blankCieszków - Česká verze

Zamek w Cieszkowie

(Cieszków • Freyhan)

Nazwy podobne do Cieszków • Freyhan:    Cieszyn ·

wLokalizacja zamku na mapie Polski 1280 roku wymieniany zamek jako "castrum". W tym czasie należy do książąt głogowskich. Prawdopodobnie na jego pozostałościach wzniesiono w XVIII wieku pałac należący w latach 1745-1779 do Katarzyny księżnej Sapieżyny.
Zamek w Cieszkowie - fot. JAPCOK, III 2002 Zamek w Cieszkowie - Zamek w Cieszkowie na zdjęciu z 1919 roku Zamek w Cieszkowie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2021 Zamek w Cieszkowie - fot. ZeroJeden, III 2002 Zamek w Cieszkowie - fot. ZeroJeden, III 2002 Zamek w Cieszkowie - fot. JAPCOK, III 2002 Zamek w Cieszkowie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2021 Zamek w Cieszkowie - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, X 2021 Zamek w Cieszkowie - Pałac na widokówce z okresu międzywojennego Zamek w Cieszkowie - Pałac na widokówce z lat 20. XX wieku Zamek w Cieszkowie - Fryderyk Bernard Wernher, Topografia Śląska 1744-1768