Zamek w Czorsztynie

piękkne

hmmm jest makieta calej doliny.... a co do zamku to są zdjęcia... jeżeli go zwiedzałeś to w gablotach na zamku znajduja sie ryciny:))

2006-09-14  16:19 • klikom se
zaje fajne

2006-06-18  10:18 • wojti
jak on wyglądał czy ktoś wie? bo dziś to postrzeepione mury ale jaki on był i czy jego ponury i jednocześnie ciepły charakter to jedynie sprawka czasu...i tego jak sie rozklada?jak wygladał zamek czorsztyn -to co dzisiaj widać wygląda na jego podstawę co było wyżej jaki miało kształt ostateczny?tam gdzie dziś tylko powietrze...czy było strzeliste jak gotyckie katedry?czy jest rekonstrukcja?jestem bardzo ciekaw czy ktoś to wie........

2006-06-05  23:41 • olciacube
turyści... kiedyś może i było ich dużo!! jeszcze tak dwa lata temu... ale teraz już im sie chyba znudziło bo pustki są u nas;/

2006-06-05  00:00 • TR
Byłam tam wielokrotnie będąc małym dzieckiem niestety niewiele już z tego pamiętam a im człowiek starszy tym trudniej znaleźć czas by odwiedzić pare miejsc z dzieciństwa.

2006-04-27  04:48 • Joanna
Niedzica i Czorsztyn są moim drugim domem. Spędziłam tam pół dzieciństwa a teraz odwiedzam te miejsca każdego roku z wielkim sentymentem. Pamiętam czasy kiedy nie było jeszcze zapory (którą budował m.in. mój dziadek) i było to miejsce zapomniane przez ludzi. A dzisiaj niestety pryjeżdzają tam tłumy turystów. Szkoda, bo Pieniny są wyjątkowo piękne, (kiedyś były jeszcze bardziej) a teraz powoli zatracają swój urok...

2006-03-31  22:08 • olciacube
Zamek a także jego okolice są naprawde piękne... i nie sądze żeby stał się zamkiem nizinnym czy jak tam napisał Pan poniżej... dalej ejst to zamek górski, który przypomina nam dawne czasy... i to jaki był prawdziwy Czorsztyn, którego w rzeczywistosci juz nie ma... owszem jest miejscowosc "Czorsztyn" jednak " na dole" życie toczyło sie zupełnie inaczej... ludzie byli inni... wszystko było inne... niewiele pamietam, ale pamietam, że było tam naprawde pieknie... i owszem zamek stracił co nieco ze swojego uroku... ba!! nawet bardzo wiele!! ale i tak ma swoj urok na zawsze:) i na zawsze pozostanie w moim sercu, poniewaz dzieciństwo spedziłam tam i teraz jestem tam czesto u dziadkow... i zgadzam sie ze ejst tu za mało informacji polecam książkę " Czorsztyn był i jest" Stanisława Kostki Michalczuka :)

2006-02-16  01:40 •
Zamek piękny i tajemniczy, ale wiele stracił po powstaniu zapory wodnej na Dunajcu. Z zamku górskiego przekształcił się w zamek nizinny, a szkoda. Wędrując po tej okolicy proponuję odwiedzić Dębno-warto przeżyć wspaniałe chwile będąc w XVw. kościele. Do zobaczenia na szlaku. Z turystycznym pozdrowieniem Mietyk.

2005-12-07  23:16 • igor69
za mało informacji!!! jestem żądny wiedzy na temat czorsztyńskiego zamQ...

2005-11-21  18:10 • fotek
cudne tajemnicze perwersyjne

2005-11-19  20:20 • mathias
tam jest cool w całej gminie czorsztyn jest dużo do zwiedzania np.trzy korony,spływ dunajcem i dużo wyciągów narciarskich byliśmy z rodzinką.Byliśmy w miejscoości Kluszkowce.

2005-10-17  05:05 •
żałuje ze Polski zamek w Czorsztynie jest ruiną a w Niedzicy Wegierski zamek jest odbudowany

2005-08-15  04:20 • lavinia
Ja byłam dzisiaj tj. 14.08.2005 - było ślicznie zarówno w Czorsztynie jak i w Niedzicy - tylko trochę za dużo ludzi:) polecam - ale według mnie najpiękniejszy jest Krzysztopór - zamek w miejscowości Ujazd ( po drodze na Sandomierz)

2005-08-15  04:19 • lavinia

2005-08-09  18:14 • kk
Byliśmy tam tydzień, mnóstwo do zwiedzenia naokoło. Oprócz zamków jest spływ Dunajcem, Czerwony Klasztor na Słowacji, Trzy Korony, Szczawnica i Krościenko i ...całe mnóstwo prawdziwych i podrabianych oscypków ;) Wszystko w rozsądnych cenach! Obiad u Jędrusia 12 zł :)

2005-07-30  02:34 • Hort Skraeling Ravn
Niesamowite miejsce ,szukalismy duchów,kiedys był nie do zdobycia dziś zdobyliśmy go szybko.

