Zamek w Chocianowie

(Chocianów • Kotzenau • Klein Kotzenau)

Do mieszkańców Chocianowa
Piszę pracę magisterską n/t tego zabytku. A dokładniej projekt rewaloryzacji parku. Czy jest ktoś ze starych mieszkańców Chocianowa pamiętający czasy świetności pałacu i parku? Czy znacie może kogoś takiego? Chętnie bym się spotkała albo wymieniła maile... Kontakt: chocianow.mgr@gmail.com

2008-12-29  01:17 • Imię/nazwisko/nick
Ten zamek to perła baroku i najciekawasze mijsce w tym małym, zastanawiajacym miasteczku. To miasto jest naprawde ewenementem. Ten park, staw przed pałacem, zagubione fonatnny w parku i te mostki. Kościół z zegarem słonecznym, przepięny rynek i ciekawy ratusz.

więcej foto pałacu w chocianowie
2007-06-03  06:38 •
tutaj wiecej foto pałacu w dzisiejszym stanie: http://picasaweb.google.com/puniek/PalacWChocianowie a klub niby EKO to nawet nie może posprzątać po imprezie a mowy nawet nie ma o zaproszeniu tych oszołomów !!!!!!!

2006-07-19  05:18 • orzeł
raczej pałac, ale i tak mi się podoba. 15km od chocianowa jest przemków. tam dopiero stało zamczysko, niestety o tym fakcie wiedzą już tylko nieliczni miejscowi

2006-07-08  04:47 • Karol
Mieszkalem kiedys w Chocianowie i jako zamek byl niczego sobie, tylko niezadbny. Bardzo chcialem kiedys wejsc do srodka, ale niestety nie mialem okazji.

2006-06-12  02:41 • sylwik
zamek stracił swój urok jaki miał parenascie lat temu ale mam nadzieje ze jeszcze zobacze go stanie świetnosci.Chodziłam tam na spacery i podziwiałam a teraz zostaje czekanie na odnowienie.

2006-06-02  04:00 • Domo
podoba mi sie jego styl (zamku:)

2006-05-07  04:04 • efi
Na remont tegoż pięknego zamku czekałam ponad 20 lat i nareszcie widzę przyjeżdżając do Chocianowa że coś drgnęło hura.. daj Boże aby ten piękny zamek i okolica doczekały się dawnej świetności ,a i także atrakcja turystyczna wspaniała.

2006-03-24  00:32 • gekon
Zgadzam się z przedmówcą. Zamek by piękny przed wojną.Co niektórzy ze starszego pokolenia Chocianowa pamiętają czasy pałacu,był on w stanie nienaruszonym, z zewnątrz jak i wewnątrz , stoły , szafy i inne mebelki pewnie nawet dywany a na stołach jeszcze stały siepłe potrawy wszystko to zostało zostawione w popłochu przez uciekająch Niemców przed armią radziecką. Za obecny stan tego niegdyś pięknego pałacu po czesci nalezy obwiniac ludzi ( włączając w to ruskich!) którzy zaraz po wojnie po zasiedleniu okolicznych domów zaczęli grabić ten pałac i wynośić z niego wszystko co popadnie.Napewno niejeden mieszkaniec Chocianowa ma w domu jakiś stylowy mebelek z tego palacu , albo piec kaflowy!Lecz niestety po wojnie mentalność ludzi była taka, że to co niemieckie nalezy niszczyć.Smutna prawda.

2006-03-09  07:07 • mieszkaniec
zamek kiedys byl piekny...ale juz nie jest...bo w Chocianowie zyja pojebani ludzie i to oni sie przyczynili do jego wspolczesnego stanu.rozkradali go przez lata i mieli to gdzies ze byl on symbolem tego miasteczka...w szczegolnosci zasluguja na ostry wpierdol te gnoje z miasta...pozabijac to malo...

