Dw??r obronny w Che??mcach

Nazwy podobne do Chełmce:    Chełm (90%) Chełmno (71%)

DLokalizacja zamku na mapie Polskiw??r w Che??mcach jest jednym z najstarszych obronnych dwor??w w ??wiÄ?tokrzyskiem. Wzniesiony zosta?? w II po??owie XVI wieku kiedy Che??mce by??y w??asno??ciÄ? ksiÄ???Ä?t Ostrogskich, posiada grube kamienne mury, a bezpiecze??stwo mieszka??c??w podnosi?? fakt, ??e na g??rnÄ? kondygnacjÄ? jedyne wej??cie prowadzi??o przez most zwodzony od zachodu. Klatka schodowa zosta??a przebita p????niej.
W XVII wieku dobra z dworem zosta??y kupione przez Tar????w i sta??y siÄ? ich rodowym gniazdem. Dw??r pozostawa?? do niedawna w niezmienionym kszta??cie, nie liczÄ?c klatki schodowej na piÄ?tro. Niedawno przeszed?? w rÄ?ce prywatne i w??a??ciciel od strony wschodniej powiÄ?kszy?? budynek o niewielkÄ? dobud??wkÄ?.

Dw??r obronny w Che??mcach - fot. ZeroJeden, VI 2011 Dw??r obronny w Che??mcach - Zachodnia elewacja dworu, fot. ZeroJeden, VI 2011