blankCzłuchów - esk verze

Zamek w Człuchowie

(Człuchów • Schlochau)

falcone
2009-07-12  23:26 • Imię/nazwisko/nick
No niestety, ale zamek był zamknięty dla zwiedzających z powodu remontu... Moja amatorska stronka z fotami zamków. http://falcone10.republika.pl/Zamki.html

2009-05-22  16:40 • Imię/nazwisko/nick
Byłam tam, ale niestety byl zamknięty z powodu jakiegoś remnotu... szkoda, ale napewno tam jeszcze wadne

Małe pytanko:P
2009-02-20  02:00 • JU$
Mam zamiar się wybrac do tego zamku kiedy mozna go zwiedzac?

2006-08-14  07:50 • marcin
ten Zamek to tajemnica to historia i dbajcie o to czluchowianie

2006-06-18  02:03 • Chojniczanin (konitz)
Mieszkam w Chojnicach i szczerze mówiąc byłem tylko raz w Człuchowie i to jeszcze jak byłem mały ale nie o tym, czytałem o tym zamku troche a z tego wszystkiego najbardziej mi się podoba że był nie do zdobycia tak jak brama pomorza Chojnice. Mówiliście tu o legendach historiach a nie wiem czy kojażycie o tunelu poddziemnym z Człuchowa do Chojnic i na odwrót, łączący oba miasta. Ponoć został częściowo juz zawalony w czasie II WŚ mój dziadek ponoć w nim był ale niestety niezdążyłem go spytać już. Jakby ktoś wiedział więcej na temat tego tunelu to napiszcie.

2006-05-21  01:43 • Jęcznikanin
Jest to przepiękna część zamku...Tylko szkoda ze nie ocalao wiecej z tego zamku...

2006-03-12  03:04 • wieslaw
pochodze z człuchowa, piękna miejscowość szczególnie latem , niestety z przyczyn ekonomicznych wyemigrowałem do bydgoszczy, ale zawsze miło mi tam wracać, obejżyjcie to miasteczko

2006-01-10  04:53 • Roberto Baggio
ja mieszkam w Bydgoszczy ale w Człuchowie bywałem wiele razy saam zamek moze niejest imponujacy wkoncu to juz tylko a moze az ruiny lecz na mnie kolosalne wrazenie robi otoczenie a mianowicie park wokoół oraz zarastajace jezioro teraz juz w stadium trzesawiska porosniete trzcinowiskami i szuwarami przerzucona jest tam kładka niezapomne nigdy wrazenia jak idac tam pewnego dnia o swicie gdy jeszcze była lekka mgła a zzza niej wyłaniały sie ruiny zamku atmosfera wprost ze sredniowiecza z bagnami trzesawiskami puszczami mgła i ta niesamowita tajemniczoscia ...

2006-01-09  21:54 • Piter
Piszę właśnie pracę magisterską o zamkach polskich i krzyżackich oraz licrncjacką o jednym z zamków biskupich na Warmii i pragnę powiedzieć czy też napisać, że bez względu na to w jakim stanie dany obiekt się znajduje to zasługuje on na najlepszą opiekę i uwagę i to nie tylko ze strony turystów, lecz i również władz samorządowych. Jest to przecierz namacalna pamiątka historii naszych ziem i nie możemy dopuścić do tego, że dopiero po jego utracie, docenimy jego wszelkie walory, zarówno te historyczne, architektoniczne i emocjonalne. ja nie byłem jescze osobiście na zamku, ale wierzę że są ludzie, głównie z Człuchowa, którzy wiedzą co posiadaja i przyczynią się do wiekszego jego rozsławienia!

2005-11-12  01:21 • czesław
Mieszkałem w Przechlewie 18 km od zamku CZłuchowskiego ,i nigdy tam nie byłem,mój błąd etam jeszcze zdążę,teraz mieszkam daleko od Cz-wa mam 60 lat i nie wiem czy kiedy go zobaczę.

2005-10-08  20:05 • człuchowianka
mieszkam w Człuchowie. Zamek jest ładny. a o chuliganach w Człuchowie nie słyszałam. To jest bezpieczne i ładne miasto! Nie to co Bydgoszcz! :)

2005-08-16  01:56 • marcel
myslke ze ten zamek ma cos w sobie tylko trzeba o niego troche zadbac wiec do roboty czluchowianie dbajcie o niego to wasza historia

2005-05-28  01:13 • mieszkaniec2
Dlaczego zamek popada w ruinę? a) bo miasto nie ma pieniędzy b) spytaj sie o to pana konserwatora Daczkowskiego!!!!! ad.b Bo prócz wykonywanej funkcji pan Daczkowski jest właścicielem firmy zajmującej sie renowacją zabytków!!! Dlaczego na więży straszą anteny TV? O to tez proszę spytać pana konserwatora!!! Gdyby oddać go pod opiekę bractwu rycerskiemu, byłby to zupełnie inny obiekt :(

2005-04-03  22:01 • mieszkaniec
ladny ale nie zadbany swietny pomysl z dbaniem o te przesity w murze na kondygnacji ponirzej dzwonow normalnie rewelka jeszcze troche to bedzie tam taras tak trzymac!!! a tak powaznie to nikt nic znim nie robi i to jest smutne a jerzeli ktos chce to jest za to besztany cos o tym wiem a tak wlasciwie to lepiej by bylo zeby ktos go kupil i zaczool cos robic bo miasto niema na ten cel pieniedzy ( :D )

2005-03-02  05:07 • człuchowianin
Do Matei. Schlohau to niemiecka, przedwojenna nazwa Człuchowa.

