Zamek Cisy w Cisowie

(Cisów • Cisy • Fröchlichsdorf • Zeisburg)

Odwiedziny zamku Cisy
Karol Fryderyk Mosch: Wody mineralne śląskie i hrabstwa glackiego. Wrocław 1821

Z drugiego brzegu rzeki Polsnitz wznosi się góra Zeiskenberg, przez które droga do Zeiskenburg prowadzi. Tam znajduje się dom zajezdny z niektórymi domami, które wszystkie prawie do Frolichsdorf należą. Kto idzie piechotą, ten może się w lewo od Freyburga obrócić na ścieżkę, skąd powabne widoki na dolinę, Zeiskenberg, Furstenstein i okoliczne góry otwierają się. W dolinie z tamtej strony Zeiskenbergu przed mostem, przez który idzie się ku Kwolsdorf, pokazuje się na lewo przez łąkę wąwóz, w którym leży Zeiskenburg, czyli Czeschhaus.
Ścieżka prowadzi obok studni mającej kwaśną wodę i idąc dalej spostrzega się ruiny. Właściwy wchód do nich był ze strony od Adelsbach przez most spuszczany, który teraz jest popsuty. Niski wał spaja dwie skały i zamyka dolinę. Z wału spostrzega się nagle mury i zwaliska wież, porosłych mchem i krzakami i pokrytych gdzieniegdzie gałęziami i chwastem.
Zamek miał być podług powieści przez Mikołaja Czeschhaus zbudowany i był w tym czasie zajętym i zburzonym, gdy Szwedzi podczas 30-letniej wojny tę całe okolicę spustoszyli. Wierni służący dawnego właściciela zamku wybawili naonczas przez podstęp pana swojego z rak nieprzyjacielskich. Włożyli go bowiem w koryto i przykrytego suknem zanieśli go do Hohenjriedberg. Tu założył odtąd pomieszkanie swoje z żoną pochodząca z familii Bibra i wybudował tu przez wdzięczność wybawienia swego kościół, na którym się ten wypis znajduje:
co spolszczone brzmi w tych słowach: