blankGolub-Dobrzyń - esk verzeGolub-Dobrzyń - Deutsch

Zamek w Golubiu-Dobrzyniu

(Golub-Dobrzyń • Gollub)

Wróciłam dzis po urlopie do pracy i moge powiedziec ze Zamek w Golubiu jest moim najlepszym wsopminiem . Zdecydowanie polecam !

Zwiedzanie zamku
2009-07-14  00:09 • Nastka
Koszt zwiedzania zamku to 10zł od osoby dorosłej. Niestety, oglądanie kilku komnat, w których nie ma nic ciekawego, nie jest warte tej ceny. Meble z lat 80-tych, przykryte zielonym suknem, stare, brudne, zasuszone bukiety wiszące na ścianch i kości wikinga, to to elementy charakterystyczne tej wycieczki. Być może pobyt na zamku z noclegiem jest interesującym przeżyciem, ale samo zwiedzanie nie. Do tego jeszcze płatna toaleta, co prawda już tylko 1 zł, ale spotykam się z tym pierwszy raz. Ani na Wawelu ani na Zamku Królewskim w Warszawie nie musiałam płacić za toaletę. Parking płatny 3 zł - nie ma możliwości pozostawienia samochodu w innym miejscu. Pobyt na tym zamku pokazuje jak zarabiać pieniądze nie dając nic w zamian. Uważam, że można sobie tę wizytę darować. Zdecydowanie NIE POLECAM.

2009-02-21  23:57 • zetka
Zamek jest imponujący,zwłaszcza widziany z zewnątrz,wspaniała trawa i piękne położenie.Przed zamkiem "kmicicowa"kolubryna.Spaliśmy w tym zamku w pokoju,który przypominał celę-bardzo grube mury-z widokiem na dziedziniec.Miejsce z klimatem,szkoda tylko,że przez pół nocy nad ranem szczekał pies na dziedzińcu,a głos tam się porządnie roznosi.Muszę tu niestety zaznaczyć,że telefonicznie podano nam niższą cenę,a po przyjeździe na miejsce okazało się,że trzeba zapłacic więcej.Bilety wstępu do wnętrza drogie,z publicznego WC nie korzystaliśmy,ale z tego,co piszą inni-5zł za kibelek to jednak stanowczo za dużo.Ogólnie jednak wspomnienia z pobytu są OK.W jednej z komnat polecono nam pomyśleć życzenie,które miało się zrealizować do roku.Moje niestety-pomimo,że upłynęły juz prawie 2 lata-wciąż czeka na spełnienie...

golun dobzyn
2008-11-22  03:18 • tomek
jak na zamku

wrażenia z pobytu na zamku
2007-10-01  03:56 •
Bardzo mile wspominamy zwiedzanie i pobyt na zamku. Magnesem, który przyciągnął naszą czteroosobową rodzinkę była perspektywa noclegu w samym zamku ( 200PLN za apartament 3 osobowy- z internetem, śniadaniem i parkingiem w cenie). Miła obsługa. Zwiedzanie z przewodnikiem plus niespodzianki niespotykane gdzie indziej np. możliwość przymierzenia np. hełmu rycerskiego to wspaniała okazja do zrobienie pamiątki dzieciom z pobytu. Na koniec zwiedzania prezentacja audiowizualna. Uważam, że warto zapłacić bilet 10PLN/osobę. Polecam przyjechać na zamek z rana i zaplanować sobie wycieczkę jeszcze do jednej miejscowości np. wspaniałego zamku w Radzyniu Chełmińskim lub do Brodnicy ( zależności co kto lubi). Nie ma potrzeby rezerwowanie całego dnia tylko na Golub-Dobrzyń - aż tak dużo to tu nie ma do zwiedzania. Na koniec wskazówka co wyboru pokoju hotelowego. Jak jest wybór proponowałbym zamówić pokój od strony krużganka. My trafiliśmy od strony ulicy, mimo że zamek jest na dosyć wysoko to jednak było słychać samochody, a może mieliśmy za duże wymagania, zaznaczam że jesteśmy z małego miasteczka i nie jesteśmy przyzwyczajeni do tego.

