blankDębno - English versionDębno - esk verze

Zamek w Dębnie

Znam ten zamek od dzieciństwa. Za moich dzicięcych czasów ( mieszkałam wtedy w Krakowie i przyjeżdżałam na wakacje do Woli Dębińskiej do rodziny) nie był taki jak teraz. Od wielu lat mieszkam w Szczecinie i bardzo tęsknię za stronami gdzie się wychowałam. W tym roku wreszcie po wielu latach będę miala to szczęście pod koniec września przyjechać do rodziny no i na ten Turniej Ryceski. Nie mogę się doczekać !!!

2006-08-17  21:00 • goska
ja tu mieszkam mam na imie malgorzata

2005-03-13  02:18 • Jan
Otczenie zamku warte jest na chwilę relaksu na spacerek podczas małej przerwy w czasie podróży samochodem na trasia Tarnów -Kraków. Polecam małą rundkę dookoła Zamku i dużą rundę leljami dookoła byłej fosy.

2004-10-10  18:56 • anthem
Zamek jest bardzo piękny, a dodatkowo jesień i babie lato podkreśliło malowniczość tego miejsca. Żałuję, że nie byłem tutaj podczas turnieju rycerskiego - może w przyszłym roku też będzie. W związku z zamkiem, a raczej tym co usłyszałem od pani oprowadzającej, mam pytanie do użytkowników serwisu bądź administracji: Czy ktokolwiek wie coś na temat ostatnich właścicieli zamku? Pani oprowadzająca nas wspomniała mimochodem o dwóch "starych kawalerach", mieszkających tam do 45r. jakby sugerując ich homoseksualny związek. Bardzo interesuje mnie to zainteresowało, dlatego prosiłbym o informacje na ten temat. Bardzo dziękuje! Mój mail: anthem@interia.pl

2004-09-28  23:06 •
ZAMEK JEST OKI

2004-08-07  02:37 •
zameczek jest niedaleko więc byłam tu nie raz - jest fajny:)

2004-07-27  16:01 • Rycerz
Zameczek jest super, zwróćcie zwłaszcza uwagę na elementy kamieniarskie - obramowania drzwi oraz okien - w salach na 1 piętrze.

2004-07-08  05:53 • Qvax
Zaiste piękny jest, i basta !!!! Ale to jeszcze nic Co roku pod koniec września odbywa się turniej rycerski, zjeżdrzają się z całej europy !!! TAAAAAKA impreza !!! Piwo ! Armaty ! Białogłowy !

2003-11-14  07:43 • addams1
piękne miejsce

2003-07-14  00:10 • zapytajkamieniowski
Ten piękny zamek wyróżnia się tym, że nie był przebudowywany zbyt często - zachował oryginalny obronny charakter (szkoda, że pękają mury, trzeba temu co rychło zaradzić). Nadto należał w XVII do mojego rodu, zatem musi mi się podobać, gdyż z wielu rezydencji rodowych niewiele się zachowało w tak dobrym stanie.

jedyny tak piekny i tak dobze zachowany zamek w kraju