blankChałupki - Česká verze

Zamek w Chałupkach

(Chałupki • Neuhaus • Novum Castrum)

Nazwy podobne do Chałupki • Neuhaus • Novum Castrum:    Chałupki · Waldenburg - Neuhaus ·

zLokalizacja zamku na mapie Polskiamek w Chałupkach został wzniesiony prawdopodobnie z inicjatywy Bolka I w ostatniej ćwierci XIII wieku. Dotychczasowe badania archeologiczne nie pozwalają na odtworzenie planu zabudowań. Odkryto zaledwie fragmenty muru obwodowego o grubości 2 metrów oraz fundamentów okrągłej wieży. Całość otoczona jest do dziś fosą o kształcie owalu oraz wałem ziemnym, który pierwotnie na pewno był wyższy. Sam kopiec zajmuje obszar o wymiarach około 60x100 metrów.
Pierwsza wzmianka o zamku pochodzi z 1295 roku,
Zamek w Chałupkach
dokument ten wymienia jako kasztelana Piotra z Liebenau (zapewne Lubowo). Przez następne półtora stulecia nie mamy informacji o losach warowni. Około 1430 roku zamek znalazł się w posiadaniu Zygmunta von Reichenau, rycerza-rozbójnika, jakich na Dolnym Śląsku w okresie urzędowania biskupa oleśnickiego Konrada IV było więcej. Proceder rozbójniczy prowadził on do 1440 roku. Wtedy to zamek został zniszczony przez wojska Hynka Krusziny von Leuchtenberg. Sam von Reichenau uszedł z życiem, jednak już w 1442 roku zginął podczas ofensywy biskupa na zajęty przez von Reichenau zamek Kaltenstein.
Nowy właściciel Chałupek nie poprzestał na zdobyciu zamku i w odwecie za doznane krzywdy zaczął napadać na okoliczne ziemie biskupie. W czerwcu 1443 roku dwa
Zamek w Chałupkach
Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2019
zamki Hynka (oprócz Chałupek także Karpień) zostały zdobyte przez wojska pod wodzą księcia opawsko-ziębickiego Wilhelma. Wyprawę tą zainicjowali mieszczanie z Ziębic i okolicznych miast. Jednak ponownie warownia stała się gniazdem rozbójników, którym przewodził Kaspar Unwird.
Ponowna wyprawa wojskowa przeciwko Rabusiom przyniosła kres zamkowi - w 1509 roku wojska biskupa wrocławskiego Jana Turzona zdobyły i zniszczyły warownię, która już nie została podniesiona z ruin. Możliwe, że uszkodzone umocnienia były wykorzystywane jeszcze podczas wojny trzydziestoletniej. W 1832 roku rozebrano resztki zamkowej wieży.
Zamek w Chałupkach - Fosa, fot. ZeroJeden, VI 2000 Zamek w Chałupkach - Fosa zamkowa, fot. ZeroJeden, VI 2000 Zamek w Chałupkach - fot. ZeroJeden, IV 2010 Zamek w Chałupkach - fot. ZeroJeden, IV 2010 Zamek w Chałupkach - fot. ZeroJeden, IV 2010 Zamek w Chałupkach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2019 Zamek w Chałupkach - Zdjęcie lotnicze, fot. ZeroJeden, VII 2019 Zamek w Chałupkach - Fryderyk Bernard Wernher, Topografia Śląska 1744-1768