blankBytów - esk verze

Zamek w Bytowie

(Bytów • Bütow)

Pracuję na zamku i mieszkam od urodzenia tuż obok , klimatu jaki stwarza ta budowla nie da się po prostu opisać słowami... I jeszcze małe sprostowanie, ktoś wcześniej napisał że Bractwo szpeci Zamek i nawet Turnieji nie organizuje? Otóż: w tym Roku odbędzie się jubileuszowy 10 - ty Turniej na który zjedzie Rycerstwo z Całej Polski. Jak tylko zaczyna się sezon rycerze otwierają swoje stoiska, można postrzelać z łuku, powalczyć na miecze i kupić pamiątkę dla dzieci.... multum atrakcji!!! Nie wiem w jaki jeszcze (lepszy) sposób można promować naszą prełkę?!

2006-08-04  02:33 • mikron
pomimo zniszczeń,pamiętam, bo jako dziecko wchodziliśmy do tzw lochów w latach 60 ubiegłego wieku, po latach zamek został pięknie wyremontowany a co najważniejsze we właściwy sposób zagospodarowany i służy mieszkańcom Bytowa jak również gościom, którzy zechcą odwiedzić ten uroczy zakątek jak Bytów i jego okolice wraz z pięknymi jeziorami.

2006-07-24  20:02 • Elrond
zamek jest piękny taki jak lubie prosty nie za duży i z wyposarzeniem w środku , muzeum jest terz swietne szególnie ekspozycja średniowiecznej kuźnii zrobiła na mnie wrażenie , a także wystawa broni w baszcie młyńskiej (ach ten miecz dwuręczny=)). Serdecznie polecam.

2006-04-12  19:07 • Lewy
Ja rownież mieszkam w bytowie i uważam ten zamek za cos czego nie da sie opisac słowami(oczywiście pozytywnie). Znam większość osob z bractwa ktore dbaja o to aby nie dac zapomniec historii zamku. Zamek lezy na trasie bardzo znanego szlaku bursztynowego ktory niegdyś byl bardzo wazny dla rozwoju miasta bytowa oraz samego zamku. Nie wszyscy (nawet bytowiacy) wiedzą że bod murami zamku jak i pod calym miastem sa coprawda zawalone juz ciągnące sie kilometrami tunele które łacza zamek z kilkoma innymi miejsami historycznymi bytowa jak naprzykład z nieistniejąca juz gorzelnią czy dworcem PKS/PKP. Jedyne wejscie jakie pozostało do tych tuneli znajduje sie na dziedzincu bytowskiego zamku. Nie dawno w "Kurierze bytowskim" zostalo opublikowane zdjęcie na którym był widoczny ogromny zbiornik wodny w centrum miasta i mozliwe ze z tego właśnie jeziora krzyzacy czerpali wode do fosy zamkowej. polecam zwiedzenie zamku i dowiedzenie sie jeszcze czegoś wiecej o historii miasta i zamku. Pozdrawiam i zapraszam

2006-04-08  05:22 • jolo
zamek jest ok! co ja piszę jest cudny! A bytowskie niewiasty najładniejsze!

2006-04-06  20:14 • romek
zamek jest najlepszy na pomorzu,super dyski

2006-01-18  23:28 •
Zamek jest na prawdę piękny, ale bractwo rycerzy zamku bytowskiego szpeci zamiast zdobić, turnieje też już się tam nie odbywają, bo zabrakło chyba rycerzykom ikry. Zamek radzi sobie sam i to jest najważniejsze, wszędzie można wejść i nikt cię nie przegoni z dziedzińca nawet w nocy, gdzie panuje niepowtarzalny klimat.

2006-01-16  18:30 • kolo
no hej ten zamek jest git

2005-12-30  04:38 • Paweł:d
Wiem że ten Zamek jest Ekstra. (mieszkam w Bytowie to wiem). A po druge jest tyle w nim imprez że mała bania. Zaczyna się od dni bytowa a kończy się na sylwestrze

2005-10-18  05:54 • Wodniak
Tym którzy nie widzieli zamku w Bytowie niech go zobaczą jest to jeden z najlepiej odrestaurowanych zamków krzyżackich. Zamek ten ma w sobie coś,co powinień przeżyć każdy który odwiedzi te stare krzyzackie mury.W zamku oprócz wspomnianych rozrywek jest również godne odwiedzenia muzem przedstawiającą historię Bytowa i okolic. I dlatego warto go zobaczyć.Ja tam byłem i dlatego go polecam.

2005-08-09  01:01 • GOLEŃ~CWKS
zamek jest cooool.....mozna sie niezle pobawic na festynach i dyskotekach...poznać fajną dziewczyne .........polecam BYTÓW !!

2005-07-02  21:25 • pawełsz
W roku 1997 roku brałem ślub z bytowianką, okres ten utkwił nam do dziś choć mieszkamy od 7 lat w Szczecine, ale co roku tam jesteśmy. Zamek jest piękny, doskonała restauracja i bezpieczny dziedziniec dla dzieci w trakcie rodzinnych urodzystości, szczególnie polecam noclegi, ma to swój niepowtarzalny urok.

