Fortalicja w Chrz±stowie

(Chrz±stów • Koniecpol-Chrz±stów)

DLokalizacja zamku na mapie Polskio XV wieku Koniecpolscy herbu Pobóg mieli drewnian± siedzibę w Starym Koniecpolu. Została ona zniszczona prawdopodobnie na przełomie XV i XVI wieku, a w 1540 roku wzmiankowana jest po raz pierwszy fortalicja w Chrz±stowej, obecnej dzielnicy Koniecpola.
Zamek składał się z kwadratowej wieży mieszkalnej oraz sze¶ciobocznej baszty w narożniku południowo-zachodnim. Dziedziniec zamknięty był murem obwodowym, a cało¶ć otoczona fos±.
W końcu XVI wieku Aleksander Koniecpolski rozpocz±ł rozbudowę siedziby, kontynuowan± póĽniej przez pierwsz± ćwierć XVII wieku. W wyniku tej rozbudowy do wieży mieszkalnej dobudowano pałacowe skrzydło południowe.
Po Koniecpolskich w 1719 roku rezydencja przeszła na własno¶ć Lubomirskich, póĽniej była własno¶ci± Czapskich. W XVIII wieku Michał Czapski przebudował pałac w stylu klasycystycznym.
Po Czapskich do 1945 roku był w rękach Potockich. W końcu drugiej wojny ¶wiatowej został spalony i prawie zupełnie zniszczony. W latach 1959-1961 obiekt zrekonstruowano, jednak wnętrza całkowicie zatraciły wcze¶niejsz± postać.
Fortalicja w Chrz±stowie - Frontowa południowa elewacja budynku z XVII wieku, fot. ZeroJeden, VII 2004 Fortalicja w Chrz±stowie - XVI-wieczna czę¶ć wieżowa, fot. ZeroJeden, VII 2004 Fortalicja w Chrz±stowie - Frontowa południowa elewacja budynku z XVII wieku, fot. ZeroJeden, VII 2004 Fortalicja w Chrz±stowie - Widok z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Fortalicja w Chrz±stowie - Widok z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Fortalicja w Chrz±stowie - Widok z lotu ptaka, fot. ZeroJeden, V 2020 Fortalicja w Chrz±stowie - Zespół pałacowy według Elżbiety Jeżewskiej  <!--[<a href='66' title='Fortalicja w Chrz±stowie - 66' alt='Fortalicja w Chrz±stowie - 66' target=_blank>Ľródło</a>]-->  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=312&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(312);return false;'>Ľródło</a>] Fortalicja w Chrz±stowie - Plan zabudowań w Chrz±stowie według 'Katalogu Zabytków Sztuki'  <!--[<a href='78' title='Fortalicja w Chrz±stowie - 78' alt='Fortalicja w Chrz±stowie - 78' target=_blank>Ľródło</a>]-->  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=275&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(275);return false;'>Ľródło</a>] Fortalicja w Chrz±stowie - Plan pałacu w Chrz±stowie według W.Goraja  [<a href=/bibl_ksiazka.php?idksiazki=1073&wielkosc_okna=d onclick='ksiazka(1073);return false;'>Ľródło</a>] Fortalicja w Chrz±stowie - Drzeworyt A.Malinowskiego, Tygodnik Illustrowany 1874 ze zbiorów Biblioteki Instytutu Badań Literackich PAN