blankBuk - English versionBuk - esk verze

Zamek w Buku

Nazwy podobne do Buk:    Buk (100%)

pLokalizacja zamku na mapie Polskiierwszy zamek w Buku zosta?? wzniesiony na siedzibÄ? rodowÄ? przez von Pl??tz??w oko??o po??owy XIII wieku. Systemem obronnym by??y wa??y w planie kwadratu o boku 44 metry, usypane na wysoko??Ä? 4 metr??w. 2,5 metra poni??ej szczytu wa????w znajdowa?? siÄ? wewnÄ?trzny majdan, na kt??rego ??rodku wzniesiono budynek mieszkalny o d??ugo??ci 20 metr??w.
Nie wiadomo dok??adnie kiedy zamek zosta?? opuszczony, w XIV wieku zosta??a nieopodal wzniesiona przez r??d Flemming??w nowa warownia. Wiadomo, ??e von Pl??tzowie wykorzystywali zamek na rodowÄ? siedzibÄ? do 1380 roku. Z 1587 roku pochodzi ostatnia wzmianka o "starym zamku", z kt??rej mo??na przypuszczaÄ?, ??e by?? jeszcze wykorzystywany. W XVII wieku popad?? w ruinÄ?.
Do dzi?? zachowa??y siÄ? wa??y oraz resztki mur??w budynku mieszkalnego.

Pokaż na mapie

Zamek w Buku - fot. ZeroJeden, VII 2005 Zamek w Buku - fot. ZeroJeden, VII 2005 Zamek w Buku - Plan pozostałości zamku von Plotzów