blankGłogówek - esk verze

Zamek w Głogówku

(Głogówek • Ober Glogau)

Z wielkim sentymentem wracam do Głogówka. Mieszkałam tutaj kilkanaście lat, wyjechałam w połowie lat 60-tych na studia i już nie wróciłam. Podczas krótkich pobytów uderza mnie pogłębiająca się przepaść między piękniejącym z każdym rokiem miastem a opuszczonym i popadającym w ruinę zamkiem który powien być jego chlubą i wizytówką. Przykre to i nie najlepiej świadczy o władzach miasta - czyżby nie można było znaleźć sponsora albo też sprzedać za przysłowiową "złotówkę"? Wiele polskich zabytków odzyskało przecież w ten sposób swoją świetność...

2005-11-15  02:47 • sasożyt
zamek jest piękny, a byłby jeszcze piękniejszy gdyby sie ktos nim zainteresował, ktoś kto zainwestuje. Oprósz tego ma on bogata historię, wiele legend, weim bo tu mieszkam. Jak ktos nie ma co zrobic z kasą to niech zainwestuje...

2005-06-13  04:12 • szczepcio
ja jeste mieszkancem glogowka i uwarzam ze nawet ruina ma swoj urok a ze szkoda to fakt nasze miasto ma kase ale nie na to co trzeba

2005-05-09  04:12 • Basia
Ładny zamek, szkoda tylko, że prawie ruina.... A przecież był tu Jan Kazimierz z dworem. Szkoda, że władze miasteczka nic nie robią, zeby znaleźc sponsora, aby odrestaurował ten ciekawy kawałek polskiej historii...

2004-09-18  17:43 • Danmich
Mieszkam od dwóch tygodni w Głogówku i jestem miłośnikiem zabytków. Żal patrzeć na te okna ziejjące pustką zza wybitych szyb i obskórne ściany. Zdecydowanie powinny znależć się środki na odrestaurowanie takich budowli!!!

Jest tak zrujnowany, że przydałby mu się niezły remoncik. Bardzo ładny zamek.

zwiedzając Opolszczyznę ten mi sie podobał najbardziej