blankCzocha - esk verze

Zamek Czocha

(Czocha • Tzschocha • Czajków)

Legenda o pięknej Barbarze

Kasztelanem na zamku Czocha był kiedyś rycerz Klüx. Słynął z odwagi i mądrości a także z córki, której uroda jaśniała niczym zorza polarna, a serce otwierało się dla każdego, kogo dotknęla bieda.
Były to czasy wojen husyckich. Nad zamkiem Czocha zawisła realna groźba ataku ze strony wroga. Wtedy Barbara, bo tak było na imię pięknej kasztelance, postanowiła opuścić niebezpieczne miejsce i udać się tam, gdzie nic jej nie będzie groziło, do zamku Gryf, gdzie starostą grodowym był jej narzeczony Egbert von Kassel.
Klüxówna wyruszyła więc w podróż w asyscie kilku najbliższych służących. Po drodze musieli się schronić w Gryfowie, bo wojska husyckie z nienacka zaatakowały. Gryfów nie był odpowiednio przygotowany do obrony. Brakowało żywności, zwłaszcza, że okoliczna ludność schroniła się za murami miejskimi w obawie o własne życie. Wysyłano liczne sygnały do zamku Gryf z prośbą o przyjście z pomocą.
Wkrótce też doczekano się jej. Na odsiecz przybył oddział wojska dowodzony przez rycerza Gotsche Schoffa i kasztelana Klüxa. Wróg ustąpił wycofując sie na teren pobliskich Czech.
Zanim walka dobiegła końca komendant gryfowskiej strażnicy wyprowadził Barbarę tajemnym przejściem bezpiecznie doprowadził do zamku Gryf.
Tu też dotarła do niej wiadomość o śmierci ojca, który poległ podczas działań wojennych.
Kiedy minął okres żałoby Barbara poślubiła swego ukochanego i żyli długo i szczęśliwie.