Zamek w Gorzanowie

(Gorzanów • Grafenort)

Wiem ze Gorzanów to perła troche zaniedbana, pałac niszczeje ale to sie wkrótce zmieni , przy pomocy gminy, powiatu i samych mieszkańców poprawi sie wizerunek a i pałac ma skorzystać. Wiele lat zabiegów w różnych instytucjach kulturotwórczych dały dziś owoc.Pozdrawiam turystów ! odwiedzajcie Gorzanów rozmawiajcie z mieszkańcami.

2007-05-29  20:12 •
Uwielbiam zamek w Gorzanowie i jego otoczenie. Jak czas mi pozwala to odwiedzam Gorzanów co drugi weekend. Z przykrością stwierdzam, iż do tej pory nie udało mi się wejść na dziedziniec zamku - ubolewam nad tym. Wielka szkoda, że tak niszczeje... Gorzanów to najpiękniejsza wieś jaką znam. Mam nadzieję, że zamieszkam tam na starość - byłoby cudownie, cicho, spokojnie, urokliwie.

2006-08-19  05:25 • dimas
Swego czasu został nakręcony film dla TV Wrocław pt. ,, Cień Herbersteinów Gorąco polecam przy kolejnej emisji, a było już ich kilka, teraz z ramienia naszego TMG realizujemy filmik edukacyjno-promocyjny CZAR GORZANOWA , będzie sporo archiwaliów dotąt nigdzie nie publikowanych i sporo aktualnego materiału. Zapraszam na naszą stronkę : www.tmg.gorzanow.prv.pl

2006-04-20  16:29 • sw
bardzo słabe zdjęcie poprosze o e-miel wyśle lepsze mój to zalew4@poczta.onet.pl

2006-02-08  20:41 • edward
byłem tam kiedyś daaawno temu i pamiętam dobre wrażenie jakie na mnie zrobił.... (trzymają tam teraz świnie??

2005-12-01  01:54 • alvi
pozdrawiam Kicie:) zamek jest ok patrząc okiem architekta powinni sie tym zajać tak jak z zamkiem w trzedieszowicach

2005-08-19  02:45 • maniek

2005-07-21  18:17 • Hermenegilda
Zamek naprawdę fajnie kiedyś wyglądał - z tego co widzę na starych pocztówkach. Mam nadzieję, że ktoś się nim zaopiekuje i coś z nim zrobi porządnego!!! Przecież wierza już się rozpada i boję się żeby nie runęła!

2005-06-12  18:55 • Jan Kulejewski
Zamek zaniedbany, a wdodatku po wojnie zniszczony. Park do dziasiaj kwitnie swoją uroda, pomimo zaniedbania. Można tam spotkać unikatowe drzewa (orzech, sosny itp.) Kto zniszczył mur ogrodzeniowy, należy pociągnąć do odpowiedzialności. Zamek swoją urodą i miejscem nie ma równych sobie na Ziemi Kłodzkiej.

2004-11-03  01:48 • Kaka
Zamek w Gorzanowie jest naprawde jedyny w swoim rodzaju, ale niestety strasznie zapuszczony. Spójrzmy prawdzie w oczy - to ruina!! Ludzie powinni cos z tym zrobić bo przecież kiedyś był to najpiękniejszy pałac na Ziemi Kłodzkiej

2004-08-30  03:16 • simon
byłem tam ostatnio w srodku.na szczescie udalo mi sie przekupic panią ktora ma klucze , zamek w srodku przepiekny zdobienia malowane podłogi .wszystko sie wali i niszczeje az zal patrzec .posiadam zdjęcia wnetrza wiec jesli autorzy stronki sie zgodzą je zamiescic moge je udostepnic

2004-08-26  20:57 • simon
ZAMEK JEST WLASNOSCIĄ JAKIEJS KRETYNKI KTORA WZIĘŁA KREDYT NA ODRESTAUROWANIE GO ( ZAMKU) ALE W DZIWNYCH OKOLICZNOSCIACH ZAGINĘŁA...PLOTKA GŁOSI ZE ZNALAZŁA 50 KG ZŁOTA NA ZAMKU ALE JUZ NIGDY NIE ZDOŁAŁA WYDOSTAĆ SIE Z LOCHÓW.DO DZIS MIESZKANCY GORZANOWA SLSZĄ W PIERWSZY WTOREK MIESIĄCA STRASZLIWE ODGŁOSY .

2004-08-10  03:06 • kiedyś mieszkaniec
powinno się odszukać tych pedałów co tam mieszkali i rozliczyć za podłogi które spalili

2004-08-10  01:05 • aga
ja mieszkam w Gorzanowie i uważam że zamkiem należy się zająć i go odnowić. Wiem że dużo należy winwestować ale to by się chyba opłaciło?

2004-07-27  03:16 • mysz zamkowa
piękne miejsce macie może jakieś wiadomości o jego obecnym stanie prawnym lub właścicielu?

2004-04-02  23:54 • Dorcia
Po wojnie z zamku zniknęły obrazy , meble, biblioteka i urzdzono tu prywatne mieszkania. Mimo to wieksza część budynku czeka na właściciela.

2004-04-02  22:44 • Sebastian
Do Gorzanowa najlepiej dojechać pociągiem lub autobusem z Kłodzka lub Bystrzycy Kłodzkiej.

2004-04-02  21:22 • hrabia
Krąży legenda, że pewien chłop orząc ziemie wykopał tutaj wielki diament.Nie sprzedał go tylko podarował cesarzowi.. W zamian uzyskał tytuł hrabiowski.

2004-04-02  20:00 • Ignaś
Podczas gorzanowskich misteriów w rolę Chrystusa wcielał się Franz Heilburg, w rolę Marii Paula Heilburg. Niestety Hitler zakazał przedstawień.

2004-04-02  18:47 • Wałbrzyszak
Teatr gorzanowski słynął w całej okolicy. Wystawiano tu różne sztuki: Szekspira, Schilera, Goethego. Ale to wszystko działo się w XIX i na początku XX wieku.

2004-04-02  16:14 • Marek
Niegdyś Gorzanów wyglądał imponująco. Dziś po prostu jest!!!

2004-03-19  20:00 • Minstrel
Najbardziej z tym miejscem związana była chyba Maria Maksymiliana Herberstein, jaśnie i wysoko urodzona pani na Gorzanowie, która w roku pańskim 1664 opuściła świat żywych.

2004-03-08  17:51 • Ina
W okolicy znajdują się także ruiny dworu w Starej Łomnicy, której część niegdyś należała do Herbersteinów. W Starej Łomnicy podczas rozbudowy gorzanowskiego parku założono bażanciarnię. Obie miejscowości łączyła Aleja Spacerowa.

2004-02-29  04:37 • Denis
Zamek w Gorzanowie powstał w 1573 roku, a niedługo póżniej całą wieś kupił kamerdyner biskupa wrocławskiego Karola Habsburga.

Ten zamek jest dziedzictwem kultury i zasługuje na lepsze traktowanie

Zamek w Gorzanowie ma 120 komnat!! Jest wielki.