Pozdrowienia
2007-02-25  00:29 •
Pozdrawiam przewodniaka Tomka Z. :D

2006-08-30  01:32 • wojt
w koncu na zamku zaczeto wprowadzac jakies zmiany, turniej bedzie w ciekawszej formie, zorganizowano ciekawa impreze - oblezenie zamku.

2006-08-21  23:09 • ragne
Zamek, piekne miejsce, wielki, zupełnie nie wykorzystany potencjał turystyczny. Oby nowy kasztelan potrafił z tym potencjałem sobie poradzić na korzyść nie tylko turystów, którzy często wyjeżdżają z tego miejsca rozczarowani, ale również miasta, które pięknie naznaczyła niegdyś historia.

2006-08-11  19:50 • elusia
Polecma zwiedzanie z zewnątrz, bo w środku nic nie ma . Kompletnie nic .

2006-07-25  19:59 • marcin stolpa
dziura jak Elbląg.Mam tam rodzine i nikomu nie życze tam mieszkać.

2006-07-22  00:12 • APEL DO ADMINISTRACJI ZAMKU
Zamek jest piekny. Widok z zamku przepiekny, zwlaszcza z tarasu widokowego. Jesli bedziemy oceniac jego walory pod tym wzgledem to niezaprzeczalnie jest to bardzo atrakcyjne miejsce. Apel natomiast skierowac nalzy do osob, ktore administruja tym miejscem. Doskonale wiemy, ze utrzymanie takiego miejsca jest bardzo kosztowne i ceny biletów nie powinny dziwic. Problem lezy w atrakcyjnosci oferty jaką Panstwo prezentujecie. Nieco wiecej inicjatywy z Waszej strony i zwiedzajacy pisali by znacznie pochlebnej i nie zal bylo by im wydanych pieniedzy.

2006-07-21  19:49 • Aniuśka17
Hej wszystkim ja chodze do szkoły w golubiu i uwazam ze zameczek jest spoko ale kierownik nie ten bo porombany jest!a tak ogólnie to w golubiu jest nawet...nawet jest gdzie wypić to najwazniejsze nie?ale głosuje na nasz zameczek!!!!!!!!!

2006-07-12  14:51 • Karol
Zamek super, mieliśmy z kumplem super przewodniczke (nie znamy jej imienia, ale pozdrowienia dla niej :*) ja jestem ze Szczecina a kumpel z Włocławka

2006-07-03  11:22 • GARNET
Założyłem stronę o Okoninie pod adresem http://www.okonin.pl Jest tam opis okolicy Okonina do której należy Golub Dobrzyn i zamek Potwierdzam niezbyt przychylne opinie zwiedzających: Wyciagają od turystow spore pieniądze na każdym kroku ( Niestrzeżony parking to tylko drobny przkład ) W zamian turysta ma zapewniony okropny kurz ( trwa nieustanny remont ) Potrzebami turystów jak też nimi samymi nikt się nie nie interesuje. Zwiedzających zamek należy uprzedzić: Trzeba uzbroić się w maski p.kurzowe, okulary p/kurzowe, ubranie p/kurzowe i co najwazniejsze sporo kasy na horrendalne opłaty pobierane prawie na każdym kroku, niestety zupełnie nie wiadomo za co!