2006-03-09  04:14 • wszystkich przyjaciel
Jestem mieszkańcem Chocianowa i tak się złożyło iż znalazłem tę stronę w internecie i te co nietóre pożal się Boże wypowiedzi i opinie, zwłaszcza CZŁONKÓW KLUBU EKO, ja też dużo słyszałem prawie o karzdym mieszkańcu tej miejscowości ( taki urok małego miasteczka), ale to wcale nie znaczy że we wszystko wierzę. Za to bardzo się dziwię członkom klubu eko, ze wypisóją tu takie bzdety, rozpowiadając plotki. TO przedewszystkim nie jest miejsce na tego typu wypowiedzi, ale skoro tak ludzicie to może ja najadę trochę na was, co? Wy sami weście się za siebie "wielcy ekolodzy", bo to was powinno się wźiąść pod lupę. Wypisujecie tu cytuję " nasz Burmistrz", szkoda ze nie dodaliście "drogi" a przecierz gdyby was było stać to byście wynajeli płatnego zabójcę, aby go zlikwidować. Następmie: wysrobaliście tu " w księdze Borów Dolnośląskich zapisane jest że zamek funkcjonuje i przyjmuję gości od 2001", osobiście nie widziałem tej księgi, ale skoro tak tam napisano, to nikt nikogo nie wyprowadza w pole. Conajmiej od 2001 roku na zamku odbywają się różnego typu imprezy. Dalej: masarni i piekarni nawet nie skomentuje. A co do zapraszania na poczęstunek to jak mnie oczy nie mylą, to kilka tygodni temu odbywała się impreza Promocji Produktu Regionalnego Pani S.(członkini klubu ekologicznego) która siedziała prawie na przeciwko mnie "obrzerała" się dziczyzną duszoną w sosie śmietanowym. Więc zastanówcie się co wy do cholery wypisujecie.

2006-03-08  03:51 • elewator
Ostatnio to ptaki śpiewają, że roznoszą H5N1 a nie o licytacji zamku. Więc dla waszego dobra "unikajcie kontaktów z ptaszkami". A dla wiedzy ogółu, powiem iż wyremontowanie pałacu kosztować będzie jeszcze conajmiej 25 mln zł ( słownie: dwadzieścia pięć milionów złotych ). Więc drodzy przedmówcy jeśli macie na koncie taką kaskę, to może odkupcie nieruchomość, wyremontujcie pałac i wtedy wszyscy będą zadowoleni. Pozdrawiam

2006-03-07  21:37 • puniuś
szkoda ze ten zanek nigdy nie zostanie wyremontowany. Ale wiele zamków popada przecierz w ruine.Może zrobimy wszyscu publiczna zbiórke pieniedzy np. z tacy koscielnej, licytacji runa lesnego, oraz fantozji wł. Może uda sie wziąć jakis kredycik lub moze marbut znowu pomoże finansowo. Jest tez pomysł aby reciści i emeryci Chocianowa przekazali 1 procent swoich dochodów na rzecz renowacji zamku?????????????????????????????????????????????????????????

2006-03-01  17:47 • CZŁONKOWIE KLU EKO
Ten zamek jest piękny lecz powinien trafic w ręce jak mówią mieszkańcy Chocianowa ludzi porządnych bez wyroków sądowych i zapaści finansowych takich którzy nie są nękani przez komorników. Drogę prawną do odebrania zamku i przekazania prawym nowym właścicielom , którzy z troskąpodejdą do renowacji zabytku powinien szybko wytyczyć nasz Burmistrz. Miejmy nadzieję że jak głoszą mieszkańcy Chocianowa z licytacji na ul. Kasztanowej i Brzozowej z marca 2006 część pieniędzy zostanie przeznaczona na renowację naszego zabytku. A przecierz w księdze Borów Dolnośląskich ten zamek jak podano funkcjonuje i przyjmuje gości od roku 2001. Mieszkancy Chocianowa śmieja sie , że jeden z współwłaścicieli z Chocianowa głosi że w podziemiach zamku otworzył ekologiczna piekarnię i masaenię. Szkoda że nas nie zaprasza na poczęstunek tych specjałów!!!!!!!!!!!!!!!!!

2006-02-28  23:18 • KLICZKO
Zamek jest piękny , okolice cudowne , tylko udziałowiec z Chocianowa jest ścigany przez komornika , ptaki w parku śpiewały , że zamek w niedługim czasie idzie pod młotek. pozdrawiam KLICZKO cdn.