2005-01-14  18:49 • matei
Potrzebuje informacji o nastepującyh miejscowościach : Człóchów, Lędyczek i Podgaje. Niedaleko tych miejscowości w czasie II wojny światowej znajdowała się podobnież miejscowość o nazwie Schlohau, lub Schlochau tam została wywieziona moja babcia. Jeżeli ktoświe coś na ten temat (mapki informacje, nazwa tej miejscowości dzisiaj itp) to prosze o kontakt. Z góry dzieki.

2007-09-12  20:27 •
bardzo proszę o kontakt z panem

2004-09-17  04:39 • radek
W lipcu tego roku zrobilem sobie z moją dziewczyna wycieczke po zamkach woj. pomorskiego i zach. pom. W człuchowskim zamku najbardziej spodobal nam sie loch (klaustrofobiczny klimat). Park wokol zamku tez fajny, ale trzeba bylo jechac dalej...

2004-09-15  13:24 • Atoja.
Urodziłem się nieopodal zamku 48 lat temu. Kiedyś był piekny, teraz to jest tylko "zamek'. Za to park wokół zamku to jest dopiero "ruina'. Jak mozna było do tego dopuścić. Co na to władze miasta? Sam Człuchów jest "super".

2004-08-02  00:58 • wiki
żeby Malbork oddał nie swoje witraże to ten zamek by wyglądał jeszcze ładniej

2004-03-05  03:12 • flowhero
Fajny jest ten zamek bo jest z czerwonej cegły i ma kolor czerwony co mówi nam, że jest on fajny.A tak poza tym to odbywaja się na nim jakieś koncerty punkowo-hip-hopowo-biesiadne.Więc napewno jest tam fajnie, bo czerwono.Dobrze, że zawinęliśmy ten zamek głupim krzyżakom, bo po co im by były anteny telewizyjne na wieży!Pozdro,pozdro dla człuchowian i krzyżackich zdechlaków!

2004-02-22  07:05 • Ewka
Wiele czytałam o tym zamku, ale niestety nie miałam okazji się tam wybrać. Myślę, że jeszcze się powiedzie moja wyprawa.

Temu komturowi ledwo udało się ocalić głowę w bitwie pod Płowcami.

2004-01-04  23:27 • adamel
W latach świetności drugi zamek krzyżacki po Malborku !!!! Szkoda że człuchowianie sami go sobie rozebrali

2003-11-17  04:00 • a-netka
Mało pewnie kto wie, że zamek w Człuchowie, w czasach swojej świetności, był drugim co do wielkości po zamku malborskim. Obecnie zostało z niego niewiele. Kaplica z wieżą oraz ruiny murów obronnych i fosy. Bitwa pod Chojnicami, o której można było się dowiedzieć na historii, dotyczy właśnie Człuchowa. Gorąco polecam wejście na wieżę, z której rozpościera się bardzo sympatyczny widok na Człuchów i okolice. O ile mi wiadomo, ostatnio powstało również w zamku bractwo rycerskie. zdecydowanie zamek to wizytówka całej gminy człuchowskiej.

2003-10-11  17:48 • krzypor
zamek odbiega wygladem od swojego "blizniaka" w Malborku.Strasznie szpeca anteny tv i komorkowe,na wiezy przydalby sie taras widokowy!!!samo miasto jest o'key tylko straszne chuliganstwo wsrod mlodziezy.zamek-o zgrozo wcale nie jest wykorzystywany do celow kulturalnych-przydalby sie jakis festiwal krajowy'lub cos podobnego;wtedy byly by srodki na renowacje

2003-06-23  16:33 • klucha
bo w nim strasze!!!!

2000-07-07  13:15 • grzywka
ten zamek ma bardzo duzo murow obrinnych a na dnie tego zamku ludzie umierali topielce... ten zamek to najlepsze co moze byc dla czluchowa

2000-06-17  21:02 • Mazi
Uważam, że jest to jeden z ciekawszych zamków- imponuje wyjątkowa jak na krzyżackie(i nie tylko) zamki wieża. Jeżeli dodamy do tego pogłoski o ukrytej w jego podziemiach Bursztynowej komnacie, to mamy niezwykle atrakcyjne dla poszukiwaczy skarbów miejsce. Legendy związane z tym miejscem też są zagadkowe(np. drogocenne dzwony na dnie jeziora). Poza tym tak na prawdę nikt nie wie jak on na prawdę wyglądał, prócztego, że dorównywał lub nawet przewyższał Malbork. Jeżeli dysponujesz jakimis źródłami na temat tego zamku chętnie zapoznam się z nimi. Interesują mnie szczególnie plany warowni. Tak poza tym na tej stronie mogłyby byc lepsze zdjęcia (myslę o innych ujęciach zamku). Mazi.

2000-02-01  11:14 • czluchow
poniewaz jest wysoki i polozony w ladnym miejscu ma duzo jezior wyglada super ten zamek jest bardzo wysoki bylem tam tutaj mieszkam mozna zobaczyc cale miasto z tego zamku moj wujek pracuje tutaj