blankDzierzgoń - esk verze

Zamek w Dzierzgoniu

(Dzierzgoń • Christburg • Kiszpork)

Tytuł Rada dla beradnych radnych z Dzierzgonia
2009-04-21  19:16 • Imię/nazwisko/nick Piotr z Poznania
Radni Dzierzgonia zadbajcie o Wzgórze Zamkowe jest to złotodajna żyła. Mniej polityki więcej wyobraźni. Zróbcie akwapark z mini ZOO tak jak to robią w Danii. Letnie kawiarenki Pawilony rozrywki Karuzele i Dzierzgońska historia to biznes. Dzierzgoniacy pomagajcie burmistrzowi. Zagospodarujcie Park, nie czekajcie aż przyjdą tu Niemcy i będzie ,,myce runter myce ab"

2009-04-20  19:33 • Imię/nazwisko/nick Andrzej z Wielkopolski
W Dzierzgoniu spędzałem wakacje szkolne u wujostwa zamieszkującego przy ulicy Limanowskiego. Pobyt w Dzierzgoniu był zawsze pełnym przygód i beztroskiej radości. Urok tego miasteczka polegał na jego prostocie i pogodzie ducha jego mieszkańców. Piękny Park na Wzgórzu Zamkowym dodawał tajemniczości.Łapanie sumów na rzece Dzierzgoń za mleczarnią z Radzami, Wróblewskimi i Grochoskimi /Niemcami/ nadawało smaczku dzikości natury. Na Limanowskiego poznałem niebywałą dziewczynę Urszulę. Byłem w niej zakochany i do dziś ją pamiętam i kocham.Dziś Dzierzgoń bardzo się zmienił ale sentyment do tego miasteczka pozostał. Nie ma już mleczarni i tylko rzeka płynie spokojnie jak w latach sześdziesiątych XX wieku. Pozdrawiam Dzierzgoniaków Andrzej

2008-11-14  01:37 • Imię/nazwisko/nickj ziomek
dzierzgoniaku z lat 60 czy ci nie żal

2008-10-26  23:25 • Imię/nazwisko/nick
mieszkałem w Dzierzgoniu w latach 60 i tu się urodziłem byłem ostatnio 10 lat temu i bardzo mi się podobało dużo się zmienilo jest bardzo czysto i przyjemnie pozdrawiam wszystkich dzierzgoniaków

2008-09-05  02:49 • Imię/nazwisko/nickj ziomek
cześć .urodziłem się w dzierzgoniu i obcuje z tym miastem przez większość mojego życia .to prawda że nasze władze lokalne mają dużo do zrobienia i zawsze można je czymś oczernić .jednak w tym roku coś drgneło imprezy na wzgórzu a obecnie budowany kompleks r-sportowy .jeśli chodzi o rynek pracy sytuacja nie jest najgorsza kto szuka pracy ten ją znajdzie .aby tak dalej .

2008-07-06  07:41 •
Witam.Urodziłem się w Dzierzgoniu i tu mieszkam.Dzierzgoń jest miastem o przeciętnej urodzie.O tym ze jest piękne mówią ludzie co nigdy z Dzierzgonia nie wyjechali dalej jak za miedzę.A góra zamkowa? A cóż tam jest? Jakaś wyrwa w ziemi parę kamieni i cegieł?Ludzie nie bądzcie śmieszni.Owszem są dwa miejsca warte zobaczenia. Kościoł i klasztor więcej nic nie ma.Ludzie,jak wszędzie są lepsi i gorsi.Mam jednak przykre doswiadczenia z kilkoma mieszkańcami naszego miasta.Pracy w Dzierzgoniu nie ma i długo nie będzie.A ta kturą zaproponuje urząd pracy w Dzierzgoniu w jednej z firm na terenie bylego Polmo przyprawia o mdłości.Zapytacie dlaczego? A no dlatego że dowodzący tą firmą są pazernymi wyzyskiwaczami mającymi faszystowskie podejście do pracowników.Wyobrażcie sobie ze tam jak chcecie sie zalatwić to macie obowiązek się zapytać o pozwolenie aroganckiego brygadzisty, ktury jak będzie miał kaprys to wam pozwoli.Nie probujcie samowolki bo wasz pan brygadzista uda się do półboskiego szefa i już po was.Więc w Dzierzgoniu jedyną dumą jest ekologia.A tak na marginesie,to co miało by tą ekologią zachwiać?Pozdrawiam wszystkich trzeżwo patrzących na rzeczywistość.