2006-06-19  00:15 • Zielony
zamek jest nieprzecietny a zwłaszcza te krzaki co za nim rosną :-)

2006-06-09  00:23 • Dawidson
Jak się nazywa starszy pan który mieszka w tym zamku??? byłem w tym zamku i najbardziej w pamięci utknoł mi ten pan :D jak by ktoś wiedział prosze napisać

2006-06-08  02:51 • lech
zamek jest piękny sam tam w rycerskiej pracowałem jest tylko jedno ale więcej imprez z tv i radiem w całym mieście i na zamku

2006-05-17  22:38 • nina
musze opowuiedziec wycueczce o tym zmaku mam nadzieje ze dobrze mi pojdze trzyumajcie kcioki

2006-05-07  20:25 • Yora
Fajny konglomerat stylów wyszedł na przestrzeni historii obiektu.Zwiedzanie? nuuuuda!! Musiałem się zjarać żeby się wkręcić.. A potem jazda motocyklem po nocy z liściem w głowie i ciężkim kumplem z tyłu :)

2006-04-05  17:59 • Anja
A ja mieszkam w G-D i zamek widze co dziennie pare razy... do znudzenia...

zamek GOLUB-DOBRZYŃ
2006-03-25  03:09 • aneta
ZAMEK GOLUBSKI JEST PIĘKNY PRZEBYWAJĄ NA NIM SAMI WSPANIALI I ŻYCZLIWI LUDZIE.ZAPEWNIAM ŻĘ NOWY DYREKTOR NIE TYLKO BEDZIE SIE TROSZCZYŁ O ZAMEK ALE I O TURYSTÓW POZDRAWIAM ANETA

2006-03-02  00:36 • incognito
Golub Dobrzyń to śliczne miasteczko jednak brakuje tu pracy dla młodych ludzi.Jezeli juz trafi sie praca to pracuje sie na 3 zmiany za 600zł jak maja z tego wyzyc ludzi ktorzy maja rodziny???

2006-01-16  00:40 • ewelina
moj tata wychowal sie w golubiu na ulicy torunskiej.teraz mieszkamy w stargardzie szczecinskim.mamy wielki sentyment do tego miasta.uwazamy ze nigdy tam nie bylo nudno nie wiemy jak jest teraz.pozdrawiamy wszystkich znajomych karola z torunskiej i cala rodzine ROBAKOWSKICH z golubia i okolic.

2006-01-10  17:19 • kama
Golub to fajne miasteczko.Wiem bo sama w nim mieszkam.Ale mysle ze tu sa nudy i my mlodziesz nie mamy co robic.

fraszka
2005-12-19  16:46 • przewodnik
Zamek w Golubiu-Dobrzyni jest śliczny. Zachęcam wszystkich do zwiedzania. Tylko czy nowy dyrektor zatroszczy sie odpowiednio o turystów. Jestem dobrej myśli. Żeby tylko nowa kadra na zamku wybrana przez niego miała odpowiednie kwalifikacje!!!

2005-12-15  17:13 • maki
przejezdzam często obok z zewnątrz nie wyglada źle,ale to co przeczytałem jest troche szokujące

2005-12-13  23:17 • kosy
a ja przechodzilem obok niego z pielgrzymka juz 4 razy i anie razu tam nie zaszedlem...Szkoda moze kiedys to odrobie :)

2005-12-10  21:53 • krzysiekg1
Muszę stwierdzić że na zamku pojawiają się pewne zmiany. Po pojawieniu się nowego zarządu trwają prace modernistyczne. Przypuszczam, że po ukończeniu prac remontowych będzie lepiej i zachęci to turystów do zwiedzania zamku. Turyści po zapłaceniu wstępu na zamek nie będą tego żałowali.

2005-12-01  20:58 • krzysiekg1
Jestem kursantem na zamku w Golubiu-Dobrzyniu, poznałem nowego prezesa. Mam nadzieję że godnie zastąpi on Pana Kwiatkowskiego. zamek i jego otoczenie bardzo mi się podoba co wiecej byłoby to wymażone miejsce pracy dla mnie. Kończę w tym roku turystykę i praca w takim miejscu była by dla mnie mażeniem. Z całym szacunkiem!

