blankCzęstochowa - esk verze

Klasztor na Jasnej Górze w Częstochowie

Nazwy podobne do Częstochowa:    Częstochowa - Stare Błeszno (100%)

cLokalizacja zamku na mapie Polskio prawda nie jest to (i nigdy nie był) zamek, ale funkcje obronne, jakie spełniał oraz jego znaczenie dla dziejów polskiego narodu zdecydowało, że uznałem za celowe umieszczenie informacji o nim w spisie zamków. Klasztor paulinów na Jasnej Górze został wzniesiony przez księcia opolskiego Władysława na przełomie XIV i XV wieku. W skład nowowybudowanej twierdzy wchodził gotycki kościół. W pierwszej połowie XVII wieku całość została otoczona fortyfikacjami bastionowymi na planie czworoboku. Z historii obiektu oczywiście najgłośniejsza jest obrona przed nacierającymi wojskami Szwedzkimi w 1655 roku. 250-cio osobowa załoga obrońców dowodzona przez księdza A. Kordeckiego skutecznie odpierała ataki dziesięciokrotnie liczniejszych wojsk nieprzyjaciela, zmuszając je do odstąpienia.
W drugiej połowie XVII
Drzeworyt według rysunku Szernera, Tygodnik Illustrowany 1862 ze zbiorów Biblioteki Instytutu Badań Literackich PAN
wieku przebudowano kościół na bazylikę. Jej wieże osiągnęły podczas tej przebudowy 105 metrów wysokości. Wzmocniono wówczas fortyfikacje. W latach 1700-1772 klasztor został opanowany przez konfederatów barskich i stanowił ich główny punkt oporu.
Do dziś cały obiekt zachował się w niezmienionym stanie. Wraz z nim zachowały się bardzo bogate księgozbiory, zbrojownia oraz skarbiec. Oczywiście nie można również pominąć słynnego obrazu Matki Boskiej Częstochowskiej, będącego celem licznych pielgrzymek.