blankChęciny - esk verze

Zamek w Chęcinach

Witam Wczoraj byłam w Chęcinach, w ruinach zamku... . O ile samo miasteczko ładne, schludne i przyjemne, o tyle pracownik w kasie ruin zamku już NIE. Sprzedając bilety czuł się jak na wakacjach (a był w pracy przecież) trzymając nogi na stole i wysyłając (w czasie sprzedawania biletów!!!!) SMSa - PEŁNA KULTURA!!!! Po zwróceniu Mu uwagi nawet nie raczył "poprawić" się tylko jeszcze wdał się w niegrzeczną dyskusję z klientami.... tacy ludzie wręcz zniechęcają do odwiedzenia tego miejsca. Może warto by było zastapić Go kimś innym, bardziej szanującym pracę i klientów???

2008-08-18  16:47 • Bronisław
Ja byłem na zamku, bardzo ładny widok, miła obsługa a jeśli chodzi o panią to pewnie pani szkoda było 4 zł na bilet, tacy ludzie jak pani powinni siedzieć w domu a nie przebywac między ludzmi. Skompstwo !!!

2008-09-14  02:38 • Imię/nazwisko/nick
Proponuję nie pisać w ten sposób (chyba nie rozumie Pan co było myślą przewodnią mojego tematu, a poza tym pisząc do Kogoś należy pisać Go z wielkiej litery, nie tak jak Pan to zrobił i nie popełniać błędów ortograficznych!!!), bo akurat mam taki zawód, że codziennie spotykam się z wieloma ludźmi i nikt nie narzeka, wręcz przeciwnie. Skąpa nie jestem, zresztą chodziło mi o kulturę osób obsługujących, a nie o widoki bo te rzeczywiście są niezłe i nie o cenę biletu. Proponuję kilkakrotnie czytać treści na forum zanim cokolwiek Pan napisze.

Ruina Zamku w Checinach
2008-07-24  21:36 • pascalalter
Od wielu lat obserwuje ruiny zamku w Checinach : to znaczy od 35 :). Lecz co sie tam zmienia ? Zabezpieczono rozpad murow , udostepniono jedną baszte , ustawiono stragany z pamiątkami ,jak też model dyb, szubienicy , tarcze etc.- to wszystko na niby "dziedzińcu" Prowadzi sie jakieś prace "budowlane" - lecz trudno ustalić jakie . --------------aza wstep pobiera sie opłate : 4 zł ! Kto wie , jaki jest plan : co dalej z tym zamkiem ? Może jest do kupienia , może czeka na inwestora ? Może jest plan i kosztorzs odbudowy ? Jeśli nie ma planow etc...to gratuluje :) Pascal Alter

2008-01-26  02:50 •
Byłem tam.Bardzo ładny widok z wieży. A jeszcze lepiej wygląda oświetlony.

2007-03-28  19:57 •
Nie wiem czym wy tak się zachwycacie opisując nie tylko ten zamek ale i wiele innych. Państwo Polskie już od roku 1945 postepuje jak pies ogrodnika i zamiast przekazać za symboliczna złotówke niejedna kupe kamieni chetnym do jej odrestaurowania woli trzymać na tych kupach kamieni i cegieł łapę i patrzeć jak dalej to wszystko niszczeje i obraca się w proch. Obiekty nawet takie jak Chęciny powinno sie przekazać chetnym pod warunkiem że podejmą się ich odbudowy. W przypadku nie wywiązania sie ze zobowiazań można obiekt po prostu odebrać co byłoby zastrzeżone w akcie notarialnym. Czy może lepiej jest tak jak teraz gdy ruiny dalej niszczeją te zamki których nikt nie pilnuje dalej są rozbierane przez okolicznych chłopów na budowę chlewów i kórników? To jest tak że chciwe Państwo Polskie dwa razy traci . Raz pozbawiając się dziedzictwa w formie zamków i tp. obiektów a dwa - wpływów z podatków od przyszłych właścicieli którzy by te ruiny odbudowali.

2008-05-18  09:06 •
Odbudowa nie jest uwazana za dobra metode konserwacji. Ruiny konserwuje sie jako ruiny, mozna czesciowo obiekt zrekonstruowac. Temu akurat nic nie brakuje, taki wlasnie powinien pozostac, najwazniejsze zeby nie niszczal.