2005-11-26  06:26 • wojt
Bardzo inteligentna osoba dodała post poniżej. No cóż zawsze się znajdzie jakiś osobnik, który oczerni własną miejscowość; w ten sposób przyczynia się do rozwoju turystyki. A co do zamku to przyznaje racje, że jest to obiekt komercyjny, za którego zwiedzanie się słono płaci i w ogóle jest mało do zwiedzania (podobno dwie sale). Aczkolwiek mamy nowego prezesa, więc może i jakieś zmiany będą. A co do Golubia...miasto jest spoko.

2005-11-20  19:45 • KK
Mieszkam w Golubiu a ten zamek to największy problem tego miasta. Te coroczne turnieje rycerskie...Miasto nic i zamek nic nie robią aby zatrzymac turyste, np. toaleta na zamku-5zl. Liczy sie tylko kasa. Tak poza tym radze nie przyjezdzac do tej wsi. Nic tu nie ma. Zadnych porządnych hoteli i knajp a po 20 po miescie chodza sami kiblole, ćpuny i stare dziadki z flaszką w ręku. TURYŚCI OMIJAJCIE GOLUB - DOBRZYŃ SZEROKIM ŁUKIEM.

2005-11-07  06:55 • hrabia
Wszyscy narzekają na ceny biletów, twierdząc że 5 zł to taki straszny majatek. Gościu kochany przypomnij sobie ile to razy za taka sama cenę kosztowałeś browarka w niejednej knajpie i jak to wpłyneło na Twój intelektualny i kulturalny osobisty rozwój. Na drugi raz pomyśl jak coś napiszesz

2005-08-15  00:20 • biaben
Urodziłem się w Golubiu w 1945 roku w marcu na ulicy Toruńskiej na tzw.Kosikarzach.Pamiętam ruiny zamku z fragmentami murów zewnętrznych z pustką i gruzami wewnątrz.Dopiero od 1955 roku zaczęła się powolna odbudowa.Golub w dolinie Drwęcy to miasteczko emerytów i bezrobotnych. Jedynie Pan Kwiatkowski-kasztelan organizując imprezy, trzyma to miasteczko na łamach publikatorów.Położenie Golubia jest przepiękne.Wypada wspomnieć o Dobrzyniu po drugiej stronie Drwęcy ale to już inna historia.Mając wysoką emeryturę, warto mieszkać w Golubiu.

2005-08-13  03:26 • anusia(dori)
Drodzy czytelnicy i mieszkancy Golubia-Dobrzynia! Jestem z Warszawy,i zamek w Golubiu zwiedzalam 2raz.Pierwszego razu zbytnio nie pamietam bo bylam z byt mala,ale wczorajszy pamietam doskonale;)Zdziwilo mnie wiele rzeczy:1.remont2.drogie bilety,gdy w Malborku jest duzo ciakawiej i TANIEJ!!3.beznadziejny obraz kasztelana kwiatkowskiego(nikt zwiedzajacy nie powstrzymal sie od smiechu:) )4.tak krotkie i malo ciekawe opowiadanie pani przewodnik!!!!!!!!!!!!! Ps.jedyne co mi sie podobalo,byl to widok z zamku,i ladnie zasiana,zdbana trawa!!

2005-08-06  00:50 • zwiedzajaca
Przezyłam szok, jak po zwiedzeniu zaledwie 3ch komnat przewodniczka zostawila nas na dziedzincu, bez slowa...

2005-07-22  22:14 • Bachy
Dziś zwiedzaliśmy zamek, więc wrażenia na żywo. Ceny biletów jak wszędzie. Jakieś zamieszanie z przewodnikami i tak zwaną grupą ?zorganizowaną? - zrobiło bardzo nie miłe wrażenie (co tu kryć 90 % tego show to przewodniczka tej ?wycieczki?. Uwaga na przyszłość: jak zobaczycie pokrzykującą ?babę? co się nerwowo rozgląda ?kogo by tu? to uciekać!) Honor zamku uratował przemiły Pan (zajmujący się na co dzień stroną internetowa zamku). No i druga uwaga unikać Restauracji Rycerskiej ? tam pierwszy raz w życiu usłyszeliśmy gburowato ?nieczynne obiad się podaje? zamiast jak w innych miejscach ?proszę poczekać zaraz państwa obsłużę?. Ogólnie: zamek bardzo ładny i mam wrażenie będzie jeszcze piękniał, widok na okolicę fantastyczny, rycerz i giermkowie na dziedzińcu ? zabawni i sympatyczni, bardzo ciekawie umilają czas, zamek i jego historia to już chyba nie wymaga komentarza, malowniczość tego miejsca i jego historia skłoni nas na pewno do odwiedzenia tego miejsca.