2005-07-25  19:37 • Kate_Si
Byliśmy wczoraj tj 24.07.2005. Przed wyjazdem przecztałam opinię SUNNY i... potwierdzam miejsce na zaporze, z którego widać Zamek Czorsztyn i zamek Niedzica jest piękne. Poza tym wspaniałe połączenie między zamkami - przepływ gondolą przez jezioro Czorsztyńskie. Polecam.

2005-07-22  23:45 • BEATA
POLECAM WSZYSTKIM ZWIEDZENIA ZAMKU.NAPRAWDĘ WARTO,SZCZEGÓLNIE W OKRESIE LETNIM,KIEDY ZAMEK DOSKONALE PREZENTUJE SIE NA TLE MALOWNICZYCH KRAJOBRAZÓW.

2005-06-19  01:58 • jacho
Bardzo ładny zamek, jest taki ładny dzięki pienińskiemu parku narodowemu do którego należy. Na skale gdzie stoi rośnie endemiczny pszonak pieniński.

2005-05-31  15:49 • Anita
Spędziam tam wspaniae wakacje i mam nadzieje że jeszcze nie raz tam pojade... Polecam to miejsce

2005-04-22  19:52 • Ben
Nareszcie zamek ma gospodarza i zaczęto o niego dbać. Pamiętam jeszcze za komuny, kiedy budowano zaporę, że stał sobie powoli rozkradany przez lokalną ludność. Co do opisu, to chciałem dodać, że popadł w ruinę z powodu uderzenia pioruna i pożaru w 1790 roku. Miejsce bardzo urokliwe, warto odwiedzić

2019-11-14  10:22 •

2004-10-25  07:44 • SUNNY
Bylam 30 wrzesnia w pieninach i pierwszego dnia poszlismy na zapore. Z niej widac bylo zarowno Zamek w Niedzicy jak i czorsztynski. To jest po prostu cos wspanialego. Bylam pierwszy raz w gorach, ale gdy do tego dochodza takie piekne zabytki to nie moze byc lepiej. Tym ktorzy jeszcze nie widzieli polecam.

2004-10-19  17:53 • macica2004
glosuje za zburzeniem zamku ponieważ zawarte pod nim złoża ropy naftowej nie są wykożystywane a zamek zagraża bezpieczeństwu

2004-10-03  01:24 • julek
nigdy tam nie bylem

2004-09-02  00:40 • oti
jest w tym miejscu potenciał czemu by czorsztyna na nowo nie wzniesc mimo braku planów konstrukcji mysle ze jest to wykonalne

2004-08-05  14:08 • mirasor
w Czorsztynie bylem 2 lata temu i zamek zaliczyłem chyba z 6 razy w tym roku w sierpniu znowu jade tam superr sprawa

2004-07-24  18:13 • Werka
nie moge sie doczekać kiedy znowu tam pojade :)

2004-07-19  03:52 • Dark
właśnie wróciłem z Czorsztyna i Nidzicy - można połazić po górach, popływać łódkami po zalewie, zwiedzać zamki - raj na ziemi

2004-07-04  20:47 •
WSPANIAŁE WSPOMNIENIA ZE ZWEDZANA ZAMKU cZORSZTYŃSKIEGO I nIEDZICKIEGO.dOBRZE,ZE KONSERWATORZY GO UTRZYMUJA

2004-03-17  05:45 • maggda
hmmm,nic dodac nic ując!raj na ziemi!i ja tu własnie mieszkam!i łasnie pisze prace o tejze warowni!krajobraz w połączeniu z historią-tu dopiero wychodzi całe piekno tego zamku!!

2004-02-28  06:37 • Student
To tu jest chyba ta słynna tama - w Czorsztynie.

2004-02-22  07:28 • Waldi
Piękne góry, a to daje klimat takiemu miejscu.

Tak przepięknie położonego zamku nad rzeką to ja jeszcze nie widziałem!!!

2003-10-06  23:17 • grondal
głosuje na ten zamek

2003-07-18  18:54 • Ania(ANN)
Myślę, że ten zamek jest ciekawy i warty zwiedzenia.I właśnie dlatego głosuję na niego!

2000-08-04  04:50 • Franz
Odwiedzam to miejsce od 14 lat. Pamiętam gdy nie było udostępnione do zwiedzania. Szkoda, że to tylko ruiny, ale cóż... Wspaniała historia, można ruszyć wyobraźnią. A po drugiej stronie jeziora (niestety)... Niedzica. A dzień dzisiejszy? Chyba dobrze, że tyle się tam robi. A na marginesie... kapela goralska, zimne piwko i niesamowite klimaty.

2000-07-18  19:52 • jeszua
zrobilem tam piekne zdjecia (ozdabiaja pokoj qmpeli), choc brama byla zamknieta. woda, mury, zachod slonca - mysle, ze ten zamek nie jest odpowiednio doceniony. teraz kolej na niedzice...

1999-09-16  13:53 • Kate
Dziś można mówić już tylko o malowniczo położonych ruinach, ale kiedy widzi się je z bliska, można sobie wyobrazić jak wspaniałą budowlą był kiedyś. A poza tym bardzo podoba się mojemu koledze, który ma fioła na punkcie historii :o)))