Dzierzgoń...hmm:)
2008-01-04  05:45 •
Jestem Dzierzgonianinem od urodzenia, mieszkam na os. Wł. Jagiełły przy wzgórzu zamkowym gdzie znajduje się wykopalisko, które pokazuje, że stał tutaj wcześniej zamek krzyżacki. A co do Dzierzgonia: ...hmm Dzierzgoń to ładne, czyste i ekologiczne miasteczko, powoli się rozwija, ale niestety jest sporo bezrobotnych, brak miejsca pracy i niektóre miejsca/budynki wyglądają haniebnie, co zawstydza nasze miasto. Pozdrawiam wszystkich mieszkających tutaj!!!! Pa

2006-07-03  23:44 • aa
pozdro dla oryla od doroty zbitej z elbląga powiedzcie ze jestem w koronowie

2006-06-09  16:49 • Nikolka
Ej Ludzie Dzierzgoń Jest Śliczny .. zwlaszcz Zamek w Parku kiedys tam byly wiewiórki i fontanna ale jest popsuta mieszkam w Dzierzgoniu na JAgiełły.. wiec wiem jka jest slicznie w parku Zapraszamy

2006-04-26  17:36 • Dzierzgonianka:)
No proszę, miło poczytać o swoim rodzimym miasteczku:) Uwielbiam je, i gdyby władze Dzierzgonia (rzecz jasna z Burmistrzem na czele) pomyśleli trochę o innych a nie o sobie, może bym tam nadal mieszkała! Tam nie ma niestety z czego żyć, a handlem nie mogą zajmować się wszyscy. Nie powstają nowe miejsca pracy, brak inwestorów (trzeba umieć ich zachęcić, mieć pomysł i przede wszystkim CHĘCI). Góra zamkowa rozkopana kilka lat temu nigdy nie była porządnie zabezpieczona! Na darmo cały trud Domu Kultury, młodzieży, archeologów i ekspertów czuwających nad projektem. A małomiasteczkowość? To prawda, istnieje. Nie wiem czy to się da zmienić. To natura chyba wszystkich Polaków, że wtrącamy się w nie swoje sprawy. Można by dużo i długo pisać. Tym , którzy jeszcze nie odwiedzili Dzierzgonia, polecam. Nie wiele w nim zabytków, ale po zapoznaniu się z historią, fakty układają się jak puzzle. Dzierzgoń miał podobno połączenie podziemne z Malborkiem i nic dziwnego, bo zamki miały ze sobą ścisły związek. Niedaleko jest Święty Gaj, gdzie prawdopodobnie zamordowano św. Wojciecha. Sztum, Kwidzyn (nie mówiąc już o Malbokrku) mogą także pochwalić się zamkami...Odwiedzając Dzierzgoń, można obejrzeć inne ciekawe miasta. To tworzy interesującą całość. Mimo 300 km dzielących mnie od Dzierzgonia, wracam tam kiedy tylko mogę, bo czuję sentyment. Pozdrawiam ciepło Dzierzgoniaków i wszystkich innych "czytaczy" :))))

2006-04-02  20:03 • CUWA
Mieszkam w Dzierzgoniu od urodzenia i uwazam ze to miasto jest nadzwyczaj piękne interesuje sie historia starozytnego EGIPTU jednak historia dzierzgonia i zamku który kiedyś tu stał jest równie ciekawa. Burmistrz powinien zebrać pieniadze na dalsze odkopywanie naszej Historii powinien również postarac sie odbudowac ta kolebkę Dzierzgonia. PS. Przepraszam za błedy ortograficzne, interpunkcyjne i językowe.

2005-11-01  20:01 • danii
Dzierzgoń jest piękny i nie chciał bym mieszkać gdziekolwiek indziej

2005-10-17  19:52 • Dykosia
Pochodze z Dzierzgonia-jest naprawde piekne miasteczko. Uwielbiam tam powracac...