2005-06-29  02:25 • Dawid z Torunia
Byłem w Golubiu niezliczona ilość razy.I miasto i zamek piękne ale ceny za wejściówki to zupełnie inna bajka .Niewspomne o cenach podczas turnieju . To jest rozbój!

2005-06-02  19:51 • samanta
jestem mieszkanka golubia dobrzynia i stwierdzam,ze jest to dziura,ze nie wiem.Nie ma dla mlodych ludzi rozrywek:(.nuda jak nie wiem,w Golubiu tylko pub u lecha,aa na impreze trzeba jechac.i to jest okropne.MI podoba sie zamek z zewnatrz,bo nie chdze tam jest za drogo,a ja nie lubie nudnych opowesci.Byłam tylko2razy.pozdrowionka.nara

2005-05-25  19:50 • Aleks
Też tak myśle, Golub to nudy. Jedyne co mają fajne to kolubrynę z "Potopu" ale lepiej na niej nie siadajcie bo sobie tyłeczki osmalicie!!! Jak chcecie zobaczyć fajny zamek to jedźcie do Brodnicy. Naprawdę warto!!! Tam na zamku jest super wieża, największa jaką zbudowali chyba krzyżacy na naszych ziemiach. Troche trzeba na nią się na wchodzić ale to polecam dla pań dbających o figurę - śiłownia wymięka!!! Lecz na samej górze po prostu bomba. widak jest wprost przecudowny. Do tego piękna kobieta i zchłodzony szampan i czego można chcieć więcej!!! Sprawdźcie sami!!! :-)

2005-05-23  00:57 • Mariola79
Cholerne zdzierstwo, żeby zobaczyć mury zamku trzeba zapłaciś 5 zł,żeby zrobic zdjęcie też 5 zł, a żeby skorzystać z toalety ile??.....oczywiście też 5 zł!!!!! a o parkingu juz nie wspomnę!!!! Przez takie coś co nazywam kradnieciem kasy, polskie zabytki tracą na wartości.

2005-05-22  18:30 • alo
jestem mieszkańcem miasta stwierdzam ,że jest tu nuda dziura zabita dechami

2005-05-22  04:53 • Mariola79

2005-05-22  01:28 • aga
tragedia!! 10 zł za wstęp plus 3 zł za parking to naprawdę przesada, zamek warto obejrzeć z zewnątrz ( za darmo!!!) i bez żalu jechać dalej.

