blankCzaplinek - esk verze

Zamek w Czaplinku

(Czaplinek • Tempelburg)

zLokalizacja zamku na mapie Polskiamek Tempelburg wzniesiony został przez zakon templariuszy około 1290 roku, po tym, jak w 1286 roku otrzymali te ziemie od księcia Przemysława II. Po sekularyzacji zakonu Czaplinek z zamkiem w 1345 roku przeszedł w ręce joannitów i znalazł się w granicach Brandenburgii. W 1368 roku został przyłączony do Polski przez Kazimierza Wielkiego. Komandorię zlikwidowano jeszcze w ostatniej ćwierci XIV wieku, prawdopodobnie wtedy już zamek był zniszczony.
W lustracji dokonanej w 1565 roku zamek nie został wymieniony. Tereny pozostawały w granicach Polski do 1772 roku.
Niestety nie można dokładnie ustalić miejsca gdzie stał zamek, badania nie zostały podjęte. Prawdopodobnie mógł stać na niewielkim wzgórzu po południowej stronie Starego Miasta.