blankGostynin - English versionGostynin - Česká verze

Zamek w Gostyninie

wLokalizacja zamku na mapie Polski bryle gostynińskiego kościoła zachowała się wieża dawnego zamku książęcego. Zbudowany został na wzgórzu nad rzeką Skrwą przez książąt mazowieckich prawdopodobnie pod koniec XIV wieku. Początkowo był siedzibą kasztelana. W XVI wieku został zaniedbany i podupadł, w początkach XVII wieku odbudowany. Zniszczony przez Szwedów w czasie potopu popadł w ruinę. W XIX wieku wykorzystano fundamenty i resztki zamku w budowie kościoła na jego miejscu.
Obecnie prowadzone są prace remontowe, budynek ma być przeznaczony na Dom Partnerstwa z miastem Langenfeld i do celów rozrywkowo-rekreacyjnych.
Zamek w Gostyninie - fot. ZeroJeden, VI 2003 Zamek w Gostyninie - fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Gostyninie - fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Gostyninie - fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Gostyninie - Kościół w miejscu zamku, fot. ZeroJeden, II 2007 Zamek w Gostyninie - Budowa atrapy, fot. ZeroJeden, II 2007 Zamek w Gostyninie - Widok od północnego-wschodu, fot. ZeroJeden, II 2012 Zamek w Gostyninie - fot. ZeroJeden, II 2012 Zamek w Gostyninie - Widok od północnego-zachodu, fot. ZeroJeden, II 2012 Zamek w Gostyninie - fot. ZeroJeden, II 2012 Zamek w Gostyninie - fot. ZeroJeden, II 2012 Zamek w Gostyninie - XIX-wieczny kościół przed zniszczeniem pozostałości zamku, fot. ZeroJeden, VI 2003 Zamek w Gostyninie - Zabudowania w miejscu zamku w Gostyninie na fotografii z początku XX wieku Zamek w Gostyninie - Zamek w Gostyninie na zdjęciu z 1926 roku Zamek w Gostyninie - fot. ZeroJeden, VI 2003 Zamek w Gostyninie - fot. ZeroJeden, II 2007 Zamek w Gostyninie - Wieża od północy przed remontem, fot. JAPCOK, 2001 Zamek w Gostyninie - fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Gostyninie - fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Gostyninie - Kościół w miejscu zamku, fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Gostyninie - Widok od wschodu, fot. ZeroJeden, IV 2005 Zamek w Gostyninie - Plan zamku XV-wiecznego według Janusza Pietrzaka i Justyna Skowrona 'Wyniki badań archeologicznych na zamku górnym w Gostyninie' Zamek w Gostyninie - Zamek na litografii Napoleona Ordy, 'Album Widoków', Seria 8, 1882