2006-01-30  06:57 • beluchi
.... Na zamku tym przebywam bardzo często i uważam, że jest dużo robione. W tym momencie akurat trwają prace nad ubikacjami mieszczącymi się w piwnicach. Zamek jest bardzo interesującym obiektem, ale wymaga wiele pracy i wielu inwestycji. Aby zamek ten stał sie pieknym obiektem, ktory można odwiedzać, a wystrój jego przypominał by go z poączątków istnienia potrzeba bardzo wielu pieniędzy, gdyż jak się domyślamy to nie jest tania inwestycja... a wykończenie tego będzie trwalo lata.. A co do wybrych osób imprezujących chyab sie zaliczam :p

2006-01-03  19:31 • bardzosiwy
wy chyba baranki nie wiecie jakie sa koszty wyremontowania tego typu pałacu!!!!!!!! ci którzy nie widzieli tego zamku nie powinni miec prawa głosu

2005-12-30  00:59 • Sensey
Aska:) Ruina to była jakies dobre sto lat temu:)Teraz nadaje sie tylko do rozbiorki:)

2005-12-30  00:57 • Sensey
Aska Ruina to była jakies 100 lat temu.Teraz nadaje sie tylko do rozbiorki:)

2007-04-25  03:52 •
pałac jest wykupiony i obecnie jest wn renowacji

czesto bywam na tym zamku i jest poprostu cudowny ,sporadycznie jest remontowany i jego wlasciciele w miare mozliwosci poswiecaja mu swoje oszczednosci do dalszej jego renowacji...mam nadzieje ze kiedys bedzie wyremontowany

2005-10-05  22:03 •
bywałam na zamku za czasów swojego dzieciństwa - było cudownie i pięknie - była jeszcze mozliwośc wychodzenie az na sam dach .... niecałe 2-3 miesiące temu tez miałam taka możliwość - pozwiedzania tego wielkiego pałacu .... jest wyremontowany w srodku...są kominki, wyłożone regispasami ściany . w planach jest pomalowanie tego zamku na oryginalny kolor - ceglasty... w środku bomba...a piwniece!!! - pięknie wyremontowane- czysta cegła. wielki kominek , cześto młodzież organizuje sobie tam spotkania ...muzyka,piwo i czas miło leci......

2005-09-27  19:09 • damian
bardzo dobra strona dla lubiącyh historię

2005-07-07  01:02 • moniek
dlaczego nie macie już funduszy co za ruina róbcie to szybciej

2005-07-04  22:06 • konradzik89
Na tym zamku odbywaja sie i mam nadzieje ze dalej beda sie odbywac najlepsze imprezki(Dla wybranych oczywiscie) w tym zadupiu jakim jest oczywiscie chocianow zamek jest obecnie w bardzo dobrych rekach i oby tak dalej obecny wlasciciel jusz bardzo duzo jusz zrobil dla zamku kosztowalo to zapewne duzo wysilku a takze pieniedzy i nie patrzmy w przeszlosc bo przyszlosc nas znienawidzi Pzdro donwito :P

2007-08-21  04:57 •
konradzie W.twoja wypowiedz jest ponizej krytyki nie zgrywaj cwaniaka !imprezki"dla wybranych"?????hehehehe dobre! i ty niby uwazasz sie za tego wybranego??? heeheh dobre!!!!!

2005-07-01  03:43 • Szamanka_m17
Witam wszystkich!!!Jestem mieszkanka Chocianowa nasz zamek to zabytek bardzo piekny.Gdyby został całkiem odnowiony stał by sie obiektem tuystycznym dzięki czemu do tej małej mieściny zaczeło by się zjeżdzac coraz więcej turystów.Nasze misato by troszke ozyło nie było by tak szaro jak jest teraz:(wiadomo,że to wszystko niestey kosztuje wiele pięniedzy,których zazwyczaj nie ma.Fajnie by było gdyby nasz zamek został by odnowiony ale to tylko takie nasze marzenia.Pozdrawiam wszystkich.HEJKA===>>>