2006-08-18  23:20 • arkadi
Witam wszystkich Jestem rodowitym mieszkańcem Chęcin który od 11 lat przebywa w różnych stronach POLSKI I nietylko....Obecnie jestem w Kijowie na Ukrainie, ze względu na charakter mojej pracy nie mogę przebywać w moich rodzinnych stronach. Zapraszam wszystkich do odwiedzenia Chęcin i ich okolic są przepiękne: zamek, wzgórze zamkowe, miasteczko, kościoły ,skansen w Tokarni, zalew w Bolminie i Lipowicy, ludzie..... same przyjemności. Przyjeżdzajcie napeno tu odpoczniecie!!!

2006-08-10  17:27 • Paul21
Zamek w Chęcinach jest zajebisty, fajny roztacza się z niego widok. Byłem tam w maju i zamierzam tam wrócić bo nie tylko sam zamek jest fajny, ale przekiękna okolica z dużą ilością kamieniołomów i dwoma jaskiniami o których mi wiadomo. Poza tym obok chęcińskiego zamku można kupić piękne minerały i skamieniałości.

2006-06-17  05:17 • agunia_35
Byłam wczoraj w Chęcinach. ruiny pieknae,malownicze, cudowna historia.brakowało mi tylko dokładnych opisow tych ruin. Przecież wystarczy tylko napisac tabliczki z informacją, co gdzie się znajdowalo. Mam porownanie do ruin zamku lipowieckiego, tam jest to dobrze rozwiazane, a przy okazji polecam ten malowiniczy zakatek, mieszkam niedaleko tych ruin, polecam. Poza tym, jest wspaniale wykorzystany, sa tam zloty bract rycerskich, nawet piwa mozna sie napic w cieply dzionek..:-)pozdrawiam wszystkich i oczywiscie zapraszam do lipowca

2006-05-19  04:34 • tomas444
Byłem w Chęcinach 3 lata temu z dziewczyną, piękne miejsce, zamek Chęciński to fantastyczna przygoda dla kogoś z plecakiem na plecach! Kawał historii na żywo z zabytkiem o którym nie miałem wtedy pojęcia(bo chciałem zobaczyć jaskinię Raj;) też bardzo polecam) ale uważajcie na miejscowych bo my mieliśmy kilka nie miłych uwag na temat "obcych" na ich terenie gdy nocowaliśmy w internacie. Następnego dnia musieliśmy zmienić miejsce spania aby nam nie dokuczali ci "psełdomili tubylcy" Ale mimo niemiłego przyjęcia bardzo polecam zamek Chęciński jako atrakcję i wątek z naszej Polskiej histori:)

2006-05-06  19:07 • ewelin
uważam, że takie dziedzictwo kulturowe jakim jest zamek powinno zostać odbudowane.

2006-05-04  00:37 • major1112
Witam Wszystkich. Ogladałem kilkadziesiąt zamków sszczególnie z północno - wschdniej Polski, terenu całej Słowacji oraz północnych i wschdnich Wegier i przyznam sie że Chęciny są najpiekniejszą ruiną - zamkiem udostepnionym do zwiedzania. Widzę Go przynajmniej kilka razy w roku jadą na południe i nigdy nie odmawiamy sobie krótkiego przystanku aby spojrzeć jeszcze raz Historii w twarz. Serdecznie polecam!!

2006-05-01  02:20 • Kasta
tam jest zajebiście

2006-04-18  16:19 • Buffon
Ja chciałem się wypowiedzieć na temat zamku ponieważ właśnie piszę o nim książkę.Jest do bani !!

