blankGolenice - Česká verze

Zamek w Golenicach

Nazwy podobne do Golenice:    Golesz · Gola ·

wLokalizacja zamku na mapie Polskizmianki w dokumentach potwierdzają istnienie zamku pod koniec XIII wieku. Pierwszym znanym lennikiem margrabiego na zamku w Golenicach jest Dietrich von Kerkow. W 1276 roku zrezygnował on z posiadłości, która potem przechodziła na własność Mornerów, Wedelów, von der Ostów i Jagowów.
Badania prowadzone tu w 1968 roku przez Eugeniusza Cnotliwego wykazały jedynie resztki ceramiki średniowiecznej. Obecnie pozostałości zamku mają kształt pierścieniowatego grodziska, które znajduje się kilkaset metrów na południe od wsi, nad jeziorem Dobropolskim.
Zamek w Golenicach - fot. ZeroJeden, X 2014 Zamek w Golenicach - fot. ZeroJeden, X 2014 Zamek w Golenicach - fot. ZeroJeden, X 2014