blankGoraj - Česká verze

Fortalicja w Goraju

(Goraj • Łada)

pLokalizacja zamku na mapie Polskiierwsza wzmianka o zamku w Goraju pochodzi z 1377 roku, kiedy to Ludwik Węgierski nadał braciom Dymitrowi z Klecia i Iwanowi castrum oraz klucz ośmiu wsi. Zamek dostał się w ręce Dymitra, który odtąd pisał się z Goraja. Długo należał do potomków Dymitra, ostatnia wzmianka poświadczająca istnienie fortalicium pochodzi z 1481 roku, ale można przypuszczać że jeszcze na początku XVI wieku istniejący zamek był w rękach wojewody lubelskiego Mikołaja Firleja.
Nie prowadzono niestety badań, które wniosłyby trochę światła w historię gorajskiego zamku. Prawdopodobnie istniał on na północ od wsi, na cyplu nad doliną Białej Łaby gdzie do dziś widać pozostałości zabudowań dworskich oraz resztki ziemnych fortyfikacji.
Fortalicja w Goraju - Gospodarstwo rolne na miejscu zamku, fot. ZeroJeden, IV 2004 Fortalicja w Goraju - fot. ZeroJeden, IV 2004