2005-03-23  21:36 • Krzysiek
zamek i odbywające się tam imprezy okolicznościowe mam przyjemność oglądać co roku i za każdym razem jestem pod dużym wrażeniem. To miejsce naprawdę może sie podobać. TAK TRZYMAĆ

2005-03-22  01:31 • Estel
Jest cudny. Chodzę tam najczęsciej, jak się da. Ma klimat. Co prawda krew mnnie zalewa przez tą dyskotekę, ale cóż zrobić... Jest piękny. To trzeba zobaczyć.

2005-03-18  17:03 • idg
zam ek super. TOTRZEBA ZOBACZYĆ

2004-10-04  16:29 • amber
Co tam restauracje, pub, czy dyskoteka! Zamek jest niepowtarzalny i to sie liczy! Niepowtarzalne jest tez Bractwo Rycerskie Zamku Bytowskiego! Widzieliscie takie polaczenie?! Niesamowite...

2004-08-10  15:45 • thomas
Czytajac te wszystkie opinie musze doda ze cieszy mnie ze wiekszosc jest pozytywna ja sam pochodze z bytowa i zawsze lubie tam wracac i posracerowac kolo naszego pieknego zabytku.

2004-07-29  18:14 • Kudłata
Włodarze zamku dbają, aby każdy zwiedzający znalazł coś dla siebie. Organizują wiele imprez artystycznych na wysokim poziomie. Zame posiada swój niepowtarzalny klimat. Tak trzymać.

2004-07-04  23:46 • Dziadek
Dziwne jest,że w rankingu zajmuje ostatnie miejsce, bowiem ze) znanych mi kilkanastu zamków, bytowski prezentuje się bardzo okazale, wewnątrz pięknie odrestaurowany, hotel (polecam), restauracja, muzeum z unikatowymi eksponatami.Nie wiem czego nie ma w porównaniu z innymi zamkami, ale bardzo mi się podoba atmosfera panująca wewnątrz tchnąca duchem komtura Konrada.

2004-07-01  05:00 • dyq
Jest to bardzo ladny zamek!Warte zobaczenia sa takze pobliskie miejscowosci.W okolicach Kłączna jest jeden z najstarszych, jesli nie jedyny w Poslce cmoentarz lesnikow niemieckich.Polecam!

2004-02-17  20:34 • Arkadiusz ze Ścinawy
Nigdy nie byłem na tym zamku chociaż wiele dobrego słyszałem o turniejach rycerskich od Rodziny Ziółkowskich herbu Korczak z Praszki.

2004-01-06  21:46 • bucior
zamek ten to zamek mojego dzieciństwa ponieważ pochodzę z Bytowa. Ponadto zachowując względny obiektywizm jest to jeden z najładniejszych zamków w Polsce

2003-07-04  01:16 • robson
jest wspaniały

2003-06-15  01:50 • Arivald
Nie podoba mi się ten zamek, bo jest tam zimno, ponuro, nieciekawo i można tam się pośliznąć i umrzeć nie tylko z nudów

2000-11-06  04:48 • pati
Najbardziej energetyczny ze znanych mi zamków. W ciągu każdego roku jestem tam kilkakrotnie i mogę go zwiedzać ciągle od nowa. Szczególnie turniej Gryfa Pomorskiego i uroczystości i zabawy z nim związane zapadają w pamięć. To trzeba samemu zobaczyć i przeżyć. Niezapomniany koncert latem 2000 zespołu White Garden na podwórcu zamkowym.

2000-05-17  22:32 • Kamila
Uważam,że jest to jeden z najwspanialszych zamków na Pomorzu, a poza tym ma niesamowitą historię.

2000-02-09  20:49 • Justine
ponieważ zamek wiąże się z moim pochodzeniem. A poza tym podoba mi się wystrój wnętrza.

1999-08-06  17:14 • martini
Bo jest w doskonalym stanie i ma ladnie zagospodarowane otoczenie.

1999-08-04  21:47 • kanti
hmmm.... chyba dlatego, ze jest to sprytnie odrestaurowany obiekt. Robi wielkie wrazenie z zewnatrz... Poza tym turniej Gryfa Pomorskiego w tych murach wyglada niezwykle przekonujaco ;-))) pozdrawiam

1999-07-17  02:18 • dzem1976
Dlaczego ten zamek? może dlatego, że mieszkam w Bytowie a poza tym jest to bardzo piękny zamek w dodatku krzyzacki. Myślę, że w waszym notowaniu zajmie jedno z pierwszych miejsc

1999-07-15  19:51 • wik
dlaczego?trzeba przyjechać i zobaczyć!! zamek ten ma wszystko co potrzeba -jest duży -pieknie odrestaurowany -znajduje się w nim hotel z restauracją -jest tu też pub -a w podziemich odkryjesz super dyskotekę -no i okolice--przepiękne - nic dodac nic ująć TO TRZEBA ZOBACZYĆ