2006-04-05  05:01 • witek z wegier
W dniach 9-12 marca 2006 roku zorganizowałem bardzo udaną wycieczkę dla 52 węgierskich bratanków do regionu świętokrzyskiego. Bardzo mało Polaków wie, że pochodzenie nazwy tego regionu jego herb są ściśle związane z naszą wspólną polsko-węgierską historią (warto pogrzebać w internecie). Grupa Węgrów mieszkała w internacie Zespółu Szkół Nr 7 CKU w Chęcinach-Podzamczu. Pokryte śniegiem wzgórze zamkowe i ruiny zamku pozostawiły na bratankach znad Dunaju niezatarte wrażenie. Lodowate i śnieżne wejście na zamek nie było łatwe do pokonania, natomiast powrót w dół był znacznie trudniejszy. Miasto to ma wspaniałych burmistrzów pana Witolda Pobochę i pana Przemysława Chmiela, który przygotował cały program dla grupy węgierskiej. Wększość Węgrów postanowiła powrócić latem z własnymi rodzinami do Chęcin oraz poświęcić jeden dzień na pobyt w pobliskiej Tokarni - jednego z największych skansenów w Europie, z obiektami wiejskiej architektury drewnianej Kielecczyzny, przybliżający świat osiemnastowiecznej wsi polskiej i miasteczek regionu świętokrzyskiego. Węgrzy będą mieszkać oczywiście w internacie Chęcinach-Podzamczu (16 zł nocleg od osoby), którego kierowniczką jest pani Teresa Gorzelak wspaniała Polka (tel/fax: 041-315-10-72). Nasze internetowe kontakty zawdzięczamy synowi pani Teresy ? Piotrowi (piotrgorzelak@o2.pl) . Węgierscy winiarze planują wspólne piwnice win na wzgórzu zamkowym i czardę w Chęcinach i jak to było za królowej Bony, która uwielbiała czardasze węgierskie. Prawdopodobnie jeszcze w tym roku w kilku wieczorach zamkowych wystąpi światowej sławy słynny stoosobowy zespół skrzypków cygańskich. Ponad tysiąc lat jesteśmy razem we wspólnej Europie ale tak mało wiemy o sobie.

2006-04-05  02:53 • grzes
Czas zwiedzania ruin i koszt wycieczki zwiedzajacej

2006-03-05  02:39 • otmianowski
Dzisiaj tzn .4 marca usłyszałem przypadkiem ,że są zakusy ,zeby wybudowac osiedle pod zamkiem chęcińskim- wojewódzki konserwator zabytków sprzeciwił sie - BRAWO DLA NIEGO - dosyć juz pchania sie tzw ,,kasiorów,,- przepraszam za słowo-wszędzie - to ,że się ma kasę nie oznacza ,że mozna zapaskudzac widoki innym. Przez 50 lat decydowaly względy ideologiczne - co sie ma stawiac i jak - i efekty są - spaskudzony w wiekszosci krajobraz wiejski.Panie konserwatorze - tak trzymac.Włodek z Torunia

2006-01-30  16:54 • jackobi28
czesc wam !!!! przejezdzalem przez checiny i widzxialem ten zamek z drogi ale nigdy jeszcze tam nie bylem...ale wyglada zajebiscie nawet zima z okna samochodu ..musze sie tam wybrac latem.. mieszkam troche daleko od checin bo az 540 km ale poswiece 3 dni wlasnie na to zeby zobaczyc zamek ta jaskinie kolo kielc no i wiele innych ciekawostek .. tam gdzie mieszkam ( kostrzyn n/o zachod polski granica pol-niem ) nie ma takich ciekawych obiektow u nas wogole nic nie ma :) pozdro dla wszystkichz kieleckiego a w szczegolnosci cale miasteczko malogoszcz no i moja wspaniala kobitke age i jej corcir patrycje ...

2005-12-18  02:30 • ZIELARZ Z CHĘCIN
Chęciny są fajne ale panuje tu zaj...nuda byłoby leiej jakby władze zainteresowały się i zaczęły rozwijać turystyke a nie jak teraz stoi w miejscu czyli nie na nic ciekawego oprócz widoków z zamku i samego zamku!!!!!!!!!!!!