2005-05-20  16:04 • Kris
Zamek jako obiekt budowlany jest bardzo ciekawy. Co do wnętrza i planu zwiedzania, atrakcji i całej oprawy, to rzeczywiście można się wynudzić, a ponadto za taką cenę wstępu końcowe rozgoryczenie jest tym większe. Przewodnicy, wiadomo, zatrudniani za pośrednictwem Urzędu Pracy, robią co robią bez motywacji i na odczepkę. Podobno teksty dla turystów są cenzurowane przez wiadomo kogo, w ogóle nie wspomina się o Krzyżakach i komturach, o drugim zamku drewnianym który uległ spaleniu a leżał poniżej dzisiejszego. Ten zamek żyje chyba dla samego Kasztelana, jest jego dumą, dla niego znaczy tyle co całe życie. Ale turyści nie podzielają tej opinii, oczekujemy czegoś więcej, bardziej gotyckiego i historycznego. A nie wystawę intarsji i malarstwa militarnego wszystkich epok. Skandal. W Radzyniu Chełmińskim, mimo że sa tam ruiny, za 6-8 zł zwiedzałem tyle komnat i miejsc, że zajęło mi to ponad 1,5 godziny aktywnej wędrówki z chwilą zadumy, to co turyści lubią najbardziej. Na dodatek mogliśmy wejść na wieżę, a to robi wrażenie. I chociaż zamek to ruina, ale przynajmniej można z nią osobiście poobcować. A w Golubiu tylko z daleka zamek prezentuje się przednio, już na wejściu niemiła niespodzianka, a po wyjściu jeszcze większa - osobista nawet dla mniej wytrawnego znawcy. Warto więc zahaczyć o Golub i zaraz jechać do ruin w Radzyniu - kierunek Grudziądz

2005-04-03  03:46 •
Ludzie noście takiego kasztelana na rękach, wystarczy spojrzeć na Radzyń Chełmiński, pomyślcie - gdyby nie ten zamek to Golub-Dobrzyńbyłby kolejną dziurą, mieściną jakich w Polsce wiele. Turnieje dodają życie tej mieścince.

2005-03-14  19:46 • sep
Zwiedziłem prawie wszystkie zamki w Polsce zamek w Golubiu jest ładny z zewnątrz ,inny,ale wnętrza i infrastruktura to koszmar.

2004-10-22  18:22 • golubianin
Zamek sam w sobie jest piekny.Ale turnieje to wielkie DNO.Panie"Kasztelanie"Kwiatkowski!!!!czas juz coś w tych turniejach zmienić!Po prostu sie to już ludzią znudzilo!!!!!Moze je jakoś UROZMAICIs innymi atrakcjami!!Pozdrawiam

2004-10-09  19:46 • marchwi
Ten zamek jest nawet spoko ale jego dyrektor to naj gorszy cymbal jakiego znam

2004-09-20  22:15 • Pepek
Byłem na Zamku 2 razy w odstępie mniej więcej 20 lat i zarówno dawniej jaki teraz tego niby kasztelana Kwitakowiego spoktałem narąbanego jak tramwaj. Za drugim razem było to kilka lat temu w trakcie dorocznej imprezy

2004-09-18  03:34 • andrzej
Fasada i otoczenie jest OK .Co do wnętrza mam niezaspokojone wrażenia .

2019-10-19  19:44 •

2004-08-31  03:50 • Piotr
Żenada! Piękny zameczek, ale ekspozycje wewnątrz to jakaś kpina: grafomańskie obrazy batalistyczne, Myszka Miki i olbrzymi portret bufona na koniu, czyli dyrektora tego przybytku.

2004-08-30  19:39 • Mieszkaniec Golubia-Dobrzynia
Kustosz zamku powinien trochę zadbać o swój zamek bo jak narazie wydląda jak rudera.W głowie się nie mieści żeby mieszkańcy G-D musieli płacic gróbą kabone za wstęp do tego zamku. Niech to się wkońcu zmieni.

2004-08-18  03:38 • Natalia Cleo
Bylam dzis w Golubiu... dramat. Zacznijmy od tego, że autorzytablic informacyjnych są niedouczeni w kwestii Anny Waznówny... ponadto to jest zwyczajnie skandal! Zapłaciłam 28 złotych za trzyosobową rodzinę tylko po to by się ponudzic! Cztery sale, nuda jak diabli.. jestem zbulwersowana!! Jeśli kochacie historie i klimatyczne miejsca to NIE WOLNO JECHAC DO GOLUBIA!!!

