blankCzarne - esk verze

Zamek w Czarnem

(Czarne • Hamersztyn • Hammerstein)

A oprócz tych wszystkich walorów ma tajemne podziemne połączenie z zamkiem w Człuchowie i całą resztą krzyżackich budowli, o czym są głęboko przekonani dawni mieszkańcy Czarnego, rozsiani dziś po całym świecie.Krzyżacy to mądry ludek o pruskim móżdżku, co zapewniło knechtom połączenie naziemne(zamek od zamku w odległości jednego dnia konnej jazdy), jak również podziemne(w przypadku oblężenia).

2019-12-10  08:02 •

2006-04-08  20:29 • mat63
do pejotka nie pisze sie w Czarnym tylko w Czarnem

2005-12-05  23:01 • poszukiwacz
jak morzna mowic o pieknie tego zamku kiedy niema do niego dostempu gdyrz jest t5am dps

2005-11-30  19:53 • Pejotka
Moim zdaniem zamek w Czarnym jest godny uwagi.Jestem mieszkanką tego miasteczka.Bardzo dobrze,że jest tam Ośrodek Pomocy Ludziom Chorym.Dzięki temu mieszkańcy mają stałą pracę.Warto wspomnieć,że fundatorami Ośrodka są ludzie z innych państw Europy.Często przyjeżdzają oni do nas na różnego rodzaju imprezy.

2005-07-31  10:29 • MoNiA
Pomimo, ze stray zamek, ale dla zainteresowanych zawsze bedzie robil na nich ogromne wrazenie, poprostu piekny nic dodac nic ujac...

2007-04-08  00:10 •
moim skromnym zdaniem, jako osobnika wychowanego w Czarnem, jakiekolwiek rozprawianie o zamku i jego urodzie jest nie na miejscu, gdyż obecnie z przygranicznej warowni krzyżackiej pozostały jedynie niewielkie pozostłości, natomiast na jej gruzach pobudowano w okresie dużo póżniejszym pałac, nie będący w najmniejszym stopniu budowlą obronną. Oczywiściwe nie mogę zaprzeczyć, iż jest on uroczy, jednak dużo lepiej niż komturów krzyżackich, pamięta on Bismarcka.

bardzo ładny zameczek - ale chyba sie marnuje bo obecnie jest tak ośrodek dla psychicznie chorych

całkiem niezły choć na pomorzu można spotkać wiele ciekawszych miejsc