2005-12-16  23:24 • pawik
jest zajebisty i ten gruby tesz

2005-10-18  20:59 • akson
Ja zas bylbym zainteresowany rozruszaniem czegos w Checinach. Dla mnie to, co sie tam dzieje ( czyli nic ) to skandal. Przeciez ta gmina to skarb. Perla Kielecczyzny. Jesli ktos nie potrafi wykorzystac tego, ze w jednym miejsce ma zamek i jaskinie Raj, nie potrafi tego sprzedac turystom, to juz nie wiem, co w takim razie mozna im ( odwiedzajacym z zagranicy ) w Polsce pokazywac. Przeciez ta gmina az sie prosi opromocje. To miejsce powinno az kipiec zyciem. Zamek, owszem wreszcie cos tam robione, ale otoczenie z brezentowo-dyktowych budek nie wyglada zachecajaco. Czemu ktos nie wpadl na pomysl, zeby polaczyc w jedna trase jaskini, kosciola i zamku? Czy nie byloby mozliwe np.bezposrednie polaczenie wygodna sciezka rynku i zamku? Bieglaby ona obok kosciola - tez zabytek. Poki co, caly ruch turystyczny omija centrum miasta jadac do zamkowego postoju, ktory oferuje jedynie pare budek. Brak najmniejszego nawet hotelu, 2 knajpki ( spelunkowate raczej ) w zaden sposob nie zachecaja do odwiedzin. Aprzeciez Checiny i okolice to fantastyczne miejsce na turystyke rowerowa. Serce sie kraje... Wiem, ze post troche nie na temat, ale plakac mi sie chce, kiedy widze jak np taka Irlandia czy Anglia potrafi sprzedac marketingowo kupe kamien, a my nie umiemy takiego skarbu. Czemu to pisze? Bo moja dziewczyna pochodzi z Checin, a ja zakochujac sie w Niej zakochalem sie i w tej okolicy. Siedze sobie w Irlandii, bylem w Anglii i choc pochodze spod Warszawki po powrocie chce osiasc w Checinach. Bo to magiczne miejsce. I sa tam znakomite warunki do tego, by bylo to miejsce pelne turystow. Tylko trzeba wykorzystac te szanse. I jesli moge prosic tu admina o to, by pozwolil mi pozostawic swoj adres email do kontaktu z tymi, ktorzy mysla podobnie. Bo ja chce zaczac robic cos juz dla tego miejsca. Apeluje wiec do wszystkich, ktorym nie sa obce Checiny ( takze tych, ktorzy chca zarobic na inwestycjach w turystyke :) o kontakt ze mna: akson1@gazeta.pl Drogi adminie - pozwol mi na odrobine prywaty. To przeciez w imie dobra jakim sa:Piekno, Zabytki i Turystyka.

2005-10-05  21:28 • Przewodnik
Witam Jestem Mieszkańcem Chęcin Jeśli Potrzebujecie Przewodnika To Prosze o Kontakt 0-501-793-733

2005-10-03  17:14 • Ada
Są świetne, a jak jest ładna pogoda to widać nawet tatry

2005-08-28  05:09 • Patriot
Byla, kilka dni temu na Zamku w nocy. Ludzie!!! Chcialo mi sie plakac, krzyczec, smiac, to wspaniale miejsce:) Checiny, coz - mieszkam tu od 15 lat i kocham je szczerze, calym sercem, ale sa zaniedbane i brudne... Za to natura wokol nich to po prostu poezja - kto nie sprobuje, nich zaluje!

2005-08-25  22:02 • Bertrand
Byłem tam kiedyś no i całkiem ciekawy. Ale niedawno była super atrakcja . Wieże zamkową zaatakowały latające mrówki. Poza tym można teraz poubierać sie w zbroje z przeszłości no i potrzymać miecz dwuręczny. Super

2005-08-11  03:16 • anka- Radomsko
Miałam okazję tam być. Naprawdę niesamowite wrażenie. W nocy zamek jest rewelacyjnie oświetlony. Biała dama, która wynurza się z ruin i przechadza po murach obronnych stwarza nastrój grozy. Naszczęście to tylko pozory, gdyż pod zwojem materiału służącego za przebranie ducha kryje się przesympatyczny chłopak. Poza tym w ciągu dnia można spotkać tam rycerza, który chętnie zrobi sobie z Tobą fotkę lub opowie po krótce historię miasta. Oj.. chyba zabardzo reklamuję to miasto, ale co robić skoro każdy dzień tam spędzony był czystą fraidą i w tym roku też wracam.