2004-07-28  23:33 • jzpap
Acha mój adres: jzpap@wlb.vectranet.pl

Byliśmy z żoną w lipcu 2004 r we Włocławku u brata mojej żony. Mój szwagier okazał jak zresztą zawsze duzą gościnność i postanowił pokazać nam zamek golubski. Sam tam jeszcze nie był więc ciekawość nasza została podwojona. Dotarliśmy samochodem. Parking 3 zł. Bryła zamku z pewnej odległości reprezentuje się nawet całkiem ładnie. Wcześniej przeczytaliśmy sobie trochę o historji owego miejsca w internecie. Doznaliśmy pozytywnych odczuć i podziwialiśmy wisiłek ludzi, którzy z ruin doprowadzili do stanu obecnego. Kubeł zimnej wody poleciał na nas przy kasie kiedy okazało się, że bilet wstępu normalny kosztuje 10 zł., a ulgowy o 2 zł. mniej. Na szczęście należały się nam ulgowe. Z szacunkiem pożegnaliśmy się z Panią kasjerką doceniając jej dobry wzrok, gdyż nie kazała sobie pokazywać odcinków rent i emerytur. No za taką cenę biletów uczta wzrokowo intelektualna będzie przednia żekł do mnie mój szwagier, który zwiedzał zamek w Książu będąc u nas w domu w Wałbrzychu. Przytaknąłem w milczeniu i przez chwilę wyobraziłem się w roli Kmicica, który armacie zatykał workiem z prochem to co owa armata miała najważniejsze. Pełni dadziei wkroczyliśmy na plac zamkowy, a tam wrzask dzieciarni, która biegała z kijami na końcach wbitym kiełbaskami. Starszy jegomość rozpalał na środku ognisko. Wrzask trochę przycichł kiedy dzieciarnia zaczęła wcinać owe kiełbaski, pan pilnował by mu kijków nie osmolono, więc kiełbaski były całkiem zimne. Miłość do dzieci spowodowała, że wrzask stał się trochę mniej dokuczliwy. Pojawiła się przewodniczka. No wreszcie idziemy zwiedzać zamek. Wrzask ciaków już prawie nam nie dokuczał, mury pokonały około 40 młodych (zdrowych) gardeł. No i się zaczęło: Dowiedzieliśmy się od pani przewodniczki o zamku tyle co jest napisane na bilecie wstępu (w naszym przypadku ulgowym). Dalej było tak: proszę sobie popatrzeć na: tu zostało lapidarnie powiedziane co się znajduje w określonym pomieszczeniu,jak kto woli komnacie zamkowej. Przed wejściem krużganek pani sprawdziła bilety przedzierając ję troszeczkę. Poszliśmy dalej gdzie pokazano nam dwie sale w jednej była niegdyś kaplica. Druga sala wyposażona w stół nakryty suknem takim jak nakrywano stoły obrad egzekutyw PZPR, (młodsi niech spytają co to było, rodziców lub dziadków). Usiadłem sobie trochę znudzony na krześle przy stole prezydialnm i doznałem uczucia, którego nie mogę dokładnie sprecyzować (może ktoś mi napisze co to za uczucie i jak sięono nazywa). Uczucie owo powstało kiedy zobaczyłem postać jeźdzca na koniu. Koń był narowisty bo przednie nogi uniesione do góry, kopyta nie zapowiadały nic dobrego. Jeździec jednak był bardzo wprawiony bo pewnie siedział i panował nad bestią. Bohaterem tego obrazu był sam Zygmunt Kwiatkowski, dyrektor zamku, samozwańczy kasztelan. Pani przewodniczka nie opanowała wymownego uśieszku kiedy o tym obrazie mówiła na szczęście bardzo krótko. Dowiedzieliśmy się, że w tej sali odbywają się różne konkursy recytatorskie (pod zapewne czujnym okiem kasztelana - p. własny). Za 8 zł. (ulgowy) można w zamku golubskim zobaczyć cztery komnaty, z krużganku popatrzeć na dziedziniec no i kasztelana na koniu oraz parę innych portretów już jegomości nieżyjących. To był drugi kubeł wody zimnej oczywiście. Wróciliśmy wściekli na parkin do samochodu oczekując kiedy ktoś z nas zarży pierwszy - pani przewodniczka powiedziała, że wcześnie czy później każdy z nas ten dźwięk wyda. Pan parkingowy poprosił czy możemy mu dać bilety wstępu - te przedarte, a masz pan. Z wdzięczności szeptem powiedział rozglądając się na boki , że wczoraj była na zamku libacja wojskowych z wężykami na pagonach do wczesnego ranka dnia dzisiejszego. Pożegnaliśmy się wyrażając swoje niezadowoleni - pokiwał biedaczysko głową ze zrozumieniem. Zachęcam do zwiedzania zamku, a przekonacie cię, że jeżeli trochę przesadziłem to naprawdę bardzo malutko. Będę wdzięczny za listy e-mal. Pozdrawiam Janusz Paprocki z Wałbrzycha.

