzeniu zamku miano z materiału stąd pozyskanego wznieść budynki Zatoru.
Grodzisko znajduje się na cyplu wzgórza w widłach Skawy i Bochenki i ma kształt owalu, nowowybudowana w tym miejscu szkoła zatarła jednak większość pozostałości. Do dziś można wyróżnić jedynie ślady wału zamykającego cypel. Badania przeprowadzane tu przed drugą wojną światową oraz w latach 1951-1952 i 1966 odkryły pozostałości osadnicze z wieków VII-XI, koniec tego okresu można wiązać z najazdem Tatarów z 1241 roku lub z walkami między księciem opolskim Mieszkiem i Bolesławem Wstydliwym.
Zamek w Grodzisku - fot. ZeroJeden, VII 2004 Zamek w Grodzisku - fot. ZeroJeden, VII 2004 Zamek w Grodzisku - fot. ZeroJeden, IV 2011 Zamek w Grodzisku - fot. ZeroJeden, IV 2011 Zamek w Grodzisku - fot. ZeroJeden, IV 2011 Zamek w Grodzisku - Plan i przekrój grodziska według Gabriela Leńczyka  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=86&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(86);return false;'>źródło</a>]