2005-08-03  02:44 • Karolina
Niedawno wróciłam z pobytu w Chęcinach. Brak mi słów by opisać to zaczarowane miejsce. Kocham tam wracać. Tam mam czas na moje rozmyślania. Zawsze jak tam jestem chodzę na zamek. Teraz powoli ktoś sie za niego wziął i powoli odzyskuje on swoje walory. Wcześniej widać było, że jest ruiną. Fajnie jest oświetlony w nocy, z Zelejowej to rewelacyjnie widać. I do tego Biała Dama. Dobry pomysł. pozdrawiam mieszkających w Chęcinach

2005-07-30  16:04 • Jadwisia
Argumentacja? Od tylu już lat wciąz tutaj wracam i wracam... W zmurszałych kamieniach chęcińskiego zamku zaklęty jest czas:) To daje czadu:) Ładuję tutaj akumulatory i odjeżdżając już marzę o powrocie.... E, tam, co tu duzo gadać, w Chęcinach czuje się obecność ponadczasowego Absolutu.

2005-07-30  05:03 • Antonio59
Pozdrowienia ze Szczecina pszesyła Antonio.Byłem kilka lat temu w CHęcinach są piękne Pozdrawiam.

2005-06-27  16:14 •
A ja pamiętam czasy, kiedy ten zamek, to była kupka gruzów. Trzeba się cieszyć, że nareszcie ktoś wziął sprawy we własne ręce i zamek możemy oglądać w całej okazałości. Chwała temu komuś. Pozdrawiam.

2005-06-22  04:48 • MONAKOS:))
ZAJEBISTE WIDOCZKI:)) MAM W CHĘCINACH DZIAŁKE A NA NIEJ CAŁKIEM SPORY DOMEK:) WSZYSTKO WIDZE Z DALEKA CO SIE DZIEJ NA ZAMKU:] AAA MIASTECZKO(CHĘCINY) PRZEWYRĄBISTE:]]] NIEMOGE SIE DOCZEKAĆ KIEDY PRZEPRWADZE SIE NA DZIAŁKE, BO TERAZ MIESZKAM W KIELCACH(PEŁNO TU LUDU I ZANIECZYSZCZEŃ):)) ZAPRASZAMMMM DO CHĘCINNNN....

2005-06-20  18:21 • justyś
zamek jest super

2005-06-10  20:10 • Tofik
Chęciny są super!!!Mamy najpiękniejszy zamek w woj.

2005-06-09  18:39 • kandir
Mieszkam tu, to całkiem fajne miasteczko i całkowicie się zgadzam ztym że mogłoby być rewelacyjne ale czy ktoś bierze wogóle pod uwagę Konserwatora Zabytków. Sam mieszkam w zabytkowym domu i kiedy trzeba przeprowadzić jakąś renowację to najlepiej najpierw byłoby obrabować bank żeby spełnić wymagania Konserwatora. Ludzie pomyślci tu nie mozna palcem kiwnąć bez zgody K. Wszysto jest blokowane, prawie każda inwestycja. A co do zamku to uważam że to świetne ruiny i naprawdę warto je obejrzeć a widok z baszty jest rewelacyjny.

2005-06-07  22:51 • Turystka
Przeczytałam w przewodniku rozdział o Chęcinach. O zabytkowych kościołach, starych kamienicach, o renesansowych uliczkach, itd... Gdy tylko nadażyła się okazja, nadłożyłam trochę drogi, żeby wyprawić sie na fotograficzne łowy. Jakież było moje zdumienie, gdy zaparkowałam samochód na głównym rynku. Gdzie są te zabytki, gdzie ta narodowa duma? Schowane za krzykliwymi szyldami namalowanymi przez jakiegoś pacykarza? Żałośnie to wszystko wygląda. Albo się rozpada, albo jest odnowione przez kogoś, kto się na tym kompletnie nie zna. Myślę, że udało mi się podpatrzyć coś, co najlepiej opisuję sytuację zabytków w Chęcianch... Robiłam zdjęcia drewnianych chałupek, na oko XIXwiecznych. Jedna z nich miała śliczny ganek. Kiedy wracałam tą samą drogą po kwadransie, jakiś młodzieniec właśnie zabierał się do demontowania werandki za pomocą łoma... Zabytki giną, znikają z oczu gdy wokół panoszy się architektoniczna tandeta. Czy w tym mieście nie ma nikogo odpowiedzialnego za jego kształt architektoniczny? Ktoś wspomniał o planach wybudowania jakiegoś osiedla pod zamkiem? życzę szczęścia. ja już tam nie wrócę, bo serce boli jak się na to patrzy.