2004-07-16  22:52 • Daria
Tam jest porostu spox cała miescowość jest wporzo i ludki też.Pozdrawiam wszystkich z tego miasta piszcie do mnie na gadu gadu nr.8684425!!!

2004-07-13  04:12 • greg
Byłem tam podczas wycieczki klasowej do Torunia hyhy :-D Ciężko śmieszna przewodniczka nas tam oprowadzała, kobitka chyba sobie coś zapodała wcześniej :) Opowiadała jakieś historyjki że jak ktoś się przejdzie po zamkowych schodach i czegoś tam nie zrobi, to później na wspomnienie zamku zarży jak koń :-D buahahahahaha. Ale zamek ogólnie spox, fajny klimat i w ogóle, warto zwiedzić. Pozdrawiam p. przewodniczkę!

2004-07-08  00:02 • jola
niezła popelin ten wasz zamek az sie nie chce na to patrzeć

2004-03-05  05:50 • Lotek
bylem nocowalem i oby takich miejsc bylo jak najwiecej

2004-02-24  23:32 • Fanatyk
Najpiękniejszy zamek w Polsce!

2004-02-22  07:19 • Adam
Byłem tu 6 lat temu. Pan Kwiatkowski robi wspaniałe turnieje rycerskie. Kwiat rycerstwa zjeżdża się z całej Europy.

fajna armata Kmicica. Spoko zameczek.

2004-02-14  13:42 • Wiktor
Urodzilem sie w Golubiu-Dobrzyniu w 1965r. Nie pamietam, jak Zamek wygladal wtedy :))). Ale od kiedy pamietam, kocham go. Widzialem, jak sie zmienia. Pamietam wycieczki na Zamek w czasach przedszkolnych. Bywalem w nim pozniej wielokrotnie, nie zawsze w miejscach, gdzie wolno bylo ...). Pan Zygmunt KWIATKOWSKI, zwany Kasztelanem, ktory zwiazal z Zamkiem swoje zycie - wow! alez to kawal historii!!! - kiedys wydawal mi sie niezrozumialym fanatykiem, a teraz stanowi czesc wspomnien trwale zwiazana z Zamkiem i, szczerze mowiac, nie sadze, by Zamek odzyskal dzisiejsza swietnosc bez jego poswiecenia. Glosuje na Zamek i jego Kasztelana.

2003-07-04  01:18 • łapki misia
bo nigdy tam nie byłam i nigdy go nie widziałam

2000-06-05  03:01 • diodak
To jest moje miasto i wiem jak piękny jest ten zamek

2000-02-04  03:50 • 33
Bylem tam kiedys i bardzo milo mi sie kojarzy. Zrobilismy sobie tygodniowa wycieczke po krzyzackich (i nie tylko )zamkach. Nocowalismy w tym zamku. Jest cudowny, podobnie jak Krasiczyn, Checiny, Teczyn i Bobolice Pozdrawiam. Kret

Mile wspomnienia, podjazd rowerkiem

Ładnie położony, miłe wspomnienia, fajny podjazd rowerkiem :)