blankCzocha - esk verze

Zamek Czocha

(Czocha • Tzschocha • Czajków)

Zamek Czocha w południowych Łużycach
"Tygodnik Ilustrowany" 1881 nr 313

Stary ten, warowny, romantyczny zamek wznosi się na skale granitowej, około stu łokci wysokiej, nad brzegiem rzeczki Queisu, a pól mili od miasteczka Leszna (Marklissa). Dawnymi czasy był największym i najobronniejszym w południowych Łużycacb, stanowiących dzisiaj część Dolnego Śląska pruskiego.
Kiedy i przez kogo został pobudowanym, o tym nie ma najmniejszej pewności.
Pod zwierzchnictwem książąt piastowskich na Jaworze zwał się Czajkowem, później utarła się nazwa Czocha. Roku 1391 znajdujemy go w posiadaniu rodziny Duninów, którzy, żyjąc w ustawicznych zatargach z pogranicznymi miastami Łużyc, łączącymi się wówczas przeciw możnowładnym rycerzom, sprzedali go niejakiemu Henrykowi Reukerowi. Husyci zdobyli go r. 1379 i wtedy uległ wielkiemu spustoszeniu, lecz pobyt ich w Czajkowie nie był długim. Od Reukerów przeszedł r. 1451 do familii Nostitzów, a od tych nabył go niejaki von Uechtritz Steinkirch. W ręku Uechtritzów jeszcze do dziś dnia się znajduje.
Po pożarze zamku w r. 1793 zajęto się gorliwie jego odbudowaniem, lecz nie trzymano się czystości stylu, bo dziś przedstawia on mieszaninę starego burgu niemieckiego i budowli nowszej konstrukcji. Mury zamku t dawniejszej wieży zamkowej, ocalałe z pożaru, są pięć łokci grube. Godna też tu widzenia zbrojownia, mająca kilka okazów dawniejszej sztuki wojennej. Pod jednym z bastionów znajdowała się ukryta stajnia, a brama wjazdowa opatrzona była w zwodzone wrota żelazne.