2005-06-30  01:54 • siemek
mieszkam w chocianowie i szczerze ten zamek wczesnie nie ebdzie zrobiony...a szkoda....bo zamek jest naprawde niesamowity :D chluba naszego zmulonego miasta jak bedzie skonczony kiedys tam to polecam przyjechac:D .Miśka pozdrawiam:)

2005-06-21  16:28 • MIŚKA
po raz drugi jestem na tej stronce.Moje zdanie na temat zamku nie zostało zmienione.Sądze,że Klein Kotezenau zasługuję jako 'zabytek' na renowacje ,dzięki której stanie się niezmiennym walorem turystycznym tego miasta.Na liście jest dużo zabytków czekających na odrestałrowanie ,ale wszystkie powinno się odnowić ,ponieważ zasługują na to.Kiedyś one przysłużyły się swoim właścicielą ,dziś jest czas na to ,aby ktoś przysłużył się im........

2005-06-19  02:26 • rollinggum
pownni coś ztym zrobic albo zruwnać z ziemią i posiać trawe

2005-06-06  18:51 • MIŚKA
zamek moim zdaniem jest chlubą dla miasta.Jest bardzo dużą nadzieją na to,aby wreszcie miasto zostało docenione ,za walory turystyczne.Chociaż nie jestem mieszkanką Chocianowa ufam,że miasto ,a przedewszystkim zamek zostaną odrestałrowane.I może wreszcie Kotzenau zostanie wpisany na swiatową listę zabytków UNESCO,bo jest wielkim kawałkiem histori i do tego pięknym.....

2005-04-20  15:28 • pełra
zamek to nadzieja chocianowa

2005-03-18  20:56 • badis
Szkoda zachodu, szkoda ruiny, szkoda inwestycji,szkoda czasu na ratowanie co nie jest do uratowania at this moment and this is a shame!

2004-12-31  02:19 • lysy2354
Co tu duzo pisac jak wladze nic nie robią i na dodatek oddaja zamek w rece ludzi którzy sa niewyplacalni. A co do ludzi , to podziekujmy tym z bylego ZSRR to oni go rozkradli

2004-12-20  01:48 • nasy
Zamek piękny! Podobnych tego typu budowli w okolicach było wiele. W lepszym stanie jest chyba tylko pałac w pobliskich Szklarach. Stoi i cieszy swym pieknem wszyscy podziwiaja jaki jest piekny. Mogłoby byc i tak w Chocianowie ale niestety kultura (a raczej jej brak) okolicznych mieszkańców doprowadziła do takiego stanu. Kilkanascie lat temu ten zamek byl jeszce w stanie takim, ze małym kosztem można było go doprowadzić do stanu używalności i atrakcja byłaby murowana dla turystów. Oprócz zamku są przecież jeszcze ruiny stajni dosłownie obok. Pamiętam je jeszcze z przepieknym dachem i kolumnami w środu a teraz dachu już nie ma!!! Cały pobliski park rówinież służy jako miejsce spotkań przy butelce strach wieczorem przejść. I tak jest ze wszystkimi zabytkami dokoła popatrzcie na Chróstnik w latach 60 i 70 jeszcze funkcjonował wspaniały pałac a teraz nic już z niego nie zostało!!!!!! Ii kto to zrobił miejscowi. Tacy są niestety tutaj ludzie. Zachwycajaą sie zamkami pałacami za granicą a pod własnym nosem demoluja.

2004-10-19  03:06 • puniek
Zamek jest w durzej części wyremontowany i jest w polskich rękach ale jest do sprzedania wiecej info na teamt: puniek@mac.com

2004-10-13  20:06 • simmon
Piekny zamek kiedys byl:( ale wszystko rozkradli, taka jest kultura polskiego narodu w Niemczech taki zamek pewnie juz bylby atrakcja pieknie wyremontowany i wyposazony, a my mozemy pomazyc ale moze kiedys go zrobia narazie stoi i sie rozwala:((((((WSTYD!!!!!!

