Dwór obronny w Chełmcach

Nazwy podobne do Chełmce:    Chełm · Chełmno ·

DLokalizacja zamku na mapie Polskiwór w Chełmcach jest jednym z najstarszych obronnych dworów w świętokrzyskiem. Wzniesiony został w II połowie XVI wieku kiedy Chełmce były własnością książąt Ostrogskich, posiada grube kamienne mury, a bezpieczeństwo mieszkańców podnosił fakt, że na górną kondygnację jedyne wejście prowadziło przez most zwodzony od zachodu. Klatka schodowa została przebita później.
W XVII wieku dobra z dworem zostały kupione przez Tarłów i stały się ich rodowym gniazdem. Dwór pozostawał do niedawna w niezmienionym kształcie, nie licząc klatki schodowej na piętro. Niedawno przeszedł w ręce prywatne i właściciel od strony wschodniej powiększył budynek o niewielką dobudówkę.
Dwór obronny w Chełmcach - fot. ZeroJeden, VI 2011 Dwór obronny w Chełmcach - Zachodnia elewacja dworu, fot. ZeroJeden, VI 2011 Dwór obronny w Chełmcach - fot. ZeroJeden, VIII 2017 Dwór obronny w Chełmcach - fot. ZeroJeden, VIII 2017 Dwór obronny w Chełmcach - fot. ZeroJeden, VIII 2017 Dwór obronny w Chełmcach - Widok zamku na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, VI 2019 Dwór obronny w Chełmcach - Widok zamku na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, VI 2019 Dwór obronny w Chełmcach - Widok zamku na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, VI 2019 Dwór obronny w Chełmcach - Widok zamku na zdjęciu lotniczym, fot. ZeroJeden, VI 2019