blankDrezdenko - esk verze

Zamek w Drezdenku

(Drezdenko • Driesen • Drzeń)

Drezdenko

Drezdenko niem. Driesen, miasto dawniej do Wielkopolski należące, nad Notecią. Już w r. 1251 miało warowny zamek, zabrany przez Barnima, księcia szczecińskiego, który wkrótce Przemysław książę wielkopolski odzyskał. W r, 1265, gdy żołnierstwo na załodze w nim będące, napadami okolicę pustoszyło, Bolesław książę kaliski zburzyć go kazał, i porozumiawszy się z Konradem margrabią brandeburskim; lecz gdy warunków umowy ten dotrzymać nie chciał, Bolesław w ośm dni napowrót zamek wzmocnił i załogą swoją osadził. Zdobyty przez Brandeburczyków, w r. 1272 do Polski wrócił. Eoku 1365 drezdeński zamek i santocki prawem lennem puszczone były Dobrogostowi i braciom jego; rodzina ta posiadała Drezdenko do r. 1422. Szwedzi zabrali w r, 1630 ten zamek i dopiero 1650 go wrócili. Jest tu st. dr. żel. z Krzyża do Berlina, zaraz za Krzyżem, o 174 kil. od Berlina.