2005-05-25  18:51 • historyk
widziałem stare ryciny Vogla z XIX w. dotyczące zamku chęcińskiego oraz rózne opracowania archeologiczno - historyczne dotyczące tej budowli. Z przerażeniem zobaczyłem na zamku pseudonaukową rekonstrukcję według Szyszko-Bohusza. Opiekunowie zamku powielają ją na pocztówkach oraz dużej tablicy i pokazują turystom. Może ktoś zajął by się rysunkami rekonstrukcyjnymi zamku a nie wciskaniem tej ciemnoty turystom ?

2005-05-18  19:16 •
mieszkam w Chęcinach i bardzo często chodze na zamek nawet mogę HODZIC NA ZAMEK NOCA

2005-05-09  22:48 • mieszkaniec
Chęciny są bardzo piękne, okolica wspaniała. Szkoda, że omijane i zpomniane.Nie ma zadnego dobrego gospodarza w Chęcinach, urząd w nic nie inwestuje, przecież po dłuższym czasie Chęciny mogłyby sie rozwinąć w mały Kazimierz nad Wisłą. Zero iprez!!!!! Jedyne chałowe dni chęcin, wielkie gówno z piwem i disco polo.Miało byc osiedle za zamkiem-nic nawet nie zaczynają.Terminal pocztowy też kicha.W samym mieście jest tylko jedna wolna działka od 3 lat ,w bagnach.Pola w okolło stoją ugorema byłyby z nich piękne działki budowlane.Zgórsko sie rozbudowało.z checinami tez tak by było ale nasza gmina nie uchwali nowego planu zagospodaroawnia.

2005-04-15  02:19 • Jan
Wędrując trasą wstępiłem na małą przerwę do Chęcin.Położenie , budowla i widoki z zamku robią pozytywne i zaskakujące wrażenie.WSTYDZĘ się tylko za włodaży Chęcin i Kielc że:- na trasie nie ma stylowych reklam zamku -brak mapy na rynku w miasteczku -nie ma małej gastronomi -brak atrakcyjnego dojazdu np.dorożką na zamek dla osób starszych - itp. Zobaczymy za kilka lat czy coś sią zmieni

2005-03-23  04:42 • Erin
Chęciny są niesamowite! byłam tam, ale baardzo chętnie wybiore się jeszcze raz. Polecam

2005-03-21  01:49 • Danuta
Położenie super, widoki wspaniałe. Zawsze jak tam jestem zachwycam się wspaniałyn widokiem. Szkoda że nie ma inwestora, który mógłby z tego miejsca zrobić cudo.

2005-01-13  00:54 • ola
jest to najładniejszy zamek na świecie ponieważ ja tam mieszkam w CHĘCINACH

2004-10-25  15:42 • twiatr
warto zobaczyc

2004-10-17  02:57 • Krzysiek
Mieszkam w Chęcinach i uważam że na zamku powinno znajdować się jakieś muzeum lub coś w tym stylu. Jestem bardzo zadowolony że do Chęcin przyjerzdza tylu turystów i naprawde się ucieszyłem czytając wasze wypowiedzi.

2004-09-29  17:51 • anka
Jest przepiekny noca, kiedy wszystkie swiatla zkiruja sie w strone wiezyczek.

2004-09-12  18:59 • edyta
Juz z oddali dostojnie i dumnie sie prezentuje i nie ma szans zeby go nie zauwazyc! Super polozenie, wspaniale ruiny! Wieczorem z tym oswietleniem wyglada bardzo groznie i napewno w srodku straszy;) edytamitas@gmx.de

2004-06-26  04:51 • jacpi
Chciałbym ustosunkować się do wypowiedzi Pana Waldemara Rekścia: po co odbudowywać coś, co jest piękne jako ruina? Czy nie uważa Pan, że to miejsce straciłoby wtedy coś ze swego niepowtarzalnego uroku?

