blankCelejów - English version

Dwór w Celejowie

celejewska
Celejewska Takiego nazwiska na tych terenach nie ma. Jeżeli chodzi o etymologię miejscowości i nazwiska to najpierw był Celejów niedaleko Warszawy, później tam powstało nazwisko Celejowski a dopiero Celejowscy nazwali wieś koło Kazimierza Celejowem.

2007-09-18  19:04 •
W latach 1961,1962 byłam tam na koloniach letnich. Rodzice pracowali w Lubelskim Przedsiębiorstwie Wodociagów i Kanalizacji. Stapalismy po mammurowych posadzkach. Z chłopakami wspinałam się na najwyzszy punkt wiezy. Był jeszcze całkiem ładny, duży park. Nidaleko była rzeczka. Mając około 25 lat pojechałam tam z sentymentu. Zastałam zrujnowany budynek bez parku, w którym mieściła się Zawodowa Szkoła, chyba mechani zna dla chłopców. Wyjechałam z niesmakiem. Zdjecia z tej strony poprawiły mi chumor, chociarz parku żal. Pozdrawiam. Ewa z koloni w celejowie.

2007-01-23  21:39 •
Obecnie w palacu znajduje się zaklad opiekuńczo-leczniczy dla przewlekle psychicznie i nerwowo chorych, w budynku pozostal oryginalny kominek, posadzki, schody i cześciowo parkiety, park otaczający palac jest totalnie zniszczony - jest to skutek dzialalności powojennych mieszkanców palacu - dawnych robotników folwarcznych - w kilku pierwszych latach powojennych meble i inne sprzety zostaly rozkradzione, zaś na parterze hodowano bydlo.

2006-03-16  04:32 • Celejewska
Poniewaz nazywam sie Celejewska po mezu zainteresowala mnie ta informacja,przeczytalam w dziejach polski,ze dawniej dodawano do nazwisk koncowki,aby niejako dodac nazwisku szlachectwa,tak czy owak chcialabym poznac losy tego rodu

Mogli byście napisać co się w nim obecnie znajduje.

Obecnie w pałacu mieści się Dom Starców.