blankBytów - esk verze

Zamek w Bytowie

(Bytów • Bütow)

Legenda o księżniczce z bytowskiego zamku

Pewien rolnik, który miał ziemię w okolicy Góry Zamkowej w Bytowie często widywał w pobliżu swego pola, przy źródle, młodą dziewczynę, która przychodziła tam, żeby się umyć. Zastanawiało go, że tak regularnie tam przychodzi, ale nie zaczepiał jej nie chcąc wprawiać w zakłopotanie.
Kiedyś jednak nadeszła wtedy, kiedy rolnik odpoczywał przy źródle po sytym posiłku. Nadarzyła się okazja, żeby zapoznać się z piękną nieznajomą. W krótkiej rozmowie okazało się, że była ona panią na bytowskim zamku. Zamek w wyniku rzuconej na niego klątwy zapadł się pod ziemię, a właścicielka razem z nim. Do źródła przychodziła w nadzieji, że spotka kogoś, kto zechce podjąć trud odczarowania jej. Wystarczy zanieść ją na pobliski cmentarz i rzucić z rozmachem na ziemię. Trzeba jednak wiedzieć, że nie można wtedy nic mówić ani oglądać się za siebie, choćby nie wiadomo co się działo. Nie można i już.
Pomyślał rolnik chwilkę, podrapał się w głowę i stwierdził, że czemu nie, chętnie księżniczkę z czarów uwolni. Wziął ją na ręce i ruszył w stronę cmentarza. Wspaniale sobie poradził mimo, że słyszał za sobą tupot nóg, tętent konia, ryki, wrzaski, szepty do ucha. Doszedł do cmentarza.
Gdy tylko przekroczył cmentarną bramę coś go pociągnęło za włosy tak mocno, że gwałtownie odwrócił się do tyłu. Dziewczyna uniosła się w górę niczym anioł. Nieszczęście malowało się na jej twarzy. Zdążyła tylko szepnąć "następna próba za tysiąc lat" i zniknęła.