2004-06-26  02:01 • osia
ciasny ale własny zawsze bliski mej duszy

2004-04-14  16:18 • Kiniu
Moim zdaniem zamek w Chęcinach jest bardzo ładny Krzysiek z Chęcin!!!

2004-04-04  02:36 •
Jest to piekny zamek, chyba troche niedoceniany.

2004-01-14  20:42 • Waldemar Rekść
Zamki tej rangi i znaczenia dla historii co Chęciny, na Litwie i na Białorusi (!!!) są odbudowywane. Może i przyjdzie taki czas dla Chęcin, chociaż jest to sprawa nie dla prywatnego inwestora, a państwo nasze woli szastać pieniędzmi na luksusowe samochody dla ministrów i nawet odbudowa Zamku Królewskiego w Warszawie nie może się doczekać zakończenia.

2003-10-02  22:36 • proszek
niesłusznie zapomniany jeden z najwiekszych polskich zamków. Chyba żaden w Polsce nie jest dostrzegalny aż z takiej odleglości.

2003-09-11  14:53 • kaczuszka
Pewnegopięknego dnia wybrałam się wraz z grupką przyjaciół na wycieczke.Postanowiliśmy udac ie na zamek w Chęcinach. Był to słuszny wybór.Naszą uwage zwróciła nie tylko przepiękna architektóra ale krajobrazy wokół których malowniczo usytułowane jest miasreczko.wOwczas poznałam macka który obecnie jest moim męzem a Chęciny miastem doktórego pałam gorącym uczuciem,

2000-12-18  17:18 • m
Jest to najpiękniejszy zamek w woj. świętokrzyskim

2000-11-15  00:11 • Arashi
osobiscie uwazam te budowle za jedna z najbardziej malowniczych w kraju.niestety (a moze "stety") nie miałam okazji zwiedzic zbyt wielu tego typu zabytkow.przyznaje, przemawia przeze mnie lokalny patriotyzm - moi rodzice pochodza z kielecczyzny. jednak te ruiny maja cudowny klimat, nie to co m.in zamek w Bedzinie. postaram sie podrzucic tu kilka wierszy inspirowanych nastrojem checinskiego wzgorza... gwoli wyjasnienia - ostatnimi czasy mam swira na sredniowiecze... obecnie ucze sie poslugiwac "jedynka" (kocham blask ostrza w sloncu)... i sorcia za chaos...

2000-07-16  22:48 • sew
naprawde niezdobyty - dobrze utrzymany i broniony byl nietykalny dla wrogow. poza tym polozony w pieknym miejscu, niezle sie przedstawia ze wszystich stron - od krakowa, kielc i warszawy. teraz w nocy oswietlany - wspanialy widok. na nim krecono niektore sceny do "pana wolodyjowskiego", byl tez "uzywany" do innych filmow (np. "syzyfowe prace" wajdy).

2000-06-07  18:55 • Zbyszek
Jestem geografem. Zamek znajduje się w wymarzonym miejscu dla geografa właśnie: klasyczna (podręcznikowa)inwersja rzeźby, wychodnie wapieni dewońskich. Poza tym mam bardzo udane (niby nieudane) zdjęcie, które zrobił mój kolega, a które roboczo nazywam "Duch zamku w Chęcinach". Po prostu nałożyły się dwa ujęcia na jedną klatkę: na jednym miała być wieża zamkowa, na drugim zdjęcie kilku kolegów i koleżanek. W efekcie wyszedł fajny galimatias. Serdecznie pozdrawiam! zpiwka@enter.net.pl

2000-04-01  12:39 • Jerzy
Bo jest bardzo stary, i zrujnowany. Wszystkie zamki ktore sa w calosci nie maja w sobie tonu tajemniczosci. Czy mozna zamowic plyte CD z Kanady, czy lepiej niech ktos zamowi z polski ?

Położenie, niesamowite widoki, sentyment do miejsca

Byłem tam ostatio i widok z wiezy jest rewelacja.