2005-09-07  01:44 • Ania
Zgodzę sie z Chrisem że Dzierzgoń to ładne miasteczko ale ludzie tu w nim mieszkający są okropni- zadufani w sobie, nie mili i wogóle. Mieszkam w Dzierzgoniu od około 3-ech lat i zaczynam sie tu męczyć ale nie długo wyjeżdżam stąd- na szczęście!!!!!!!!!!!!

2005-08-28  21:42 • Chris
Dzierzgon to ladne i zadbane miasteczko,w ktorym mieszkaja ludzie zazwyczaj interesujacy sie cudzymi problemami,jakby swoich nie mieli.Pochodze z tego ladnego miasteczka,ale funkcjonowanie w nim jest dzisiaj nielada sztuka.

2005-07-30  13:28 • Krzysztof
Miasto Dzierzgon jest pieknym miastem,w ktorym sie 50 lat temu urodzilem i mieszkalem.Szkoda,ze nie udalo sie zagospodarowac w pomosty i inna baze turystyczna jeziora Kuksy.Park na wzgorzu jak bylem 2 lata temu byl rozgrzebany.Bylo to piekne,zagospodarowane wzgorze gdzie odbywaly sie turnieje miast Dzierzgon-Sztum.Duza zasluge w tamtych czasach w krzewienie kultury mial dyrektor Prefabetu Pan Ryszard Michalak,Korczowski i wielu wielu ludzi.Pozdrawiam moich zoomkow i dbajcie o to piekne miasto z tradycjami.Badzcie nadal mili dla przybyszy z innych stron naszego pieknego kraju to procentuje na przyszlosc.Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich i jestem dumny,ze tam sie urodzilem,wychowalem i przez 19 lat mieszkalem.

2005-07-10  15:20 • luksus
piekne miasto

2005-06-09  22:58 • Anonim
Ludzie!!! Darujcie sobie te brednie! Dzierzgoń to jedna wielka dziura. Geologiczna, kulturalna zarazem, ale nie tylko. :-(

2005-04-17  16:18 •
Dzerzgoń ma długą historie i dlatego warto mu poświęcić troche uwagi Grzesiek L

2004-08-31  03:43 • Jozeppe
Cześć Dzierzgoniacy !!! Pozdrowionka dla wszystkich. Byłem w Dzierzgoniu i to nie raz.Naprawdę jest tam fajnie .Przede wszystkim czysto i ludzie bardzo uprzejmi i mili . Do zobaczenia za rok . Z miłą chęcią tam przyjeżdżam bo mieszkam na Śląsku a tu jest okropnie pod każdym względem.

2004-08-10  18:41 • Marta
Jestem mieszkanką Dzierzgonia. To naprawde piękne miasteczko. Zamek niestety sie nie zachował, ale na Wzgórzu zamkowym można już zobaczyć jak mniej więcej kiedyś to wyglądało jeśli tylko uruchomi sie swoją wyobrażnię. Zapraszamy wszystkich do Dzierzgonia

2004-08-01  06:18 • HALINKA
Jestem mieszkanką DZIERZGONIA- jest naprawdę fajne miasteczko - zapraszamy wszystkich do Nas - jest do zwidzania starty klasztor,kościoły oraz ruiny pozostałości po zamku krzyżackim.SERDECZNIE ZAPRASZAMY

2004-07-29  03:05 • Mat
Od kilku lat na wzgórzu zamkowym są prowadzone wykopaliska które już teraz pozwalają nam wyobrazić sobie ogrom dzierzgońskiej warowni. Teren jest ogólnodostępny więc można go zwiedzać.Powodzenia!!!

2004-04-04  01:46 • mazurek
pochodze z dzierzgonia to fantastyczne miasto bardzo mnie to ucieszylo kiedy zobaczylem rysunki dzierzgonskiego zamku,jes swietny,szkoda ze tak malo o nim wiemy, ale i kosciul jest ladny,

2004-03-21  18:44 • Chudy
Urodzilem sie w Dzierzgoniu..........piekne miasteczko........szkoda ze nic nie zostalo z zamku.....moze ktos go kiedys odtworzy????

2004-03-21  05:43 • wariatka
Dzierzgon jest super!!! Wzgorze zamkowe jest wazna czescia tego miasta - w lato robi tam sie fajne imprezy. :))))

Jestem pierwszy??? Dobry turniej rycerski!!! Pozdrawiam Bractwo Rycerskie Ziemi Sztumskiej!!!