2004-09-23  19:46 • puro
na tym zamku mialem jedna z najlepszych bań w moim życiu :)

2004-09-01  23:20 • PRZYJEZDNY
JEŚLI MIESZKALIBYŚMY W POZNANSKIEM TO ZAMEK BYŁBY CAŁY TAM MIESZKAJĄ LUDZIE DO LAT CI SAMI , A TU SĄ LUDZIE ZE WSCHODU ,ZACHODU ,GÓR I NIEWIADOMO Z KĄD JESZCZE JA OSOBIŚCIE NIEMAM DO NICH NIC ALE JAK MAJĄ DBAĆ NIE O SWOJE .WAŻCIE ZA PRZYKLAD CHOCIANOWIEC I JEGO PAŁAC BYŁA TAM SZKOŁA I CO ZOSTAŁO A ROZKRADLI GO LUDZIE KTÓRZY TAM SPRAWOWALI JAKĄŚ WŁADZE .I KTO MA DBAĆ

2004-08-29  16:03 • Kapitanwolfran
Oprocz zamku macie piekne kobiety

2004-07-31  23:00 • uredinale
W latach 70 ten zamek byl jeszcze w dobrym stanie. Pozniej nastapila barbarzynska destrukcja glownie przez dzieci i mlodziez. Swiadczy to o chorobie polskiego spoleczenstwa, ktore nie potrafi uchronic przed dewastacja zabytkow klasy zerowej. Swiadczy rowniez o elementarnym braku respektu dla wlasnosci ogolnej i innych osob, co jest konsekwencja zlego wychowania przez rodzicow.

2004-07-27  15:39 • D_V_T
tylko zamek ratuje ten nasz chocianów bez niego nic ciekawego zbytnio nie mamy (tylko nie wspominajcie o cmentarzu :P)-na wakacjach jestem prawie tam codziennie, pozdroofka dla wszystkich którzy już go zwiedzili :D

2004-06-15  20:23 • PG
mam nadzieje ze go w koncu wyremontuja

2004-04-05  01:34 • Mika
Zamek jest częścią jagże pięknego miasta jakim jest Chocianów..Najprawdopodobniej zamek zosał już oany w ręce francuzów :(

2004-02-28  06:28 • Francik
Miejscowość mała, ale zamek duży/

2004-02-22  06:52 • Jowita
Mała miejscowość z tego Chocianowa, ale zamek ma swój urok.

A niech ma! W końcu to niedaleko mnie.

2003-08-21  02:26 • ivo
jeszzce stoi, ma dach i czeka na remont :D , sadze ze wyremontowany bedzie jedna z najwiekszych atrakcji dolnego slaska

2003-08-21  02:22 • NukeR
Oddaje glos na ten obiekt poniewaz nawet teraz jest piekny, a napewno przebije inne zamki po wyremontowaniu. Teraz z odbudowana wieza prezentuje sie naprawde majestatycznie i godnie :)

2003-04-19  21:33 • Darek
Znam Chocianów To bardzo piękna Miastreczko Co prawda daleko od Warszawy w której mieszkam ale w Chocianowie mam rodzinę Pozdrowienia

2003-03-21  06:35 •
glosuje na ten palac poniwaz z nigo fotografuje, bardzo duzo przynosi mi satyfakcji i podoba mi sie jego styl budowy.

2003-03-20  01:42 • homiq
Kocham ten zamek, bo na nim pierwszy raz przełamałem lęk wysokości

2000-06-26  23:56 • Kuba
Ponieważ uwielbiam styl barokowy, a także bardzo podoba mi sie jego sylwetka z piękną wieżą

1999-01-05  01:50 • grondi
zamek jest piekny,podoba mi sie jego fasad podoba mi sie jego architektura i jego historia (teraz go remontuja)

1998-09-04  21:27 • Firas
Jest najladniejszy ze wszystkich zamkow kture widzialem na liscie. Jest tez jedynym ktury widzialem.Styl bardzo szlachetny i calkowicie wybitny

1998-04-18  22:01 • aska
Jeszcze nie tak dawno byl w doskonalym stanie. Teraz to zupelna ruina. Ciekawe : glupota to czy zlosliwosc ?